A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A társadalmi szolidaritásvállalás szerepe


Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Zircen a Semmelweis-nap alkalmából.


Az ünnepségnek a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet járóbeteg szakrendelőjének aulája adott helyet, a meghívott vendégeket Venczel Ildikó titkárságvezető köszöntötte.


Semmelweis Ignácról születésének 202. évfordulóján dr. Vermes Tamás főigazgató emlékezett meg. Mint mondta, az egyik legjelentősebb magyarországi orvosi teljesítmény volt az övé, még akkor is, ha kortársai nem ismerték el, és csak jó húsz-harminc évvel a halálát követően ütöttek át a tanai. Arra jött rá, hogy a legfőbb fertőzőforrás maga a vizsgálóorvos keze, ami megdöbbentő felismerés volt a számára, és küzdött azért, hogy megváltoztassa ezt a szemléletet, de miután nem volt elméleti alapja – hiszen a baktériumokat nem ismerték még – nem jutott igazán eredményre, és a tehetetlen harc később hozzájárulhatott elmeállapotának megváltozásához is. Megfigyeléseit, következtetéseit követendő példaként állította az orvostársadalom elé, és munkásságának jelenünkre kivetített hatását is érzékeltette, hiszen bebizonyosodott, hogy a technikai fejlődés ellenére az emberiség nem nagyon tud mit kezdeni egy vírussal, a leghatékonyabbak még mindig az egyéni védőeszközök és a kézhigiéne.


A főigazgató hivatkozott a szakma államtitkárának egészségügyi dolgozók részére kiküldött levelére is, melyben hangsúlyozta, hogy az egészségben a gyógyításon túl a társadalmi szolidaritásvállalásnak is nagy szerepe van, ezt élték át most, a járványhelyzet idején is.

Dr. Vermes Tamás főigazgató megemlékezett Semmelweis Ignácról és köszöntötte az egészségügyi dolgozókat

A megemlékezéssel egybekötött köszöntő után a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek műsora következett, közreműködött Hirschl Laura, Keller Márton és Oberfrank Pál.


Ezt követően a „Zirc Egészségügyéért” önkormányzati kitüntetések átadására került sor, melyet a Zirci Erzsébet Kórház – Rendelőintézet épületében működő Synlab Hungary Kft. Zirci Laboratóriumában dolgozó Baltáné Hédl Edina, Csatár Judit és Kustánné Katzer Beáta vehetett át. Az elismerő okleveleket Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke és Hellebrandt Ferenc alpolgármester adta át. A méltatásról kapcsolódó írásunkban olvashatnak.

A „Zirc Egészségügyéért” kitüntetésben részesülő munkatársak az önkormányzat képviseletével


Immár hagyományosan a kórházi elismerések átadására is a Semmelweis-napi ünnepségen került sor. Intézményi jutalmat vehetett át Kacsányi Istvánné, Auer Adrienn és Máté Veronika. Főigazgatói dicséretben részesült a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály dolgozói kollektívája, valamint Pálfi Emília, Kiss Éva és Turiné Szelthoffer Judit. Az intézmény által újonnan alapított, „Az Év Egészségügyi Szakdolgozója” díjat elsőként Klesitzné Bauer Gabriella vehette át a dolgozók szavazatai alapján. Dr. Kotis Mihályt főorvossá nevezték ki.

A külön elismerésben részesített kórházi dolgozók orvosokkal, önkormányzati képviselőkkel


Hellebrandt Ferenc alpolgármester pohárköszöntőjében kiemelte, hogy szükség esetén bizalommal fordulhatunk az egészségügyi dolgozókhoz, tőlük kapjuk meg a biztató, reményteljes, lelkünket erősítő szavakat, a beteg emberek gyógyítói, támogatói, megmentői. Köszönetét fejezte ki, hogy bizonyos esetekben a nehéz körülmények között is hitet, reményt és támogatást tudnak nyújtani a hozzájuk forduló betegeknek, segítségre váróknak.

Azt kívánta az egészségügyi dolgozóknak, hogy felelősségteljesen, hivatástudattal, kedvességgel és az eddig végzett szorgalommal, kitartással tudják továbbra is végezni a munkájukat.

Hellebrandt Ferenc alpolgármester méltatta az egészségügyi dolgozókat és köszönetét fejezte ki


Kelemen Gábor