A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szívüket osztották szét a foltvarázslók


Kiállítás nyílt a húszéves „Gyűszűkék” Foltvarró Klub alkotásaiból a Békefi Antal Városi Könyvtár közművelődési klubtermében. A házigazdák több meglepetéssel is készültek a születésnaposok köszöntésére.


Juhos Melinda zongoraművész játéka csendült fel elsőként a foltvarró alkotásokkal gazdagon díszített falak, bútorok között, a kiállítást pedig Hevesiné Németh Mariann nyitotta meg.A szemet gyönyörködtető alkotásokon túl a közösségi élet fontosságára is felhívta a figyelmet, hiszen mint mondta,

„foltvarrónak lenni életforma, önszerveződés, közösségi lét”.


Hangsúlyozta, hogy az 1998-ban alakult klub meghatározó szerepet tölt be Zirc város civil életében.

„Az együtt varrott textíliák a klub tagjait is különleges barátokká kovácsolták össze az elmúlt évek során, akiket nemcsak a varrás öröme köt össze, hanem a korlátoktól és előítéletektől mentes feltétel nélküli szeretet, amely elfogadja a másik embert. Találkozásaikon egymástól tanulnak, egymás munkáját csodálják. Osztoznak egymás örömében és bánatában. Ők nem egyszerűen csak egy klub, ők egy közösség”

– méltatta a klub tagjait Hevesiné Németh Mariann, majd név szerint is bemutatta őket a közönségnek.A „Gyűszűkék” Foltvarró Klub tagjai

Felső sor, balról: Slajchó Györgyné, Egervölgyi Dezsőné klubvezető, Szabó Lajosné, Cserepes Klára

Alsó sor: Szabó Dénesné, Volf Ferencné, Simon Mártonné, Valler Mihályné, Máhl Andrásné, Kujbus Ferencné


Szó esett arról is, hogy a foglalkozásaikat kéthetente hétfőnként tartják a közművelődési klubteremben, a csoportból többen tagjai a Magyar Foltvarró Céhnek. A szónok sajnálatát fejezte ki, hogy a klub tagjainak száma évről évre csökken, és felhívta a figyelmet a csatlakozás lehetőségére.

„A foltvarrás nemcsak a fantáziájukat, kézügyességüket, kreativitásukat dicséri, hanem valódi varázslat, amiképp a különböző színű és mintájú, más-más formára vágott anyagokat összerendezik, képekbe, ábrákba foglalják, kifejezve ezáltal érzésvilágukat, gondolataikat”

– fogalmazott Hevesiné Németh Mariann, s frappánsan foltvarázslóknak nevezte az alkotókat, akik „a szívüket osztották szét” ezen a kiállításon.A házigazdák két meglepetéssel is készültek a születésnap alkalmából. Bieberné Réz Ágnes, a foltvarrók foglalkozásainak helyet adó intézmény vezetője egy tortával köszöntötte a klubot, melyet Egervölgyi Dezsőné vett át, majd klubtársaival együtt elfújta a két évtized szorgos, igényes munkáját megvilágító gyertyákat. A klubvezető megköszönte az intézménynek a sok segítséget, amit kaptak, és köszönetét fejezte ki Zirc Városi Önkormányzatnak is, amely pályázati úton mindig támogatja a munkájukhoz nélkülözhetetlen eszközök beszerzését.Ezt követően egy különleges produkcióra is sor került. Csaba Lilla intézményi munkatárs lépett színpadra és a művésznő zongorakíséretében elénekelte a foltvarrók himnuszát. A dal megható és tréfás is volt egyben, hol könnyek szöktek a szemekbe, hol mosoly nyílt az arcokon. Majd a közönség soraiban kiosztották az alkalomhoz illő óda szövegét, amely még egyszer felhangzott, immár egy sok tagot számláló, spontán alakult énekkar előadásában.A bejárat mellett elhelyezett installációs elemre kedve, ízlése szerint mindenki elhelyezhetett egy kis foltot, melyből a klubtagok a következő foglalkozáson közös művet készítenek, s elhelyezik a kiállított alkotások között, a huszadik születésnap emlékére.A kiállítás-megnyitó hagyományosan tombolasorsolással zárult, melyen a szerencsések a foltvarrók alkotásaival gazdagodhattak.A „Gyűszűkék” Foltvarró Klub kiállítása 2019. február 8-ig tekinthető meg a könyvtárban.

Kelemen Gábor