A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szobrot állítottak a múlt század elején „kibányászott” álteknősnek

A kavicsfogú álteknős tiszteletére állított kőszoborhoz kapcsolódó pályázat alkotásaiból nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának közművelődési termében. Kísérőprogramként kézműves-foglalkozáson vettek részt a zirci és a litéri általános iskola diákjai.


Tavaly decemberben avatták fel Veszprémben a kavicsfogú álteknősnek, Magyarország talán leghíresebb ősmaradványának a köztéri szobrát.

Ennek apropójából az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Laczkó Dezső Múzeum, a Veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre "Formázd meg Dezsőkét!" címmel szoborpályázatot hirdetett, melynek alkotásait most a természettudományi múzeumban lehet megtekinteni.

Dr. Kutasi Csaba, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Jobbról Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus, balról Katona Lajos Tamás geológus

Katona Lajos Tamás, a múzeum geológusa

nagy lépésnek nevezte, hogy egy kihalt ősmaradványból szobor született. Úgy véli, hogy a világon egyedülálló kezdeményezésről beszélhetünk, hiszen számos ősmaradványt megalkottak már Amerikában vagy Hollandiában, de olyan neves ősmaradványból, amiből csak egy van a világon, még nem született köztéri alkotás.

Hozzátette azt is, hogy Veszprémben már több szobormása készült a kavicsfogú álteknősnek, de

a tavalyi év végén felavatott kőszobor az első, amit a szakma is elismer.


Prezentációs előadása során beszélt arról is, hogy a kavicsfogú maradványait eredetileg bányászok találták meg, amit később Laczkó Dezső piarista földrajztanár gyűjtött be.


A diákok alkotásai mellett többek között a teknős Berlinben kipreparált koponyamásolata is kiállításra került az egyik vitrinben, és jellegzetes, púpos tüskékből felépülő hátpáncélja is kidomborodik az üveg mögött. Katona Lajos Tamás hangsúlyozta, sajnos nem került elő a teljes állat, és a mérete nem mondható nagynak a jelenlegi óceáni teknősökhöz képest.

Katona Lajos Tamás geológustól sok érdekességet tudhattak meg a gyerekek a kavicsfogú álteknősről

Veszprémben találták, Berlinben preparálták, most Zircen kiállították – Dezsőke eredetijének koponyája

Az előadásból kiderült az is, hogy

kavicsfogú álteknős nincs sok a világon,

összességében egy csontvázhoz tartozó maradványegyüttes került elő, illetve Semsey Andor, a magyar tudomány mecénásának támogatásával találtak még egy koponya töredéket, amelyről kép is bevetítésre került, és az esemény főhőse, a kavicsfogú álteknős is a diákok elé tárult a vászonról teljes életnagyságban.


Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus a kiállítás megtekintésére invitálta a gyerekeket – akik közül többen részt is vettek a pályázaton –, majd az alkotásokból is ötletet merítve, múzeumpedagógiai foglalkozás keretében lehetőségük nyílt a diákoknak csoportokban szobrászkodni: levegőn száradó gyurmából teknőst faragtak és a kész öntőformák felhasználásával más figurákat is alkothattak.

A pályázatra beérkező alkotásokat három kategóriában bírálták el. A helyezettek: Alsós korcsoport: 1. Turi Bianka (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola), 2. Ozsváth Loretta (Litéri Református Általános Iskola), 3. Borus-Palatinus Gergely, különdíjas: Borus-Palatinus Ákos (mindketten Palánta Általános Iskola, Pilisvörösvár). Felsős korcsoport: 1. Kaiser Jázmin és Kondás Zsófia (mindketten Litéri Református Általános Iskola). Középiskolás korcsoport: 1. Illési Dániel (József Attila Gimnázium, Monor), 2. Pinka Attila (Batthyányi Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Pápa).

A szoborpályázatra beérkezett alkotásokból nyílt kiállítást szemlélik a diákok

Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus a Laczkó Dezső Múzeumtól ajándékba kapott kitűzőket osztja ki a gyerekeknek, akik egy játékos feladatlapot is kitöltöttek a foglalkozás során (Fotó: Szervezők)Kelemen Gábor