A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szembenézni a saját teljesítményünkkel


Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték Zircen a Semmelweis-nap alkalmából.


A szakrendelő aulájában összegyűlt ünnepelteket elsőként Venczel Ildikó, a házigazda intézmény titkárságvezetője köszöntötte, s vezette a műsort. Mint azt elmondta, idén Semmelweis Ignác születésének 201. évfordulóját ünnepeljük, s megemlékezünk a magyar orvostudomány legnagyobb, nemzetközi tekintélyű orvosáról és a munkásságáról. A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet és Zirc Városi Önkormányzat a városban tevékenykedő egészségügyi dolgozók tiszteletére közösen, összefogással szervezte meg ünnepségét.


A jeles nap alkalmából dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója tartott ünnepi beszédet.

Semmelweis Ignác munkásságából a legfőbb üzenetnek azt tartotta, hogy jó szakmai hozzáértéssel, töretlen hittel, pragmatikus gondolkodással és munkával lehet jó eredményt elérni, ami aztán meg is hozza a gyümölcsét. Nem szabad másokra hallgatni, a korrekt eredmények elemzése alapján kell szembenéznünk a saját teljesítményünkkel

– hangsúlyozta. Semmelweis egyik legnagyobb felfedezésére utalva ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az orvos-tudós születése után kétszáz évvel hátul kullogunk az európai fertőtlenítőszer-felhasználásban, nem ismerjük korrektül a kórházi fertőzéseket és nem tudunk szembenézni a saját teljesítményünkkel, eredményeinkkel.


Reményét fejezte ki, hogy ebben változás történik a jövőben, a zirci kórház nyertes pályázat útján részt vesz egy komplex higiéniai programban, melynek során kézhigiéniai eszközöket szereltek fel az intézményben, ellenőrzik a felületfertőtlenítést és vízfertőtlenítés is történik.Az egészségügyi intézmény több dolgozójának és egyik osztályának teljesítményét méltányolta az ünnepségen. Semmelweis-napi jutalomban részesült Kis-Varga Éva, Németh Erika, Torkos Rudolfné, Kajtár Gábor és Molnár Ferenc. Főigazgatói dicséretet kapott Horváth Fanni, Rédlingné Szakács Anasztázia és a Krónikus Belgyógyászati Osztály.

A kórház ebből az alkalomból nem csak azokat jutalmazta, akik kiemelkedően vagy hosszú távon jól teljesítettek a saját területükön, hanem valamennyi intézményi dolgozót. A főigazgató hangsúlyozta, a pozitív eredmény mind ennek az „áldásos” munkának a hozadéka.

A Semmelweis-napi jutalomban és főigazgatói dicséretben részesülők csoportja


Varsányi Attila, az egészségügyi intézmény gazdasági igazgatója vetítettképes előadás során mutatta be a kórház elmúlt tizenhárom évben végbement fejlesztéseit, honnan hová jutottak el mintegy másfél évtized alatt.

Az építési beruházások összességében 2,5 milliárd forintot tettek ki, melyhez nem kevesebb, mint 551 millió forint önerőt kellett biztosítani.

A látványosabb beruházások mellett kisebb, de az intézmény életében szintén fontos fejlesztések is megvalósultak az elmúlt évek során. A legújabb, hamarosan átadásra kerülő projektet, a Krónikus Belgyógyászati Osztály fejlesztését is bemutatta képekben a gazdasági igazgató.Ha a médiákat nézzük és hallgatjuk, ahol gyakran a valóságnak egy kiragadott szelete által alkotunk véleményt a mai magyar egészségügy állapotával kapcsolatban, akkor úgy gondolom, hogy itt Zircen elmondható az, ami nagyon gyakran nem szerepel a médiákban, hogy magas színvonalú szakmai munkát végeznek jól felszerelt intézményekben a dolgozók – mondta pohárköszöntőjében Ottó Péter polgármester. Hozzátette,

nemcsak az ünnepnap során kell erről szót ejteni, hanem a mindennapokban is, hogy az egészségügy általános megítélése a helyi példák által is javuljon, a betegek bizalommal forduljanak orvoshoz, ápolóhoz.

Az egészségügyi dolgozóknak azt kívánta, hogy legyen részük minél több sikerélményben, a betegek és a rájuk bízottak megbecsülésében, nem utolsósorban – amiért ők is fáradoznak nap mint nap az embertársaikért –, hogy legyen jó egészségük.Kelemen Gábor