A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szellemi örökség szolgálatában


Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész „Abigél titkai –Töredékek Szabó Magda életművéből” című önálló estjére várta az érdeklődőket március 19-én a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár. Az intézmény zsúfolásig megtelt közművelődési klubtermében egyedülálló előadásban lehetett részük mindazoknak, akik a télies estén maradandó kulturális élményre vágytak.


A művésznő időutazásra invitálta a közönséget, akik Szabó Magda útját négyéves korától élete alkonyáig kísérhették végig. Az összeállításban az írónő regényeiből, írásaiból, interjúkötetéből olvasott fel a színművésznő, beszélt személyes kapcsolatukról és természetesen az „Abigél” című regényről is, mely Szabó Magda talán legismertebb műve –, 1971-ben került az olvasók kezébe, a belőle készült film máig őrzi a történet halhatatlanságát, s abban Piros Ildikó emlékezetes alakítását.


Szabó Magda életútját kísérhették végig a közönség Piros Ildikó színművésznő előadásában


Az egyes szám első személyű megszólalásokat – melyek az írónő személyiségének, szellemiségének közelségét még inkább megidézték – fényképek, filmrészletek, zenei aláfestések színesítették.


A színművésznő Szabó Magda életművét, monográfiáját sokszor olvasta, de nemcsak ezek, hanem a vele szövődött személyes kapcsolat emlékei is mind-mind egy-egy lámpásként szolgáltak az írónő előtt tisztelgő előadás létrehozásához.


Közös emlékeket elevenít fel az önálló est címe is. Piros Ildikó a Katalin utca című regény belső lapjára kapott az írónőtől egy dedikációt, amely így hangzott: „A földkerekség egyetlen és valódi Zsuzsannájának hálával és szeretettel: Szabó Abigél.”


„Sokáig Magdának olvastam a kerek betűi miatt, csak később vettem észre, hogy valójában Abigélt írt. Ez vált a mi közös titkunkká.” – vallja Piros Ildikó, aki eljátszhatta a színházirodalom leggyönyörűbb hősnőit, karaktereit. Legfőbb vágya továbbra is az, hogy szolgálatban élhessen, hiszen ahogy ő mondja, a szolgálat életének emblémája.


Csaba Lilla