A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Társadalmunk nélkülözhetetlen szereplői


A véradásnak egyre nagyobb szerepe lesz, mert a jövőben sokkal nagyobb lehetőségek nyílnak a vérrel történő gyógyítás terén. Mindez azt is jelenti, hogy meg kell tartanunk ezt a jó tulajdonságunkat, az adakozóképességet, segítőkészséget.


Dr. Búzási István, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének korelnöke mondta ezeket a gondolatokat Zirc város Véradók Napi ünnepségén, melynek a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának ebédlője adott otthont.


Hangsúlyozta azt is, hogy

mindenféle beszélgetés során tovább kell adni a társadalom felé ennek a tevékenységnek a fontosságát, mert a vérre mindig is nagy szükség lesz.

A véradókat a hétköznapok hőseinek nevezte, hiszen emberek életét mentik, hosszabbítják vagy könnyítik meg.Az ünnepséget szervező Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete is köszöntötte a vendégeket. Simonffy Andrea, a műsor vezetője Balassa Ferencné „Egy csepp” című versét tolmácsolta. Magyar Lászlóné területi vezető is a szépirodalom eszközével hívta fel a figyelmet Aranyosi Ervin nyomán arra, hogy „A vér az élet”. Elmondta, hogy minden évben november 27-én ünnepeljük a Véradók Napját, s ebből az alkalomból mondanak köszönetet azoknak, akik segítik a munkájukat. Feladatuk, hogy a véradások szervezése révén a véradók önzetlen közreműködésével minél több emberéletet tudjanak megmenteni – tette hozzá. Örömét fejezte ki, hogy a Zirci Terület véradásai kiemelkedő helyen állnak Veszprém megyében.

Zircen minden hónapban van véradás, s egy-egy alkalommal átlagosan 40 fő véradó vesz részt, ezzel 120 ember életét mentik meg.

Köszönetét fejezte ki ezért a teljesítményért, egyben köszönetet mondott az önkénteseiknek, támogatóiknak is.Ezt követően a kitüntetések átadására került sor.

A társadalom megbecsülésének jeléül elismerő oklevelet vehettek át azok, akik már nem adhatnak vért, valamint a kerek számot elért véradók és a vöröskereszt főbb támogatói, a véradás szervezését segítők is.

Dr. Búzási István megyei korelnök köszöni meg Kövér Klárának a véradásokat


Ottó Péter polgármester a Véradók Napját

az élet, az öröm ünnepének nevezte. A véradók önzetlen tevékenységük által „vérapákká” és „véranyákká” válnak, segítik embertársaikat a gyógyulásban, vérükkel új életet adnak nekik.

Hozzátette, soha ennél fontosabb és pontosabb kifejezési módja nem volt a szolidaritásnak, a másik, legtöbbször ismeretlen ember iránti elkötelezettségnek. Városunk vezetője egy évfordulóra is felhívta a figyelmet, Magyarországon nyolcvan éve, 1939 óta szervezi a vöröskereszt elhivatottan a rendszeres véradásokat. Minden embertársa nevében, aki valaha is vérre szorult, megköszönte a véradók áldozatos tevékenységét, jó egészséget, sok boldogságot kívánt nekik.Csoma Zoltán, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke is megerősítette a jeles évfordulót, majd méltatta a Zirci Területen a véradások magas számát. Csatlakozva az előtte szólókhoz, köszönetét fejezte ki a véradóknak a tevékenységükért.A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pillerné Ács Ágnes, az Országos Vérellátó Szolgálat Veszprém megyei vezető-szakasszisztense és Vörös Lászlóné, a Veszprém Megyei Vöröskereszt küldöttgyűlésének tagja is.


A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete nemcsak elismerő szavakkal, hanem ünnepi műsorral is köszönetet mondott a „csendes hősöknek”. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola harmadik osztályos tanulói táncos előadással, Pilka Sándor – aki maga is a véradók táborát erősíti – énekes-zenés műsorral ajándékozta meg az ünnepelteket. A Zirci Városi Vegyeskórus meglepetésszámmal készült erre az alkalomra.


A területi szervezet minden véradót vacsorával látott vendégül, s kötetlen beszélgetésre invitált.


Kelemen Gábor