A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Tájékoztató a szabadtéri tűzgyújtás szabályainak változásáról


Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet alapján 2020. január 22-től változtak a szabadtéri tűzgyújtás, az égetés szabályai.


Általában tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabállyal, külön meghatározott esetekben és feltételekkel megengedik. Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi – írják a tájékoztatóban.


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a környezetvédelem részleges helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelete – a levegőtisztaság védelmére vonatkozóan – 2019. február 5-én módosításra került. Ettől az időponttól Zirc város közigazgatási területén egész évben tilos az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése.


Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság részére történő írásos bejelentést követően legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Az irányított égetés végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét annak megkezdése előtt öt nappal az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szervhez – megyei igazgatósághoz – írásban, elektronikus formában a veszprem.mki@katved.gov.hu címre be kell jelenteni. A bejelentő lap INNEN tölthető le.


A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének teljes tájékoztatója a szabadtéri tűzgyújtás szabályainak változásáról ITT olvasható.


Kelemen Gábor