A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szánkón érkezett Laci bácsi Mikulása


Németh László, a Zirci Erzsébet Kórház Rehabilitációs Osztályának kerekes székes lakója újabb ajándékkal lepte meg a zirci óvodásokat Mikulás alkalmából.


Karácsony előtt, ünnepváró hangulatban találkozunk az óvodában. Örömmel kocsikázott le a hegyről, hogy újra a gyerekek közelében legyen, egy olyan helyen, ahol mindig szívesen látják. Peremartoni illetőségű, hét évvel ezelőtt érkezett városunkba, amikor sajnálatos módon le kellett venni mind a két lábát. Elvettek tőle valamit, amit nehéz nélkülözni, ő azonban folyamatosan ad: tavaly húsvétkor ajándékozta meg először az ovisokat, aztán december 6-án saját készítésű Télapóval érkezett a gyerekekhez, a Hangyaboly Sportnapon pedig mozgásfejlesztő játékot adott át az intézménynek.


Laci bácsitól most újabb, immár embernagyságú Mikulást kaptak a zirci óvodások.

Mint mondja, látott már hasonló figurákat, de valahogy nem hasonlítottak a Télapóhoz. Azt vallja, hogy nincs lehetetlen, így elhatározta, hogy ő élethűen megformázza a gyerekek téli kedvencét. Megnéztem közelebbről, de nem gondoltam volna, hogy hungarocell bújik meg a piros ruha mögött… Messze van szánkóval Peremarton, ezért Honyecz Zoltán segített elszállítani az alkotást Zircre. Németh László örömmel ajándékoz újból és újból az óvodának, mert mint mondja, mindig tisztelettel és becsülettel megköszönik, és jól esik neki, hogy még fényképet is küldenek az átadó-ünnepségekről.

Igmándyné Hebling Gabriella intézményvezető három „Mikulás” társaságában köszöntötte a gyerekeket: háttérben, balról látható Laci bácsi, de vajon melyik az igazi Télapó? (Fotó: Zirci Benedek Elek Óvoda)


– Nagyon meglepődtem, hogy egy nem zirci illetőségű személy ajánlja fel a szolgálatait az óvodának – mondja intézményvezető asszony, amikor arról kérdezem, milyen volt a fogadtatása Laci bácsi legújabb ajándékának. El is érzékenyül kissé, amikor erről beszél. A kollégákkal elmerengtek: milyen erősnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyen mozgáskorlátozottsággal adjon. Eddig nagy sikert aratott minden játék az ovisok körében, arra viszont nem gondoltak, hogy idén egy ekkora Télapó jön hozzájuk, s itt is marad náluk. A gyerekek a legapróbb dolgokat is felfedezték az alkotáson: „Csing-ling-ling”… – szól a száncsengő az oviban, s Laci bácsi már az újabb terveket szövögeti, erről árulkodnak a jármű csomagtartójában meglapuló vázlatrajzok.

„Soha nem szabad feladni!” – üzeni nekünk karácsony előtt a kerekesszékből, s arca szinte ragyog az alkotás és ajándékozás örömétől.

Kelemen Gábor