A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A szülőföld szálai örök összekötők


„A szülőföld szálai örök összekötők, a tájjal és a földdel, amiből az ember lett, és amivé lesz, és nem szakadnak el soha.” (Fekete István)


Minket Turi Balázzsal nemcsak a szülőföld, a Bakony iránti szeretetünk kötnek össze, de a Finnország iránti rajongásunk is.

Tulajdonképpen neki és Bakonycsernyének köszönhető a 25 éves Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületünk létrejötte.

Alapító, és örökös tiszteletbeli elnökünk második otthona immáron Bakonycsernye.

Wenczel Zsuzsanna, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke ajándékot nyújt át Turi Balázsnak, Bakonycsernye polgármesterének


Bakonycsernyéről érkezett Zircre március 25-én délután a két vendég nyugdíjas klub. Nekünk, vendéglátóknak a torkunkban dobogott a szívünk a közel ötven fős csoport érkezésekor.

Már messziről kiragyogtak a jellegzetes népviseletek, a szebbnél szebb tót öltözetek.


Vendégeink a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban két csoportban tekintették meg a Regulyversum csodálatos kiállítását Kirmer Anna vezetésével, és a népi mesterségek műhelyeit Marton Károly vezényletével. Büszkeségünket csak növelték az elismerő szavak, a finom csernyei bor mellett elhangzott hamisítatlan Marton Károly-mesék pedig a hangulat oldódását is meghozták.


Bakonycsernyei vendégeink a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. A bal oldali képen Kirmer Anna, jobbról Marton Károly látható a házigazda intézmény részéről


Eközben a Finnbarátok másik csoportja a Művelődési Házban serénykedett: nem kis feladat és felelősség közel nyolcvan embert méltó módon várni, szellemi és fizikai táplálékkal ellátni. Este hat órakor itt kezdődött a csodás, lélekemelő irodalmi est, ahol körünkben üdvözölhettünk egy rendkívüli embert, a négy évtizedes alkotói múltra visszatekintő költőt, írót: Simek Valériát.

Simek Valéria a zirci irodalmi esten

A bakonycsernyei szerző sajátos, rendkívüli érzékenységű, magával ragadó világát ez alkalommal két kötete tükrében ismerhettük meg: a Fészkelő fény és a Hittem, szerettem című kötetekre épült a nagy ívű, igen bensőségessé váló irodalmi est.


Előbb a Bakonyi Finnbarátok mutattak be egy, a Fészkelő fény világát megidéző irodalmi összeállítást, zenei betétekkel, melyben „a fogyó időről, a múlandóságról, a megőrzendő szépségről”, a tájjal, az emlékekkel harmóniában élő ember rendkívüli nyugalmú képi világáról árulkodó versek hangzottak el. Az est további részében Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész, író, kritikus, főiskolai tanár beszélgetett Valikával, életéről, kötődéséről, a költészet szerepéről.

A Bakonyi Finnbarátok műsora. Balról: Simonffy Andrea, Móricz Jánosné, Móricz János, Müllerné Wenczel Rita, Wenczel Zsuzsanna, Marton Károly, Némethné dr. Bakó Gizella, Stenger Katalin, Bohon Gabriella


A beszélgetők: Bakonyi István és Simek Valéria


Bakonycsernyei vendégeink műsorában először megzenésített versek hangzottak el Cserta Gábor és fia, valamint Takács László zseniális előadásában. Ekkor már mindannyian tudtuk: megérte a sok munkát és a szervezést ez az est!


A Szolga Réka által hangosított prózarészlet elindított egy beszélgetést hitről, szeretetről.

Amikor a zenekar az Elmentél című megzenésített verssel zárta ezt a blokkot, már sokan nyeldestük, törölgettük könnyeinket.

A zenekar: Cserta Gábor és fia, valamint Takács László

A felolvasó: Szolga Réka


Jól jött ezután a feloldást jelentő vidám tót, illetve bakonyi dalcsokor a mosolygó énekesek előadásában.

Az est kötetlen beszélgetéssel zárult.

A vidáman éneklő bakonycsernyei asszonyok

Teltház a Művelődési Ház zsibongójában

Boldogok voltunk, hogy megint sikerült egy kis csodát megvalósítanunk a Művelődési Házzal közös szervezésű és finanszírozású rendezvényen.

A Stúdió KB felvételének köszönhetően a színvonalas műsor megtekinthető a Zirci TV YouTube csatornáján.Cikk: Wenczel Zsuzsanna


Fotók: Facebook