A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Természetes szépséggel a reneszánsz elődök nyomdokain

„Az év fajai a Bakonyban” rajzpályázat eredményhirdetésére, ünnepélyes díjátadójára és a legjobb pályamunkákból készített időszaki kiállítás megnyitójára került sor az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában a Múzeumok Éjszakája program keretében.


A vendégeket dr. Kutasi Csaba, a pályázatot kiíró és a kiállítást rendező intézmény, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója köszöntötte. Kiemelte, hogy

felhívásukra az ország minden tájáról érkeztek alkotások, 24 intézmény, illetve művészeti csoportból 104 alsó tagozatos és 70 felső tagozatos diák pályaművét bírálta el a zsűri. A pályázók különböző technikai megoldásokkal jelenítették meg a kijelölt tematikát, az év fajait a Bakonyban.


A kiállítást Szeifert György, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium művésztanára, a zsűri egyik tagja nyitotta meg.


Bevezetésként elmondta, a természet létezett már az ember megjelenése előtt is, a művészet viszont azzal egyidős tevékenység, már a legkorábbi ábrázolások is szorosan kötődtek a természethez. Bár a művészet történetében nem mondható mindig hangsúlyosnak a természet ábrázolása, szimbólumok formájában folyamatosan jelen volt.

A reneszánsz embere gyönyörködött először a természetben, és tette önálló műfajjá a tájképet, önmagára pedig a természet részeként tekintett.

Szeifert György művésztanár nyitotta meg a kiállítást, mellette dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató

Beszélt arról is, hogy minden kor a számára legfontosabb problémákat emelte be a művészet témái közé,

nem véletlen, hogy a mai kor művészei gyakran foglalkoznak a természettel és a természetrombolás-megóvás problematikájával.

„Ezért tartom nagy jelentőségűnek, hogy a Bakonyi Természettudományi Múzeum – sok más gyerekeknek és fiataloknak szóló program mellett – rendszeresen meghirdeti a természethez, természetvédelemhez kötődő rajzpályázatát” – hangsúlyozta Szeifert György, méltatva pedagóguskollégái szerepét is, akik felhívják erre tanítványaik figyelmét.


Az intézmény szakembergárdájával együtt reményét fejezte ki, hogy ez a verseny hozzásegíti a résztvevőket a természettel kapcsolatos tapasztalataik bővítéséhez, ezáltal akárcsak a reneszánsz elődjeik, képessé válnak arra, hogy meglássák a természet szépségét, magukat a természet részeként érzékeljék, és tudatosuljon bennük, hogy a természet az ember nélkül is létezhet, de az ember nem létezhet a természet sokszínűsége nélkül.

„Bízom benne, hogy az alkotásokban tükröződő értő odafigyelés az ünnepélyes megnyitó után a hétköznapokban is velünk marad”

– zárta gondolatait.

Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus átadja az ajándékcsomagot az egyik díjazott diák részére

Az eredményeket Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus ismertette, majd az intézmény vezetőjével együtt átadta a díjakat.

Alsós kategória: 1. Halász Lara Szofi (Andor Ilona Ének-Zenei Ált. és Alapfokú Műv. Baptista Iskola, Budapest), 2. Bárány Janka (Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola, Zirc), 3. Varga Laura Izabella (Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola). Különdíjasok: Galbács Dorka (Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola), Horváth Hermina (Győri Móricz Zsigmond Ált. Isk.), Kovács Sára (Szín-Vonal AMI, Zirc).

Felsős kategória: 1. Molnár Kincső (Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium, Ajka), 2. Kertész Luca (Tóvárosi Általános Iskola, Székesfehérvár), 3. Molnár-Takács Flóra (Szín-Vonal AMI, Zirc). Különdíjasok: Ádám Aliz Adél (Győri Móricz Zsigmond Ált. Isk.), Dede Vivien (Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Veszprém), Fülöp-Hegyi Annaliza (Szín-Vonal AMI, Zirc).

Dr. Kutasi Csaba igazgató végül köszönetét fejezte ki a diákoknak és felkészítő tanáraiknak, továbbá minden munkatársának, aki a pályázat lebonyolításában és a kiállítás elkészítésében közreműködött.

Az év fajai közül a Bakonyban élőket alkották meg a diákok, a legjobb pályamunkákból időszaki kiállítás nyílt

A tárlat október 1-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 9.00 és 17.00 óra között.

A paravánokon a díjazott pályaművek láthatók, egy tévéképernyő segítségével pedig az összes beérkezett alkotás megtekinthető digitálisan a SarokGalériában.


Kelemen Gábor