A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Tábori élményekkel gazdag nyár


A Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ 2019 nyarán több tábort is szervezett a járásban élő gyermekek számára, valamint részt vállalt az Önkormányzati Napközi lebonyolításában is.


A nyári szünet első két hetében 5, illetve 4 gyermek szülei kérték a napközi biztosítását, melyet Intézményünk vállalt. Napi egyszeri étkezés biztosítása mellett igyekeztünk a lehetőségekhez képest tartalmas programokkal eltölteni a napokat. Ebben segítségünkre volt két középiskolás fiatal, akik ezzel az érettségihez szükséges önkéntes munka egy részét is teljesítették. Rövidebb túrákkal, társasjátékkal, könyvtárlátogatással, focizással, egyéb sportolással és a nagy melegben filmvetítéssel múlattuk az időt, a szülők érkezéséig. Egy alkalommal mozi-látogatáson, illetve egy alkalommal Vinyében, kalandparkban voltunk.Június utolsó hetében kollégáink önköltséges tábort szerveztek Múlt-Jelen-Jövő címmel, melynek fő célja a megyében található várak egy részének (Döbrönte, Szigliget, Nagyvázsony, Csobánc) meglátogatása, kalandparkos kalandozás, moziban filmvetítés, Pápa bázisrepülőtér látogatás, illetve egy nap helyben telt sportolással, játékokkal. Ezen a héten 20 gyermek vett részt a táborban.Ezt követően 30 bátor gyermek indult útnak vonattal június 30-án vasárnap Erdélybe, az Ivóban található Erzsébet-táborba. 15 órás utazás után érkeztek meg meglehetősen fáradtan, mivel nem mindenkinek sikerült kipihennie magát az éjszakai vonatozás alatt, hiába voltak ágyak. Vonatkozott ez a kísérőkre is. Ennek ellenére már az első napon belevetették magukat a programokba, amiből a hét többi napján sem volt hiány.


Hétfőn a kipakolás és szusszanás után Szent Erzsébet legendájával kellett megismerkedni, feldolgozni és újragondolva előadni. Este a csoportok bemutatkozására és táncos programra került sor. Kedden délelőtt a Madarasi Hargita meglátogatása volt a program, míg délután tábori olimpián vettek részt a gyerekek, ahol csapatunk több tagja is jeleskedett, ezzel okleveleket szerezve. Éhségüket kürtőskaláccsal csillapíthatták, amit helyben sütöttek. Szerdán látogatást tettek Farkaslakán, Tamási Áron szülőházánál és síremlékénél, a Parajdi sóbányában, Korondon és Székelyudvarhelyen, ahol ajándékok vásárlására is volt lehetőség. Az estét közös néptáncolással zárták. Csütörtökön kirándulást tettek a helyi vadasparkban, délután csapatversenyek és kimittud volt. Pénteken reggel csomagolás, szobatakarítás következett, mert lassan el kellett hagyni a tábort. A délutáni vonatindulás előtt Csíkszeredába tettek látogatást, megnézték a Csíki Székelymúzeumot és a Csíksomlyói Kegytemplomot. Az utolsó kihívás a szintén 15 órás hazavonatozás volt. Kellőképpen fáradtan, de annál több élménnyel tértek haza a gyerekek és a kísérők az egyhetes táborból, melyről augusztus elején a szülőknek külön képes beszámolót is tartottak.


