A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A szentéletű püspök emléke és a hagyományőrzés


November 10-én, szombaton délután immár harmadik alkalommal rendeztük meg a Szent Márton-napi családi napunkat.


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház 2018. őszi programsorozatának záróeseménye idén is a szentéletű püspök és a Márton-napi néphagyományok felelevenítése köré szerveződött. Tudjuk, hogy ez a nap fontos fordulópont volt a régi naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák és régi szokás szerint ekkor kezdődtek a téli társas munkák, kalákák. Ezeknek a közösségi munkáknak a jó hangulatát, történeteket mesélő, énekes, viccesen csipkelődő jókedvét adta vissza a Márton-napi tollfosztás, amiről a Zirc Városi Nyugdíjas Klub tagjai gondoskodtak.Szurgyi Zsuzsanna vezetése mellett ki-ki megfonhatta a maga kenőtollát lúd- vagy kacsatollból, míg az alkotóház műhelyeiben Frecot Emesével kézi szövéses sünit lehetett készíteni, Marton Károly vezetése mellett pedig a nemezelésben lehetett elmélyedni.Ezen a jeles napon bálokat és vásárokat is tartottak, ezért mi is meghívtuk a helyi és környékbeli kistermelőket, kézműves termékek, finomságok készítőit a Márton-napi vásárunkra.

A Szent Márton-napi családi napokon immáron hagyományosan az egyháztörténethez és Márton alakjához kapcsolódó előadások várják a Múzeum lelkes közönségét. Idén dr. Bubnó Hedviget köszönthettük, aki a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézet Medievisztika Tanszékének adjunktusa. Az előadó az antik örökség továbbéléséről, a régi hagyományok keresztény tartalommal való ellátásáról és a zene szerepéről mesélt a közönségnek. Az eseményekkel egészen a 4. évszázadig jutott el, amikor bemutatta a Szent Márton-korabeli püspökök szerepét, akik hidat képeztek a hívő és laikus lakosság között. Dr. Bubnó Hedvig előadása végén rámutatott, hogy a korszakban az egyházfők világi és egyházi feladatköröket is elláttak.


Ezt követően a gyerekek és felnőttek örömére egyaránt a Ludas Matyi színdarabot adták elő a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjai igen nagy sikerrel. A színdarabról kicsit bővebben ITT olvashatnak.Majd ludaskását és káposztás hajtókát kóstolhatott mindenki szintén a finnbarátok jóvoltából. Mint az előző években is, idén is ez a közösség volt a rendezvény társszervezője. A délután négy órakor kezdődő programnak több mint hetven vendége volt, és úgy gondoljuk, minden korosztály megtalálhatta a kedvére való programot, foglalkozást – feltöltődésre a lehetőséget.


Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház