A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A szeretet csodát tesz és hegyeket mozgat meg

Ünnepélyes keretek között került sor a Zirc Városi Önkormányzat által adományozott „Zirc Város Közoktatásáért” és a „Zirc Egészségügyéért” elismerések átadására a Városházán.


A „Zirc Város Közszolgálatáért” átadó-ünnepségen elsőként Szakács Ildikó, az ünnepi műsor vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, s tolmácsolta az irányukba Gabriela Mistral „A szolgálat” című versét.

Szakács Ildikó az irodalom nyelvén fejezte ki az ünnepeltek felé, amit ők nagyon jól ismernek: a szolgálatot

Ünnepi beszédet Hellebrandt Ferenc alpolgármester mondott. Hangsúlyozta, a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók is emberekkel foglalkoznak, ehhez pedig olyan képesség kell, ami nem adatik meg mindenkinek: elsősorban a szeretet, amely elengedhetetlen a munkájukhoz.


Elsőként a pedagógusokat méltatta,

akik képesek a szeretet olyan fokú átadására, ami a tanítványokat végigkíséri egész életükön.

Ezt saját példán keresztül is érzékeltette, mint mondta, neki is voltak olyan tanárai, akik egyéniségükkel, kisugárzásukkal képesek voltak formálni, értéket átadni, amelyeket azóta is követ.


Bár manapság nem annyira népszerű a pedagóguspálya, ismer olyan pedagógusokat, akik a szerény elismerés ellenére sem választanának maguknak más hivatást, hiszen „nincs annál szebb dolog a világon, mint valakit megtanítani arra, amit nem tud”. Hozzátette, arra születni kell, hogy mindig minden körülmények között követendő példát mutassunk a felnövekvőknek, életünk minden percében emberi tartással nyilvánuljunk meg – márpedig a pedagógus ilyen ember.


„A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait. Csak később, amikor már többet tud a világról, érti meg, hogy milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól, kivárja, hogy idővel megkapja tőlük”

– mondta ünnepi beszédében Hellebrandt Ferenc.

Hellebrandt Ferenc alpolgármester a szeretet köré fűzte gondolatait, mely mindkét szakma képviselőit jellemzi

„Ha egészségünk van, minden van” – egy gyakran közhelynek tűnő mondással tért rá a másik ünnepelt hivatás képviselőire, majd hozzáfűzte:

ezt nem vesszük komolyan egészen addig, amíg a betegség szele nem fúj meg minket, amikor odaadnánk mindenünket az egészségünkért. Elesettek leszünk, minden biztató szó, kedvesség, mosoly gyógyítólag hat ránk.


Az egészségügyi dolgozók ezt teszik nap mint nap, fáradhatatlanul dolgoznak a betegekért, akkor is, ha rosszkedvük van, akkor is, ha betegek vagy fáradtak. A gyógyulást nem csak fejben, lélekben is akarni kell. Ez a folyamat nagyon nehéz, gyakran nem sikerül, feladjuk. Ebben a küzdelmes harcban segítenek nekünk a gyógyítás mesterei az együttérzéstől kezdve a szaktudásig.


„Amíg csak látogatni járunk egy-egy intézménybe, és nem ápoltak vagyunk, saját bőrünkön nem érezzük fontosságukat, utána viszont átértékeljük a róluk alkotott képet. Ha betegek vagyunk, megszűnni látszik a külvilág, csak a gyógyítók személyes kontaktusa jelent valamilyen vigaszt”.


Zirc város alpolgármestere végül hangsúlyozta, a szeretetnek csodatevő hatása van, hegyeket mozgat meg, tanítani, nevelni, gyógyítani képes. Azt kívánta a szakmák képviselőinek, hogy a szeretetük soha ne múljon el, maradjon meg a rájuk jellemző lelkesedés, hitvallás, elhivatottság.

Végül megköszönte a közoktatásban és egészségügyben dolgozók áldozatos, kitartó szolgálatát.

A pedagógusokat és az egészégügyi dolgozókat ezúttal közösen köszöntötte az önkormányzat

Az ünnepi gondolatokat követően Halas Adelaida színművésznő örvendeztette meg zenés-irodalmi műsorával a két szakma képviselőit,

az elszavalt versekből, előadott dalokból is a köszönet hangja szólt a nemrég mögöttünk hagyott Pedagógusnap és a közelgő Semmelweis-nap alkalmából.

Halas Adelaida ünnepi műsora a Városházán

Elsőként a „Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetések átadására került sor.

Kiemelkedő szakmai munkájáért az idei évben három pedagógus, Kovács Csilla, Futóné Berki Katalin Hedvig és Rábai József részesült az elismerésben. Méltatásukat az érintett intézmények vezetői, Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója és Horváth Attila, a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója ismertették.

Kimagasló szakmai munkájuk elismeréseként szintén hárman vehették át a „Zirc Egészségügyéért” kitüntetést,

ők: dr. Zsigmond Emese, Németh Márta és Szemmelveisz Orsolya. Munkásságukról a javaslattevők részéről dr. Benczik Ágnes Adrienn gyermekorvos beszélt a közönségnek.


Az elismeréseket Ottó Péter polgármester és Varga Zita, a kitüntetések odaítéléséről döntő Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke adta át.

A kitüntetésben részesülők az elismerő oklevéllel, balról: dr. Zsigmond Emese, Szemmelveisz Orsolya, Németh Márta, Futóné Berki Katalin Hedvig, Kovács Csilla, Rábai József

A kitüntetettek méltatását rövidesen megjelenő, kapcsolódó írásainkban olvashatják.


Kissé rendhagyónak bizonyult Ottó Péter polgármester pohárköszöntője, hiszen megragadta az alkalmat, hogy kihirdesse az Aktív Magyarország által meghirdetett „Millió lépés az iskoládért” program zirci vonatkozású eredményeit:

örömét fejezte ki, hogy az egészséges életmódot is népszerűsítő felhívásra mindhárom helyi oktatási intézmény jelentkezett és sikerült aktivizálni a tanulókat, pedagógusokat, szülőket, illetve mindenkit, aki fontosnak tartotta, hogy lépéseket tegyen az iskolákért.

Az oktatási intézmények teljesítményét az önkormányzat egyenként 300 000 forintos sportszertámogatással honorálta, az erről szóló jelképes okleveleket átadta a városvezető az iskolaigazgatóknak. A program bővebb értékeléséről, eredményeiről külön cikkben foglalkozunk majd.


Zirc város polgármestere hangsúlyozta, a szakmák jeles képviselői a mindennapi életük során nemcsak ilyen értelemben tesznek lépéseket, hanem a köz szolgálatáért dolgoznak szívvel-lélekkel. Idézte Békefi Antalt, aki szerint „tudás nélkül nem lehet, szív nélkül nem szabad”. Ennek jegyében végzik munkájukat a pedagógusok, hogy a rájuk bízott tanulókat neveljék, oktassák, tudásukat gyarapítsák, az egészégügyben dolgozók pedig az egészséges állapot megtartásáért, rosszabb esetben a betegségek mihamarabbi meggyógyítása érdekében.

Sok millió lépést tesznek mindannyian – fűzte hozzá, majd emelte poharát a nemes és felemelő közszolgálati pálya valamennyi képviselőjére.

Ottó Péter polgármester köszönti a Zirc város közoktatásában és egészégügyében dolgozókat


Kelemen Gábor