A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szia, te hány lépést tettél meg tegnap?

Mindhárom zirci iskola csatlakozott az Aktív Magyarország által meghirdetett „Millió lépés az iskoládért” programhoz, melynek célja az volt, hogy a tanulókat, pedagógusokat, szülőket, és mindenkit, aki szívesen segítené régi iskoláját, mozgásra ösztönözze. Zirc Városi Önkormányzat 300 000 forintos sportszertámogatással honorálta az oktatási intézmények teljesítményét.


A március 27. és június 11. között zajló versenyben történő részvételhez a Millió lépés mobilapplikációt kellett letölteni. A vállalkozó kedvűek ennek segítségével virtuálisan végig járhatták és megismerhették az Országos Kékkör túraútvonalait és legszebb látnivalóit.


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete is felismerte a program jelentőségét, annak egészséges életmódra és közösségépítésre gyakorolt hatását, és határozatban nyilvánította ki, hogy 300 000 forintos sportszertámogatást biztosít valamennyi zirci iskolának, amely legalább ötször teljesíti a kijelölt távot.

Az eredményhirdetésre és a támogatás jelképes átadására a „Zirc Város Közszolgálatáért” kitüntetés-átadóhoz kapcsolódóan került sor, nem véletlenül, hiszen mindkét, az eseményen érintett szakterülethez, a közoktatáshoz és az egészségügyhöz is kapcsolódott a program.


Az Aktív Magyarország felhívására összesen 2195 oktatási intézmény jelentkezett, amely az országban található általános- és középiskoláknak mintegy a felét teszi ki. A zirci intézmények közül a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium 22,6; a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 15,24; míg a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 6,98 alkalommal járta körbe a mintegy 2550 kilométer hosszúságú Országos Kékkört.

Ottó Péter polgármester a zirci iskolák igazgatóival, miután átadta részükre az elismerő oklevelet a Városházán. Balról jobbra: Burján István, Balázsné Györek Zsuzsanna, Horváth Attila

– Önkormányzatunk fontosnak tartotta, hogy a gyermekek, és általuk az iskolához kötődő személyek – szülők, nagyszülők, öregdiákok, támogatók – számára is értékelhető módon részt vegyen a programban – mondta el Ottó Péter polgármester.

Örömét fejezte ki, hogy valamennyi zirci iskola regisztrált és teljesítette a kihívást, amihez gratulált.

Tájékoztatott arról is, hogy a támogatási szerződések már megkötésre kerültek az intézményfenntartókkal, és az önkormányzat – vállalását teljesítve – el is utalta számlájukra a pénzösszeget a sportszerfejlesztés megvalósítására. Örömmel jelentette be, hogy a zirci szakképző iskola sorsolás útján bekerült azon száz oktatási intézmény közé, amely az önkormányzati támogatás mellett további egymillió forinttal gazdagodott az Aktív Magyarország program felajánlásaként.


A zirci iskolák igazgatóit körkérdéssel kerestük meg, melyben arról érdeklődtünk, hogyan sikerült mozgósítaniuk a diákokat, pedagógusokat, szülőket, vagy akár a szélesebb közönséget, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a program által és konkrétan milyen célra fordítják a támogatást.


A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola a mezőny első harmadában végzett. – Az osztályfőnökökkel egyeztettünk, majd az informatika órákon a kollégák segítséget nyújtottak az applikáció letöltésében. Természetesen folyamatosan figyelemmel kísértük, hogy mekkora távot tettünk meg időközönként. Alsó és felső tagozaton egyaránt részt vettek tanulók és munkatársak is az akcióban – értékelte a részvételt Burján István igazgató, aki kiemelte,

motivációt jelentett, hogy sikeres teljesítés esetén az iskola sporteszközökhöz juthat. Emellett maga a kihívás is ösztönző hatással volt az intézményre, hogy teljesítsék a vállalást.

A diákok figyelemmel kísérték, ki hol tart, mennyit tesz hozzá a sikerhez. Ha lesz még ilyen lehetőség, biztosan élünk vele – fűzte hozzá az általános iskola igazgatója, aki a támogatásból beszerzendő sporteszközök igazságos elosztásáról is gondoskodik a két tagozat között, hiszen mindkét közösség hozzájárult az elért eredményhez.

Országosan több mint kétszázezren töltötték le az alkalmazást, mellyel részt lehetett venni a programban

A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola bekerült az ország legjobb háromszáz iskolája közé. – Testnevelés órán önkéntes jelleggel feltelepítésre került az applikáció, majd kértük tanítványainkat, hogy mozgósítsák szüleiket, barátaikat. Továbbá a nevelőtestületen belül is felkértünk mindenkit a programban való részvételre, illetve, hogy a barátokat, családtagokat is szólítsák meg a kollégák – ismerteti a széles körű propagandamunkát Balázsné Györek Zsuzsanna igazgató. Arra is kitért a válaszában, hogy

több pozitív tapasztalattal gazdagodtak a csaknem nyolcvan nap során, így például közelebb kerültek a csapatok tagjai egymáshoz, volt egy közös téma, amiről lehetett beszélni, nem utolsósorban a napi mozgás mennyiségéről is visszajelzést kaptak a programhoz való csatlakozás által.

Várhatóan kosárlabda, röplabda, és medicinlabdák kerülnek beszerzésre a támogatásból, de ez a terv még változhat – fűzte hozzá az intézmény vezetője.


Országosan 161. helyen ért virtuálisan célba a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium, Veszprém vármegyében pedig az ötödik legjobb teljesítménnyel rukkoltak elő. Horváth Attila igazgató kiemeli a két testnevelő tanáruk mozgósításban játszott szerepét, aminek köszönhetően a diákok nyolcvan százaléka letöltötte az alkalmazást, és az oktatók közül is többen csatlakoztak a kihíváshoz, miután egy értekezleten értesültek arról. A szélesebb közönség elérése érdekében közösségi oldalukon is megjelentették a felhívást, és sikerült több „nagyágyút” is beszervezniük, volt közöttük még ultrafutó is. Kezdetben lassan gyűltek a lépések, de egy-két hét után már a vármegye dobogós helyére tornászták fel magukat, s végül ötödik helyen zártak. – Szerveztünk iskolai túrákat, melynek során három különböző hosszúságú és nehézségű útvonalon gyűjtöttük tovább a kilométereket. Tanulóink közül többen a testnevelés órákat is rögzítették az alkalmazásban, de lehetőség volt akár kerti munkával töltött időt is lépésekre beváltani.

Összességében jó volt látni, hogy egy ilyen program mennyire meg tudja mozgatni az iskolai közösséget. A folyósokat járva több alkalommal hallottam, hogy a tanulók arról beszélnek, előző nap ki mennyi lépést gyűjtött

– számolt be a tapasztalatokról az intézmény vezetője, aki folytatás esetén az újabb csatlakozásukról is biztosított.

Melléjük állt a szerencse, de tettek is érte – a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium bekerült az 1 millió forinttal támogatott iskolák közé, a sorsolást az egyik televíziós csatorna élőben közvetítette


Mint azt megtudhattuk, az önkormányzat által biztosított támogatás felét floorball-felszerelésekre költik, a fennmaradó összegből pedig diszkosz, súlygolyó, ugrókötél, kézilabda, tollasütő és tollaslabda beszerzése valósul meg. Az elnyert egymillió forintból pedig erősítő-kondicionáló gépeket, edzőtermi eszközöket szeretnének vásárolni, a végleges beszerzési terv készítése még folyamatban van.


Kelemen Gábor