A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Tanultak, és élményekkel is gazdagodtak a gyerekek a zirci bringás táborban


Kerékpáros tematikájú Erzsébet-tábort szervezett a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ a Zirc Kerékpár Sportegyesület közreműködésével. Csaknem harminc gyermek jelentkezett a „két kerékre” felfűzött, öt napig tartó sportos programokra.


Koós Kata, a szervező Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ intézményvezetője, a tábor vezetője elmondta, a korábbi években is több alkalommal pályáztak az Erzsébet-program keretében, jellemzően napközis táborokra, de „ottalvós” táborra is sor került.

Kerékpáros tematikus tábort sem először szerveztek már, s azt ezúttal is a Zirc Kerékpár SE közreműködésével valósították meg.

A programszervezést és a koordinációt az intézmény vállalta, a táborhoz a szakmai, technikai hátteret pedig az egyesület részéről Varga János elnök és Vingl Balázs edző biztosították. Örömmel vették, hogy két közösségi szolgálatos középiskolás fiatal is segítette a munkájukat, akik tavaly még táborozóként voltak jelen, emellett a nagyobb felügyeletet igénylő programoknál az egyesület tagjaira is számíthattak.

Az önkormányzat nyertes pályázata útján épült Zirc-Kardosrét kerékpárutat is igénybe vették a tábor során

Huszonnyolc gyermek jelentkezett a táborra, akiket színes programokkal vártak július második hetében.


A hétfői nap jellemzően ismerkedéssel telt el, a táborozók átvették emblémázott kendőiket, részt vettek egy ügyességi szintfelmérőn, majd délután bemelegítő tekeréssel hangolódtak a továbbiakra. A hét első napján vendégük volt Orsós Károly rendőr őrnagy, aki a kerékpáros közlekedésről, baleset-megelőzésről tartott előadást, az egyesület tagjai pedig a kerékpár felszereltségével kapcsolatos technikai információkat ismertették.


A keddi nap forgatókönyvét átírta egy kicsit az eső, ekkor a veszprémi szabadulószobát látogatták meg, amely nagy élményt jelentett az ifjúságnak, és hogy ezt követően teljes létszámmal folytathatták a programot, azt bizonyította, hogy valamennyien kiszabadultak. Az erőnléti edzéstől azonban nem szabadultak meg másnap: a reggeli után Olaszfalun keresztül egészen az eplényi bekötőútig túráztak, ami a kicsik számára tizenhat, a nagyobbaknak – akik az edző vezetésével tettek még egy jó nagy kört – huszonegy kilométert jelentett. A tréning fizikai részét követően délután a technikára helyezték a hangsúlyt különböző feladatokkal.

A szintén kerékpáros, közösségi szolgálatos diákok közreműködésével zajlik a technikai edzés a tisztáson

Csütörtökön Bakonyszentlászlóra utaztak vonattal, de természetesen a bringákat sem hagyták otthon: a vasúti célállomástól erdei úton áttekertek Vinyébe, és mindenki ügyesen leküzdötte a mintegy nyolc kilométeres távot. A kalandparkban megtornáztathatták az izmaikat, következett az ebéd, majd a Hódos-ér mentén elindultak hegynek. Ki meddig bírta a magaslattal való párbajt, nem volt szégyen, ha vissza kellett fordulni, de azért akadtak, akik egészen a csúcsig kormányoztak a Zirc állomással végződő vonatkirándulást megelőzően.


Péntek délelőtt a Pintér-hegyi parkerdőben megtartották az immár hagyományos háziversenyüket, melynek eredményhirdetésére délután került sor.


A tábor zárásaként szabad programmal várták a szervezők a gyerekeket, és egy búcsú focimérkőzést is rendeztek.


Az öt napos program háziversennyel zárult, melyhez remek terepet biztosított a Pintér-hegyi Parkerdő

Tudás szempontjából az előző évekhez hasonlóan vegyes képet mutattak a táborozók, de igyekeztek mindenki számára megtalálni a felkészültségének és életkorának megfelelő programelemet, hiszen nagyon fontosnak tartják, hogy örömet szerezzenek a gyerekeknek, sikerélményekkel térjenek haza

– erről Varga János, a táborban közreműködő Zirc Kerékpár Sportegyesület elnöke beszélt, akit az egyesület elmúlt időszakáról is megkérdeztünk.


Mint azt megtudhattuk, a járványhelyzet miatt megcsappant a taglétszámuk, amit elsősorban annak tulajdonít a vezető, hogy nem tudtak rendszeresen edzéseket tartani. A korlátozások feloldásával aztán újraindulhatott az élet az egyesület háza táján, de továbbra is csak szezonális tréningekről beszélhetünk, a téli edzésekre megoldást kell találniuk a jövőben.


Varga János örömmel számolt be arról, hogy

pályázati forrásból sikerült egy személyautót beszerezniük,

melynek köszönhetően könnyebbé vált a rendezvényekre történő eszközszállítás, a versenyekre való eljutás és a külső edzéshelyszínek megközelítése. Mindamellett, hogy jól szolgálja az egyesület céljait, a környezettudatosságra, a természet védelmére is figyeltek, ennek megfelelően elektromos meghajtású járműre esett a választás.

Segíti az egyesület működését a pályázati úton beszerzett gépjármű, mellyel a zöld gondolkodást is erősítik

Az egyesület két év kényszerpihenő után eredményesen bonyolította le a Zirc Kerékpár Gyermek MTB Kupát az iskola udvarán, az pedig biztató a jövőre nézve, hogy a nevezők száma megközelítette a járványhelyzet előtti versenyeik létszámát.

Remélik, hogy a jól sikerült rendezvény mellett az Erzsébet-tábor is hozzásegíti őket a taglétszám növekedéséhez, csatlakozási szándék a gyerekek részéről már a program ideje alatt érkezett az irányukba.


Fotó: Szervezők, Szerző

Cikk: Kelemen Gábor