Július közepén az idei első napközis táborunk került lebonyolításra, melyben 40 gyermek vett részt, és a Kalandos nyár nevet kapta. A hét során sok-sok érdekes programot biztosítottunk a gyerekeknek. Az első nap ismerkedéssel, beszélgetéssel, sportolással, az egyenpóló átvételével telt. Egy nap ellátogattunk a veszprémi állatkertbe, egy másik napon a Balatonon kalózhajóztunk, s még aznap felsétáltunk a Jókai kilátóhoz, utána pedig a balatonfüredi vadasparkban tettünk sétát. A Reguly Alkotóházban kézműves foglalkozáson vettünk részt, ahol lehetett választani a bőrkarkötő-szövés, a nemezelés és a gyertyaöntés között. Tartottunk kimittud-ot, amit oklevéllel, apró ajándékokkal jutalmaztunk. Utolsó napon túráztunk a Pintér-hegyi Parkerdőben, közben Orsós Károly rendőr őrnagy tartott előadást a gyerekeknek, aki már oszlopos tagja táborainknak. A tábor zárásaként az egész héten várt buborékfoci következett a gyerekek nagy örömére. A bő másfél óra alatt a gyerekek igencsak elfáradhattak a nagyon aktív és állóképességet igénylő sporttevékenységben.Augusztus elején bonyolítottuk le az idei második és egyben utolsó nyári táborunkat, amely a „Biztonságban a Bakonyban” fantázianevet kapta, mivel főleg az erdőjárás, eltévedés, veszélyhelyzet-felismerés, tájékozódás, segítségkérés és segítségnyújtás volt a központban. Itt rögtön az első napon buborékfocival kezdtünk. A nagy meleg ellenére is nagyon élvezték a gyerekek a programot. Délutánra maradt a szokásos pólók és kitűzők átvétele. Kedden sajnos az időjárás némileg átírta a programot és a kalandpark utáni túrázás helyett délelőtt filmvetítés volt, és csak ebédre mentünk Vinyébe, utána kalandparkba. Szerencsére az idő itt már kegyesebb volt velünk. Szerdán a Sümegi várban tettünk látogatást, ami az egész napunkat kitöltötte, mivel nagyon érdekes bemutatókat tekinthettünk meg a várjátékok során. Csütörtökön a bakonybéli Pannon Csillagdában jártunk, ahol érdekes előadást hallgathattunk egy csillagásztól. Ezen a napon délután Döméné Janni Ildikó védőnő volt a vendégünk, aki az elsősegélynyújtásról tartott nagyon érdekes előadást, aztán a gyerekek gyakorolhatták az újraélesztést is, utána pedig ismét Orsós Károly gazdagította a gyerekek ismereteit a térképolvasással, tájékozódással, eltévedés esetén teendőkkel kapcsolatban.


A pénteki nap rendhagyó volt, mivel kétszer zártuk le a tábort. Délelőtt a közös értékelés, beszélgetés és játék volt előtérben, ebéd után két szülinapost köszöntöttünk. A 41 táborozó gyermek közül 25 vállalta, hogy a hosszabbra nyújtott délutáni programon részt vesz, így a többiektől 14.00 órakor elbúcsúztunk. Ezután érkeztek meg a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület önkéntesei terepjáróikkal, akik a nap további részében biztosították nekünk a tartalmas és izgalmas programot. Először a közeli erdőben „szórtak” szét minket 6 csapatban, és vissza kellett találnunk egy megadott pontra, ahol aztán leveleket, terméseket kellett gyűjteni. Utána közösen autóztunk át a Zirc határában lévő kőbányába. Itt először minden csapatnak tűzrakó-helyet kellett készíteni, aztán fát gyűjteni a tűzgyújtáshoz, végül szalonnasütés következett, ami mindenki számára meglepetés volt, mert a BÖMME biztosította. Természetesen a nyársat mindenki maga készítette. Még világosban a Bakony Polgárőr Egyesület drónját figyelhettük meg „munka” közben. Amikor az este leszállt, akkor hőkamerával kereshették meg a gyerekek az eltűnt személyeket. Hazafelé ismét a terepjárók kényelmét élvezhettük, így 22.00 órakor vehették át a szülők a gyermekeiket.Ezúton is szeretném megköszönni vendégeinknek, előadóinknak, önkénteseinknek munkájukat, segítségüket, és nem utolsó sorban köszönöm kollégáimnak azt a rengeteg időt, energiát, kreativitást és munkát, ami belefektettek a táborok kitalálásába, megszervezésébe és lebonyolításába, illetve az ezután következő elszámolásba.

Koós Kata