A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A település jó hírnevének népszerűsítése


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kiemelkedő, hasznos munkája elismeréseként a Pro Urbe Emlékérem kitüntetést adományozta dr. Szalay Attila részére. A kitüntetés átadására a Szent István téren, Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén került sor.


Dr. Szalay Attila méltatásában elhangzott, hogy

rendkívül sokoldalú civil munkásságot fejtett ki Zirc városában és újságírói tevékenységét, ebből adódó kapcsolatait a település hírnevének népszerűsítésére is fordítja.


Az agrárújságírók népes táborának szinte az egyetlen olyan tagja, aki a civil, gyakorlati életből került az agrársajtóhoz. A középiskolát mezőgazdasági technikusként végezte, majd Keszthelyen agrármérnöki diplomát, később szorgalmának köszönhetően doktorátust szerzett.


A Bakony egy közepes méretű szövetkezetében kezdett el dolgozni megyei ösztöndíjasként. Viszontagságos és nehéz munkájának során sok gyakorlati tapasztalatot szerzett, de – hiába volt jó gyakorlati érzéke – írói vénája, humánérdeklődése végül a sajtó területére sodorta.

Dr. Szalay Attila a Pro Urbe Emlékérem kitüntetéssel a Szent István téren


A Veszprém Megyei Napló munkatársaként napi rendszerességgel írta tapasztalataival átszőtt értékes cikkeit a gazdaságpolitikai rovat munkatársaként, amelyekre hamarosan felfigyeltek a közismert Tallózó hetilapon keresztül az elektronikus médiában, illetve pályázatokon. Sőt, lehetőséget kapott a fővárosban is, hogy kamatoztassa újságírói és szakmai rátermettségét, tehetségét és hozzáértését. Kiváló érzékkel vette észre, hogy hiányzik az agrársajtó palettájáról egy olyan rendszeresen megjelenő havi orgánum, mely a gyakorlati mezőgazdasági szakembereknek és természetesen a gazdáknak is hasznos információkat közöl. A gondolatot tett követte, így lett a havonta megjelenő AGRÁRIUM című lap első főszerkesztője, ahol húsz éven át dolgozott.


Nemcsak újságíróként tett sokat az agráriumért mintegy tizenhárom mezőgazdasági könyvet szerkesztve: a Millennium évében jelent meg a Fordított Világ című esettanulmánya, amelynek összes árbevételét jótékony célra adományozta. Adakozási tevékenységéhez fűződik a Hargitában található 220 kilométeres Küküllő-forrás bekerített emlékhelyének kialakítása, amelyről három útikönyvben és a médiában is említést tettek. Nagy mennyiségű burgonyával segítette korábban a zirci kórházat és a Máltai Szeretetszolgálatot.

Az agrárszakmán túlmenően más területeken is vállalkozott a könyvszerkesztésre.

Munkássága során tevékenyen részt vett íróként és szerkesztőként az Aranyhíd Kiadó gondozásában megjelenő „Az öreghegy árnyékában” című kötet, majd több egyéb kiadvány megjelenésében. Sokat utazott és utazik jelenleg is, mind a mai napig. Ilyenkor természetesen nem maradnak el színes, érdekes, különböző médiumokban megjelenő beszámolói sem.


Sokoldalú civil munkásságot fejtett ki Zirc városában. Egy évtizeden át énekelt a zirci fesztiválkórusban. A Zirc-Dudari Bányász Sportegyesület síszakosztályának vezetőjeként válogatott versenyzőket is menedzselt. A Zirci Művelődési Ház megbízásával a Kertbarát Klub vezetőjeként is tevékenykedett. Sikerült meghívnia a világot körbehajózó Szent Jupát hősét egy teltházas élménybeszámolóra. Újságíróként számos cikket publikált a Bakony fővárosát érintő témakörökben, és a mai napig figyelemmel kíséri az itteni történéseket.


2014-ben, az akkor városként harmincéves Zircet, annak nevezetességeit tizenöt újságíró látogatta meg egyszerre személyének, szakmai elismertségének, kapcsolatainak köszönhetően. Ezt követően cikkek hosszú sora látott napvilágot a Bakony fővárosáról, az általa szervezett sajtóséta a turizmus szolgálatába szegődött, a város jó hírnevét öregbítette.

Töretlen energiával, aktivitással alakítja napjainkban is az eddigi tartalmas pályafutását.

A kitüntetést Ottó Péter polgármester és Hellebrandt Ferenc alpolgármester adta át dr. Szalay Attila részére


Összeállította: Kelemen Gábor