A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A templomi kórusok hangját már messze földön hallják

Huszonkettedik alkalommal került megrendezésre a Kórusok Egyházzenei Hangversenye, melynek ezúttal is a Zirci Ciszterci Bazilika adott otthont.


A kórustalálkozó napján egy másik jeles eseményre is sor került, fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Zirc Városi Nyugdíjas Klub. A városi könyvtárban megtartott eseményen már kaphattunk egy kis ízelítőt a zenéből, két énekkar is köszöntötte születésnapján a házigazdát.


Méltatták is a már több mint két évtizedes múltra visszatekintő egyházzenei kórustalálkozót,

amely a jubiláló zirci nyugdíjasklub és a Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Vármegyei Egyesület közös szervezésében valósul meg évről évre. Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének elnöke például azt emelte ki ünnepi köszöntőjében a rendezvény kapcsán, hogy az a minősége révén már a vármegye határain túl is ismertté vált.

A szentkirályszabadjai Szent István Népdalkör a huszonkettedik zirci egyházzenei hangversenyen

A bazilikában már a találkozót megelőzően gyülekezni kezdtek a kórusok, a jubileumi ünnepséghez kapcsolódóan ugyanis egy gyászmisével adóztak a Zirc Városi Nyugdíjas Klub elhunyt tagjai emlékének, melyet Huszár Lőrinc plébános atya celebrált.

Ezúttal tizenegy énekes csoport foglalta el helyét a templom padsoraiban, magukkal hozták a szalagokkal gazdagon feldíszített zászlót is.


A vendégeket Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa köszöntötte és vezette a műsort. Külön köszöntötte Ottó Pétert, Zirc város polgármesterét, Gyarmati Ferencnét, a Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Vármegyei Egyesületének elnökségi tagját és Pék Lászlót, a Zirc Városi Nyugdíjas Klub vezetőjét.

Csaba Lilla rendszeres műsorvezetője a Kórusok Egyházzenei Hangversenyének

Pék László ezúttal egy jubiláló klub vezetőjeként köszönthette az ide évben is szép számmal összegyűlt kórusokat

Pék László, a házigazda Zirc Városi Nyugdíjas Klub elnöke hangsúlyozta, hogy a kórusok nem fellépni, hanem Istent dicsérni jöttek Zircre, „ebbe a csodálatos templomba”.

Bizalmát fejezte ki, hogy ennek a rendezvénynek is elviszik majd a hírét az énekkarok.


A társszervező Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Vármegyei Egyesülete részéről Gyarmati Ferencné elnökségi tag köszöntötte a résztevőket és tolmácsolta Paulics István elnök jókívánságát.

Sikeres fellépést, kellemes időtöltést kívánt a kórusoknak erre a napra.

Gyarmati Ferencné köszöntője a vármegyei egyesület részéről

A felsőörsi Búzavirág Népdalkör dalcsokrával indult a műsor, majd sorra követték egymást a csoportok, fellépett a szentkirályszabadjai Szent István Népdalkör, az ajka-tósokberéndi Regös Énekkar, a tótvázsonyi Őszidő Népdalkör és a balatonfüredi Kék Balaton Népdalkör – ez utóbbi két kórus közös előadással örvendeztette meg a publikumot –, továbbá a tótvázsonyi Máriatisztelő Hívek Énekkara, a pétfürdői Szent László Kórus Egyesület Énekkara, a noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoport, az ősi Dalkör Kulturális Egyesület, a veszprémi Táborállás Daloskör, a Vörösberényi Nyugdíjas Klub Borostyán Népdalköre, végül hazai csapatként nem hiányozhatott a Zirci Városi Vegyeskórus sem.

Volt olyan énekes csoport a fellépők sorában, amelyet hangszerrel is kísértek

A szervezők minden kórus előadását emléklappal méltányolták.

A rendezvény végén Pék László mondott zárszót, majd a résztvevők közösen elénekelték a Boldogasszony Anyánkat.

A felsőörsi Búzavirág Népdalkör művészeti vezetője mutatja az emléklapot


Kelemen Gábor