A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A szeretet tükröződik a gyerekek rajzaiból


A „Fekete István állatai” című rajzpályázat alkotásaiból nyílt időszaki kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában.


A vendégeket dr. Kutasi Csaba, a rajzpályázatot kiíró és a kiállítást rendező MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója köszöntötte. Mint azt elmondta, márciusban hirdették meg rajzpályázatukat Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából. A feladat az volt, hogy az óvodások és általános iskolások jelenítsék meg az író állatszereplőit. A felhívásra összesen 68 rajz érkezett, Zirc mellett még sok más városból érkeztek alkotások. A múzeumigazgató köszönetét fejezte ki a gyerekeknek a szép pályamunkákért, a pedagógusoknak és szülőknek pedig azért, hogy segítették az alkotók munkáját.


A kiállítást Kasper Ágota ny. múzeumigazgató nyitotta meg. Mint mondta, örömmel tett eleget a felkérésnek, hiszen egyrészt visszatérhetett egykori munkahelyére, másrészt pedig találkozhat a gyerekek fantáziája szülte Fekete István-figurákkal. Az íróval kapcsolatban úgy fogalmazott: „Legyen szó csillagról, patakról, bagolyról, vagy egy tovasurranó egérkéről, valami olyan hihetetlen finomsággal, hozzáértéssel, szeretettel írta le, hogy gyereknek, felnőttnek öröm az olvasása mind a mai napig”. Majd idézte Fekete István gondolatait:

„Kerestem az utat, a patakot, a nádast, a cserszagú erdőt, s közben megtaláltam a hazámat”.


Dr. Kutasi Csaba jelenlegi és Kasper Ágota, a múzeum korábbi igazgatója a kiállítás-megnyitón


Kasper Ágota hangsúlyozta,

Fekete Istvánnak minden sorából a szeretet tükröződik vissza. Hozzátette, a gyerekek alkotásai is a szeretetet tükrözik. Nemcsak Fekete István szeretetét, hanem a saját maguk szeretetét is azok után az állatok, élőlények iránt, amit ők megrajzoltak. Tették mindezt úgy, mintha tényleg ránk néznének az állatok a képekről, s az élet, az értelem csillan meg a szemükben. Ezért is ajánlotta mindenkinek a figyelmébe a kiállított alkotásokat.


„A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni” – idézte az író kortársát, Szabó Magdát, majd hozzáfűzte: biztos vagyok benne, hogy a gyerekek, akik ennyi idős korukban így tekintenek egy állatra, egy növényre, felelős felnőttek lesznek. Végül Wass Albert gondolataival zárta megnyitóját, akivel kapcsolatban elmondta, nagyon jó viszonyt ápolt Fekete Istvánnal, nem egyszer előfordult, hogy együtt járták Erdély csodálatos tájait: „Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Tanulj meg örvendezni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett.”


A közönség érdeklődve nézte a Fekete István állatait életre keltő gyermekrajzokat

Ezt követően a rajzpályázat eredményhirdetésére került sor. A díjakat Sipos Erika, a szervező intézmény múzeumpedagógusa adta át a helyezést elérő gyerekeknek.


Óvodások: 1. Cserháti Dániel (Miske Óvoda, Felsőörs), 2. Szemmelveisz Lilla (Zirci Benedek Elek Óvoda), 3. Tenk Izabella (Zirci Benedek Elek Óvoda Lókúti Tagintézménye). Különdíjas: Nagy Anna Veronika (Panelkuckó Óvoda, Pétfürdő).


Alsó tagozatosok: 1. Szemmelveisz Dalma, 2. Szekrényes Nóra Anna (mindketten Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk.), 3. Szilágyi Judit (Gárdonyi Géza Ált. Isk., Sopron). Különdíjas: Kotov Krisztián (Diadal Úti Ált. Isk., Budapest XVII. ker.)


Felső tagozatosok: 1. Deák Rozita Angelika, 2. Beck Laura (mindketten Diadal Úti Ált. Isk., Budapest XVII. ker.), 3. Wéber Szófia (Fekete István Ált. Isk., Veszprémvarsány). Különdíjas: Bolla Gréta (Fekete István Ált. Isk., Veszprémvarsány).

Sipos Erika gratulál és adja át a jutalmat a rajzpályázat egyik díjazottjának


A SarokGalériában megnyílt tárlat 2020. szeptember 30-ig tekinthető meg.

A kiállított képek virtuálisan is elérhetők az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának honlapján. ITT


Kelemen Gábor