A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A „társas” Ház sokszínűsége és babonái


Termékenységmágia, jóslások, tésztadagasztás, elsősegély-nyújtás, lövészet, könyvkötészet – mindez egy helyen, a Művelődési Házban, amely kitárta kapuit a nagyvilág előtt, megmutatta sokszínűségét a „lakók” aktív közreműködésével.


„A mi házunk” – hirdették közös rendezvényüket a házban működő intézmények, szervezetek, illetve azok, akik hozzáadott értéket képviselve vendégként csatlakoztak a sokszínű programkínálathoz. Kísértett még Luca-napja és péntek 13, de szerencsére csak a plakáton találkozhattunk boszorkánnyal, fekete macskával és denevérekkel, a Házban nyüzsgő gyereksereg fogadott bennünket. A résztvevők bepillantást nyerhettek a jeles naphoz kapcsolódó népszokásokba, hagyományokba, illetve sporttevékenységbe és az önkéntes munkába is. A programot a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB koordinálta.


A földszinten a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ munkatársai Luca-napi játékokkal várták az érkezőket, volt többek között szerelmi jóslás, termékenységvarázslat, Luca-napi naptárkészítés és búzaültetés. Az „angyalvárban” a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének fiatal önkéntesei teljesítettek szolgálatot, lufit hajtogattak a gyerekek nagy-nagy örömére, és az elsősegély-nyújtás fortélyaiba is beavatták az ifjúságot. Az emeleten az MTTSZ Területi Klub Zirc tartott sportbemutatót, lehetőség nyílt a lövészet kipróbálására.


A Művelődési Ház együttműködő partnerei is színesítették a programkínálatot. Az apátság sarokbástyájában működő zirci Családháló.pont különböző kézműves foglalkozásokat tartott, a tetőtér egyik szeglete például „könyvkötő-műhelyként” funkcionált, másutt újságpapírból karácsonyfát, méhviaszból gyertyát vagy éppen gyapjúból angyalkát lehetett készíteni. További élményekkel is gazdagodtak a résztvevők, Magyar Zoltán pénzesgyőri pékkel búzát őröltek, tésztát dagasztottak teknőben, Somogyi József jóvoltából lovas-sétakocsikázásra volt lehetőség.Szombaton délután a Bakonyi Babázók tartották Ringató foglalkozással egybekötött karácsonyukat, fotósarkot is kialakítva a szépen feldíszített fenyő mellett. Este kigyúltak a Ház fényei, és a Családháló.pont interaktív zenés műsorára került sor Bor Klára vezetésével, melyhez a hangosítást az épületben működő "BÁRKA2008" Alapítvány biztosította. A házban kincskeresésre indulhattak a vállalkozó kedvűek. A vendéglátók meleg teával, forralt borral kínálták a vendégeket, és meg lehetett kóstolni a délelőtt kollektív munkával bedagasztott tésztákat is, melyek kifli és pogácsa formájában sültek ki az ünnepváró hangulatban.


Kelemen Gábor