A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Színdarab, vetélkedő, előadás Petőfi születésének 200. évfordulójára

Tavaly év vége óta készült a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület, hogy a Petőfi Sándor költő, forradalmár születésének kétszázadik évfordulójára összeállított színes programsorozatával megörvendeztesse a zircieket.

A finnbarátok és a Bakony Hangja Színjátszó Csoport tagjai három hónapon át heti két próbával készültünk A helység kalapácsa vígeposz május 17-ei előadására.

A szövegtanulás, a színpadi mozgások, a díszletek, a kellékek, jelmezek, a smink mind-mind a közös munka során tökéletesen összekovácsolódott csapatunk közös élményévé, eredményévé váltak.

Előadásunkra minden várakozást felülmúló létszámban érkezett a közönség,

köztük a szomszédos kollégium szépszámú középiskolás csoportja, és nagy örömünkre Gyurácz János Csaba korábbi rendező is. Szó szerint a csilláron is lógtak a zirci színjátszók felé mindig kitüntető szeretettel viszonyuló nézők, akik már a bejáratnál keresték, hamar kikövetelték, és adományaikkal gazdagították is a következő előadást megsegítő kosárkát.

A helység kalapácsa vígeposz a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület és a Bakony Hangja Színjátszó Csoport előadásában

Wenczel Zsuzsa köszöntője után szétment a függöny, elkezdődött az előadás, egy csapásra minden és mindenki a helyére került. Szereplőink (Béres Balázs, Gojdics Gyula, Hamvasi Gréta, Móricz János, Müllerné Wenczel Rita, Nádasdi Tibor János, Némethné dr. Bakó Gizella, Répás Józsefné, Simonffy Andrea, Stenger Katalin, Szabolcsi Andrea, dr. Szalay Attiláné)

a Petőfi által megírtak mellé hozták a saját, egyedi figurájuk minden szerethető formáját is.

A vígeposz szándékosan dagályos körülírásokkal, frappánsan felesleges jelzőkkel és hasonlatokkal, kifordított szólás-mondásokkal megfogalmazott szövege (nem is gondolnánk, hogy még súgni is mennyire nehéz!), és a szélsőségességig túlzó mozdulatokban gazdag jelenetek során megismételhetetlen ad hoc pillanatok születtek. A rendezői ötletek mindvégig emelték a darab összképét és hangulati ívét: bensőségessé tette a templomi jelenetet a mindenki által énekelt egyházi ének, különlegesen szépen szóltak Petus Mónika népdalai, remekül pörgette fel a helyi kocsma hangulatát a Wolf Sarolta vezette tánc és Németh István mulatozós csujogatása, amit a nézőtér szélén ülve, hangosítás közben „követett el”.

Táncos jelenetnek is szemtanúja lehetett a Művelődési Házba ellátogató szépszámú publikum

A közönség az első perctől az utolsóig „vette az adást”, reakcióik hallatán elég nehezen maradtunk csendben a színfalak mögött (Gyurkó Jánosné, Encz Ilona), amíg a darab végén elhangzó, ma is érvényes tanulságok közben kellő szigorral rákattinthattuk a kalodákat a „a helység kalapácsa” és a „fondor lelkületű egyházfi” kezére-nyakára.

A korábbi színjátszós évadokat idézték az ismert szereplők belépőit köszöntő nyíltszíni tapsok, az elcsattanó poénokat kísérő önfeledt nevetések, a füttyös, bekiabálásos, többször is visszahívó vastaps, és ahogy a nézők a legvégén virággal, ajándékokkal mutatták ki szeretetüket, elismerésüket.

A közönség többször is visszatapsolta a szereplőket

Köszönjük a közönségnek és támogató, együttműködő partnereinknek is a velük igazán közös élményt, már keressük a ráadás időpontját.

Addig is megnézhető az előadás a Stúdió KB 2023. 06. 02. hírműsorának végén: https://www.youtube.com/user/zircitv


Május 18-án a Petőfi200 vetélkedő második, szóbeli fordulóján négy, a három zirci iskolát képviselő öttagú csapat vett részt.

A tanáraik segítségével kiválóan felkészült, kreatív diákok alaposan feladták a leckét a zsűrinek.

A vetélkedőt Ottó Péter polgármester nyitotta meg. Városunk vezetője egy Petőfi-verset is tolmácsolt a diákoknak

A vetélkedőről a tudósítás ITT olvasható

Május 19-én dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus „Rejtélyek és érdekességek – Petőfi 200” című hangulatos előadása szépszámú érdeklődőt vonzott a Művelődési Házba.


A városunkban is jól ismert és kedvelt irodalomtörténészt Wenczel Zsuzsa egyesületi elnök mutatta be a jelenlévőknek. Dr. Praznovszky Mihály fő kutatási területe Madách Imre munkássága, így nem volt meglepő, hogy a két költő életének párhuzamba állítására fűzte fel előadását, hiszen Petőfi és Madách, a két kétszáz éve született zseni útjai keresztezték egymást, igaz, csak virtuálisan.


Petőfi általunk ismert, rövidségében is végtelenül gazdag élete nem volt se egyszerű, se könnyű, se unalmas – sok érdekes adalékot kaptunk róla az előadáson. Jókaitól kérdezték egyszer, milyen ember volt Petőfi. Egy szóval felelt: elviselhetetlen. Praznovszky Mihály hozzátette: nyegle, szemtelen, okos, tisztességes, végtelenül jó ember, radikális nézetekkel.

Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadása méltó zárása a volt a finnbarátok bicentenáriumi programsorozatának

A jelenlévők többször is nevetéssel, a végén pedig vastapssal díjazták az előadó hangulatos stílusát, amivel még érdekesebbé tette számunkra az egyébként is izgalmas témát.

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület ezúton is köszöni a „Petőfi200 Zircen” bicentenáriumi programsorozatának megvalósításához nyújtott támogatásokat, partneri együttműködéseket: Zirc Városi Önkormányzat, Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, Hamvasi József, Horváth Henriett, Horváth István, Kovács Dávid, Kukoda György, Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, Agóra Veszprém Kulturális Központ, Veszprémi Petőfi Színház.


Szöveg: Encz Ilona

Fotók: Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület