A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Támogatják a diákokat, óvják a környezetet


Eredményes papírgyűjtést szervezett a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákönkormányzata. Közel negyven tonnát mutatott a mérleg nyelve a négynapos akciót követően.


Tizenhét éve szervezi a papírgyűjtést Varga Zita pedagógus az iskola diákönkormányzatának vezetőjeként. Mint azt elmondja, a suli-diszkók mellett ez a diákönkormányzat fő bevételi forrása, amit a diákok jutalmazására fordítanak. Kiemeli Hujber Roland áldozatkész munkáját, aki az első tanítványai közé tartozott és a kezdetek óta segítségére van a gyűjtésnél. Először az iskola udvarán, majd később az áruház parkolójában várták a papírhulladékot, az elmúlt években pedig az Alkotmány utcai sportpálya előtti terület ad helyet az akciónak.

Varga Zita tizenhét éve szervezi a papírgyűjtést, korábbi tanítványa, Hujber Roland segítségére azóta is számíthat

Átlagosan húsz tonna papírhulladék gyűlik össze az iskolai akciók során, melyet évente két alkalommal tartanak meg. Tavasszal a veszélyhelyzet miatt elmaradt a gyűjtés, ami talán kicsit érződik az őszi mennyiségen, hiszen ezúttal közel negyven tonnát mutatott a mérleg.


Előfordult most, hogy lovas kocsival érkezett a szállítmány és szemtanúi vagyunk, ahogy egy újságpapírral púposra rakott teknő emelkedik ki az autó csomagtartójából. Az akciót koordináló pedagógus munkáját diákok, kisdiákok is segítik, szorgalmasan hordják az összekötegelt, bedobozolt papírpakkokat a mérlegről a konténer gyomrába. Nem marad el a hála „Zita néni” részéről, egy kis üdítővel, fagyival kedveskedik a tanítványoknak. A legtöbb papírt leadó gyerekek és a segítők az év végi diákközgyűlésen jutalmazásban is részesülnek.


Négy napon keresztül napi három órában gyűjtötték a papírt, az adminisztrációban az iskola pedagógusai mellett óvodapedagógusok is a segítségükre voltak. A nagy mennyiség az iskola támogatása mellett a lakosság környezettudatos gondolkodásáról is tanúskodik. Varga Zitától megtudjuk azt is, hogy az elszállított papírt újrahasznosítják, tojástartók készülnek belőle.


Kelemen Gábor