A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Téglákkal és zenével idézték meg Dubniczay korát


A Zirc története könyvsorozat első két kötetének bemutatójára is sor került


„Dubniczay Napok Zircen” címmel kulturális programokkal várta az érdeklődőket a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház. Az eseménnyel a szeptember 18-19-ei Kulturális Örökség Napjaihoz is kapcsolódott az intézmény.


A rendezvényt Csaba Lilla nyitotta meg, aki felolvasta dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató köszöntőjét. Elhangzott, hogy

a múzeum esetében az épített örökséget a Dubniczay-ház és a hozzákapcsolódó épületegyüttes jelenti, mely 1958-ban kapott műemléki védettséget. Dubniczay István neve elválaszthatatlan az épülettől, ezért az intézmény felújított kiállító- és előadóterme ettől a naptól hivatalosan is a Dubniczay-terem nevet viseli.


Az éneklő kanonok neve intézményeket is összeköt, a veszprémi Művészetek Háza Dubniczay-palotájával együttműködésben készült a Tegulárium kiállítása egy téglagyűjteményből, mely Dubniczay István életét prezentálja. A pecsétes téglákból összeállított tárlatot dr. Herth Viktória, a Veszprémi Művészetek Háza művészettörténésze nyitotta meg. Mint azt megtudtuk, a Kárpát-medencében mintegy harmincezer pecsét van nyilvántartva, és a zirci időszaki kiállításon is vannak olyan téglák, melyeknek a jelentését nem sikerült még megfejteni. Tárlatvezetést Kóródy László, a Tegulárium vezetője tartott a közönségnek. A téglakiállítást egy hónapig lehet még megtekinteni a Dubniczay-teremben.

Dr. Herth Viktória mutatja a Dubniczay István monogramjával ellátott téglát a gyűjtemény zirci bemutatójában

Érdeklődve hallgatta a közönség Kóródy László, a Tegulárium vezetőjének szakértő előadását

Hosszú évek kutatómunkájával elkészült a Zirc története könyvsorozat első két kötete,

melyet a rendezvényen mutattak be beszélgetéses formában dr. Vida Beáta szerző, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház történésze, Horváth Adrienn, az OSZK Könyvtári Intézetének munkatársa, dr. Hunyadi Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem BTK Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének docense, az első kötet lektora és dr. Hermann István, Budapest Főváros Levéltára tudományos főigazgató helyettesének szakmai közreműködésével. A könyvekről bővebben a szerzővel készülő riportunkban olvashatnak.

A Zirc történetét bemutató könyvsorozat első két kötetének bemutatójára beszélgetéses formában került sor


A gyerekeknek is kedveskedtek a szervezők, a Magyar Népmeseszínház „A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” című mesejátékát nézhették meg az aprónépek a piactéren. Az alkotóműhelyekben egész délután kézműves foglalkozások vártak kicsiket és nagyokat, pecsétes téglákat is lehetett készíteni a téglakiállítás kísérőprogramjaként. Ugyancsak a barokk kort idézte meg a Custos Consort régizene együttes két felvonásból álló koncertje.


Az elmúlt héten átadott, felújított műemléképületben kialakított, Reguly Antal munkásságáról szóló új kiállításban dr. Gulyás Zoltán tartott tárlatvezetést az érdeklődők számára.


A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023., Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg.

A gyerekek a Magyar Népmeseszínház vidám előadásában lelhették meg örömüket

Az egyik kézműves-foglalkozáson pecsétes téglákat készítettek a gyerekek szüleik segítségével

Dubniczay István korát hangszerek által is megidézték, „színpadon” a Custos Consort régizene együttes


Kelemen Gábor