A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szerető család az egészséges társadalom alapja


– Egy egész nemzetre úgy hathatunk, ha saját környezetünkben hatunk. Ha a magyar családok meleg, szerető otthonok, akkor a társadalom egészséges közösséggé válik.


Földesi Tamás, a Zirci Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora mondta ezeket a gondolatokat az államalapításra emlékező városi ünnepségen. „Meg akarod változtatni a világot? Menj haza, és szeresd a családodat! A világra úgy tudsz hatással lenni, hogy a családodat szereted!” – idézte Kalkuttai Szent Terézt.


Hozzátette azt is, hogy az államalapítás ünnepén elgondolkodhatunk nemzetünk múltján, jelenén, jövőjén. A történelemben nagy birodalmak tűntek el és emelkedtek fel, népek születtek és vesztek el.

„Mi, magyarok itt vagyunk már több mint ezer éve, szervezett államként létezve a Kárpát-medencében. Sok kemény és viszontagságos évszázadot is túlélve itt vagyunk, és Isten kegyelme, hogy tervezhetünk, lehetnek céljaink, építhetjük országunkat”.


Az ünnepség szónoka hangsúlyozta, István király, aki keresztény Magyarországot alapított, Isten igéjéből merített. Kereszténynek lenni pedig azt jelenti, Krisztus követőjének lenni, csak általa valósíthatók meg a fentiek. „Jézus Krisztus, Magyarország reménysége, Isten, áldd meg a magyart!” – így zárta ünnepi beszédét Földesi Tamás.


A felemelő gondolatokat követően Bolla Katinka, a Bakony-Agro Kft. ügyvezetője Zirc és térsége mezőgazdasági termelőinek nevében átadta az új kenyeret Ottó Péter polgármester részére, aki úgy fogalmazott:

„Köszönettel veszem át az új kenyeret. Kívánom, hogy az év minden napjára minden család asztalára jusson belőle elegendő”.

Imrefi Mór plébános atya megszentelte a megújuló élet jelképét, majd a diákmunkatársak körbekínálták az első szeleteket, közben Batthányi-Nagy Annamária a Boldogasszony Anyánkat énekelte.Az új kenyeret az idei évben is a Piller Pékség sütötte Zirc városa számára
Áldást mondtak rá, majd körbekínálták


Az ünnepségen több kitüntetés átadására is sor került. A városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként Pro Urbe Emlékérmet vehetett át Igmándyné Hebling Gabriella, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde címzetes intézményvezetője, valamint a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület, „Zirc Város Tisztviselője” kitüntetésben részesült Pill Eszter, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Osztályának vezetője és Schreindorfer Károly, a „Zirci Városüzemeltetés” Közhasznú Nonprofit Kft. alapító ügyvezetője. A kitüntetésben részesülők méltatásáról hamarosan megjelenő, kapcsolódó írásainkban olvashatnak.


Kitüntetésben részesültek, balról: Igmándyné Hebling Gabriella, Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület – Móricz Jánosné és Müllerné Wenczel Rita vette át az elismerő oklevelet –, Schreindorfer Károly, Pill Eszter


Gyémántdiploma átadása is emelte az ünnep fényét, Hujber Jánosné, a Reguly Antal Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa 61 éve szerezte meg tanítói diplomáját. 1960-tól 1993-ig szolgálta tanítóként, napközis csoportvezetőként végzett kiváló pedagógusi munkájával Zirc városát. Akadályoztatása miatt lánya vette át az elismerő címet.


Immár tizenöt éve, hogy az államalapítás ünnepén a város a kiemelkedő tanulmányi eredményt felmutató diákokat is köszönti. Az idei év második félévében mind a húsz pályázót ösztöndíjban részesítette az önkormányzat. Bajkó Mercédesz, Balázs Márton, Detre Csongor István, Dobos Gergely Csanád, Farkas Estilla, Forsthoffer Fanni, Gregosits Martin, Hédl Petra, Lekrinszky Anett, Molnár Petra, Moór Bence Dániel, Neumann Péter, Oláh Lili, Pallós Barbara, Simányi Viktória, Somogyi Gergő, Sömjén Máté, Tamaskovics Balázs, Vajcs Luca és Vajda Kitti vehette át az ösztöndíj mellé járó elismerő oklevelét a városvezetéstől.


Az ösztöndíjasok ünnepségen megjelenő csoportja, Pallós Barbara tartja kezében az új kenyeret


A kitüntetések, elismerések átadásában közreműködött Ottó Péter polgármester, illetve az egyes címeknek megfelelően dr. Horváth Sándor Árpád alpolgármester, Sümegi Attila jegyző, Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója és Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke.


Zirc város ünnepi megemlékezését Batthányi-Nagy Annamária, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad művészének verses-énekes előadásai gazdagították.A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB által szervezett ünnepségen műsorvezetőként közreműködött Szakács Ildikó.Kelemen Gábor