A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Természetvédő szuperhősök és hétpróbás mesterek


Színvonalas programokkal várták a zirci intézmények az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. A rendezvényt egy év kihagyást követően lehetett ismét megtartani.


Két évvel ezelőtt hatalmas felhőszakadás zúdult városunkra, ezért a szabadtéri programok egy része elmaradt, tavaly a járványhelyzet miatt pedig meghiúsult a rendezvény.

Idén végre újra élettel telhettek meg az alkotóműhelyek, közművelődési terek Szent Iván éjszakáját követően.


Immár hagyományosan egy rajzpályázat díjátadójával egybekötött kiállítás-megnyitóval vette kezdetét a zirci program az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának apátsági épületében. Képregényükben a természet védelmének szolgálatába szegődő szuperhősöket kellett megjeleníteniük a diákoknak, alkotásaikból kiállítás nyílt a SarokGalériában. Erről a programról kapcsolódó írásunkban olvashatnak bővebben.

A rajzpályázat díjátadójával egybekötött kiállítás-megnyitóval vette kezdetét a zirci program


Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának állandó kiállításai is megnyíltak, majd a saroképületben további programokkal várták az érdeklődőket. A közművelődési teremben ízelítőt adtak a bakonyi gerinces állatfajok koponyáiból és a természet boszorkányos arcát is megmutatták, mindenféle mérgek és bájitalok sorakoztak egymás mellett az élővilágból. A kézműves foglalkozás sem maradhatott el, a folyosón ezúttal medált vagy origami-könyvjelzőt készíthettek a kicsik a múzeumi munkatársak segítségével. Előzetes regisztrációval a legendás ősmaradványokba is bepillantást lehetett nyerni, Mészáros József Bakony-kutató pedig a denevérek titokzatos arborétumi világába kalauzolta a résztvevőket.


Koponyákból, valamint a növényvilágból származó mérgekből és bájitalokból nyílt alkalmi bemutató

(Fotó: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma)

„Hetet egy csapásra!”

– szólt a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház hangzatos felhívása a Múzeumok Éjszakájára. A megújulás alatt álló intézmény egy hét próbából álló vándorlásra invitálta a boltíves kapun betérőket, akik „inasból” rövid időn belül mesterekké válhattak. Persze nem adták ingyen azt a mesterlevelet, szükség volt az ügyességre, a kézművességbeli tudás gyarapítására. Az első öt próba a kapun belépve jobbról várt a vállalkozó kedvűekre, ahol a Múzeum munkatársainak útmutatója alapján a Múzeum Vándorkönyvének öt feladatát kellett kitölteni, ezzel később a tombolasorsoláson is részt vehettek. A következő próba helyszíne a múzeumudvar volt, ahol Wolfné Litter Beáta várta sokféle ügyességi játékkal az érkezőket, például egy csőből kiguruló dióra kellett rácsapniuk kalapáccsal.


Végül az utolsó próba helyszíne az elmúlt években folyamatosan megújuló alkotóműhely-sor volt, a műhelyek közül majdnem mindegyik a Múzeumok Éjszakája korábbi programjain került átadásra. A fazekasműhelyben Marton-Bőczy Boglárka, a szövőműhelyben B. Dobos Teréz, a kovácsműhelyben ifj. Hegedűs Árpád, a fafaragóműhelyben Molnár Ákos, a mézeskalácsos-műhelyben Hegyiné Jakab Zsuzsanna „képezte” a mesteri úton haladókat. Az „inasoknak” az ötből egy mesterséget választva egy mesterremeket kellett elkészíteni, majd bemutatniuk a mesterré avatáshoz. Hozzátesszük, „versenyen kívül” is részt lehetett venni a műhelyek kézműves-foglalkozásain.

Mint azt a játékot szervező intézménytől megtudtuk, 57-en vásároltak „Vándorkönyvet”, és majdnem mindnyájuk kiérdemelte a mesterfokozatot.

A hétpróbás játékkal összefüggő tombolasorsoláson huszonegy ajándék talált gazdára. Késő este kertmozira került sor, a „Ruben Brandt, a gyűjtő” című filmet vetítették le a Reguly Múzeum udvarán.


A programhoz a két múzeum mellett a Zirci Ciszterci Apátság is csatlakozott, az arborétumot és az egyházművészeti kiállítást ingyenesen lehetett látogatni, este orgonakoncertre került sor.


Kelemen Gábor