A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A szeretet átalakító ereje


Az első advent tulajdonképpen beteljesedett. Jézus Krisztus eljött, hogy közösségben legyünk vele, és a szeretet átalakítja az embereknek a szívét, átalakítja a mi életünket.


Imrefi Mór plébános atya mondta ezeket a gondolatokat, hivatkozva a Biblia tanítására az első adventi gyertya meggyújtása köré szervezett ünnepségen. Idézte a II. Vatikáni Zsinatot is, mely szerint a szeretet és alkotása örökké megmarad.


Arra kérte Isten áldását, hogy alakítson, formáljon bennünket, hogy egyre közelebb kerüljünk hozzá, és ha betölt minket a szeretet átalakító ereje, akkor a világ is átalakul, mint ahogy ez megtörténik sok ember életében.

Szent Pál apostol gondolatai is elhangoztak az első gyertyaláng meggyújtása előtt: „Növekedjetek és gyarapodjatok a szeretetben!”. A plébános atya ezzel kívánt mindenkinek – különösen a zircieknek – áldott, reményteli, hittel teljes adventi időszakot és felkészülést.


Imrefi Mór plébános atya gyújtotta meg az első gyertyát az óriás adventi koszorún


Az ünnepi műsor Reiter Anna csellóművész koncertjével vette kezdetét a Gobelin-teremben, majd az apátság udvarában gyülekezett az ünneplő közösség. Lippert Ferenc és Wolf Sarolta mezőségi lassú páros táncot adott elő, mely kedvcsinálóként is hathatott a programot záró András-napi Táncházhoz. Elhangzott a „Betlehem kis falujában” című népdal, s a karácsonyi népszokásokból is ízelítőt kaphattunk: négy gyermek – Horváth Rebeka Zsuzsanna, Kovács Áron, Koczor Kitti Hanna és Jakab Dusán – mendikálása, vagy más néven regölése nyitotta meg fényekbe öltöző városkánk adventi ünnepkörét, a készülődés, a várakozás időszakát.Szabadtéren kezdődött, majd később a Művelődési Házba vitték a táncot. Az alsó képen Wolfné Litter Beáta, a szervező intézmény munkatársának közreműködésével a gyerekek karácsonyi mendikálást mutatnak beAdvent első vasárnapján a Mendelssohn Kamarazenekar adott koncertet a Hit Gyülekezetének rendezvénytermében, melyen közreműködött a Zirci Tücsökzenekar. Erről bővebben kapcsolódó írásunkban olvashatnak.


A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja és a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház közös szervezésében megvalósuló „Zirciek Adventje” programsorozat a héten folytatódik. Újra megnyitotta kapuit a Mikulás-ház, kenyérkék sülnek ki a kemence melegében, bemutatják Reguly Antal mézeskaláccsal édesített útját, és az első gyertya fényét egy újabb láng erősíti majd.


Fotók: Fekete Zsigmond

Cikk: Kelemen Gábor