A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Százötven judoka végzi az edzésmunkáját Zircen


A napokban hetedik alkalommal kerül megrendezésre városunkban a judo-tábor. A rendkívül népszerű program tavaly elmaradt a járványhelyzet miatt, de varázsából mit sem vesztett, ezt bizonyítja, hogy idén mintegy százötven judoka érkezett Zircre.


Vincze Ferenc, a házigazda Vincze Judo Club Zirc elnöke elmondta, idén sem volt egyszerű elszállásolni ennyi judóst a kisvárosban, de azért sikerült megoldaniuk. A bázis a szakképző iskola kollégiuma, és az edzésekre is a megszokott helyen, az iskola tornacsarnokában kerül sor.

Elsősorban a szeptemberben esedékes magyar bajnokságra készülnek a résztvevők, de van olyan, aki a hamarosan kezdődő ifjúsági Európa-bajnokságra edzi már magát a táborban.

Százötven judoka érkezett Zircre az ország különböző helyeiről, hogy felkészüljön az őszi versenyszezonra


A tábor szakmai vezetője Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok judós, aki már túl van egy salgótarjáni edzőtáboron, de a tőle megszokott fáradhatatlan lelkesedéssel veti bele magát a zirci edzésekbe, tekintélye megkérdőjelezhetetlen a judósok és felkészítőik körében.

Örömét fejezi ki, hogy itt lehetnek újra, ezért köszönetet mond a városnak és a Vincze-testvéreknek. A tábor hétfőtől péntekig tart, napi két edzéssel, szerda délután tartanak egy kis pihenőt, majd folytatják a munkát. A járványhelyzet a sportéletet is nagyban sújtotta, Hajtós Bertalan elmondja, hogy az általa vezetett RHDSE judo-klubban is nagymértékű lemorzsolódást hozott magával a pandémia, de ez elmondható országosan szinte mindegyik klubról. Az olimpikon-sportolót a nemrégiben befejeződött ötkarikás játékokról is kérdezzük, és válaszában kifejti, nagyon kellett a magyar judónak a bronzérem és az ötödik hely, amelyet a versenyzők elértek. Megjegyezzük, hogy az a Tóth Krisztián állhatott fel a dobogóra Tokióban, aki öt évvel ezelőtt, a zirci dojo átadóját is megtisztelte jelenlétével.


Hajtós Bertalan vezetésével zajlik az edzésmunka, aki igazi szaktekintélynek számít

A Szentes Pollák DSE a kezdetektől képviselteti magát a zirci edzőtáborban, egyetlen alkalmat sem hagytak ki eddig.

Kalydy Zoltán, a klub elnöke, edzője, mindenese hangsúlyozza, hogy minden sportolójának nagyon sokat hozott eddig a zirci tábor, több eredményt is az itt folyó munkából merítettek. Most nyolc versenyzőt hoztak magukkal, voltak már nagyobb létszámmal is, de a pandémia sajnos a szentesi klub tagságát is megapasztotta. Legkiemelkedőbb eredményeik közé tartozik egy Európa-bajnoki ötödik és hetedik helyezés, és világbajnokságokon is képviseltették már magukat a klub judósai.


A Pápai Judo Akadémia tizenkét fővel érkezett. Mezei Csaba öt danos judo-mester, az akadémia vezetője elmondta, régóta nagyon jó, baráti kapcsolatot ápolnak a Vincze-családdal. Ennek ellenére első alkalommal vesznek részt a táborban, aminek az az oka, hogy korábban nem tudták beilleszteni a felkészülési programjukba, saját maguknak szerveztek eddig tábort. Kiemeli,

Hajtós Bertalan garancia a minőségi judo-oktatásra, ezért is döntöttek úgy, hogy idén Zircen készülnek fel az őszi versenyszezonra.

Hozzáteszi, hogy másod-, harmadosztályú bajnokságokban indulnak, és a lányversenyzőik az eredményesebbek.

Egymással is összemérik erejüket a tábor résztvevői a szakképző iskola tornacsarnokában lehelyezett tatamin

Az ország különböző helyeiről érkezett judokák mellett természetesen a helyi Vincze Judo Club Zirc növendékei sem hiányozhatnak, ők is keményen edzenek a hétre újra visszatérő kánikulában, amely egyébként a sok résztvevő mellett szintén állandó vendége a tábornak.

Kelemen Gábor