A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Számot adtak a tudásukról és üzentek a jövőnek

Tizennyolcadik alkalommal hirdette meg természetismereti vetélkedőjét az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma környékbeli általános iskolák felső tagozatos diákjai számára a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében.


A „felnőtt korba” lépő vetélkedőre a helyi általános iskola két csapata mellett Litérről, Veszprémvarsányból és Borzavárral érkeztek diákok a felkészítő tanáraikkal, hogy összemérjék egymással a tudásukat.


A résztvevőket dr. Kutasi Csaba, a szervező intézmény igazgatója köszöntötte. A rendezvényt az idei évben is a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre és az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvánnyal történő közös szervezésben valósították meg. A lebonyolítással kapcsolatos információkat Balláné Szőke Edit múzeumpedagógus ismertette.


A sikeres felkészüléshez a csapatok ingyenes tárlatvezetésen vehettek részt a kiállításban, és segítette a munkájukat a múzeum saját kiadványaiból készült irodalomjegyzék is.

Balláné Szőke Edit, Ujvári Judit és dr. Kutasi Csaba múzeumi munkatársak a vetélkedő megnyitóján

Már az első forduló nagymértékben befolyásolhatta a verseny kimenetelét, hiszen a kiosztott feladatlapok helyes válaszokra történő beváltásával sok pontot össze lehetett gyűjteni. Majd következett a totó, amikor akár egy jó tippel is előre lehetett araszolni a tabellán. A múzeumi munkatársak fotóit ábrázoló puzzle-k darabkái is gyorsan egymás mellé kerültek. Immár hagyományosan az „Év Fajai” sem hiányozhattak a vetélkedő repertoárjából, színes táblázat mutatta, hogy mely állatok, növények érdemeltek ki idén a megtisztelő címet. Az elméleti részt követően a gyakorlatban is megmutathatták tudásukat a csapatok, a különböző gyűjteményi anyagok rendszerezése során a diákok is muzeológussá válhattak egy kicsit.

A vetélkedőt a Litéri Református Általános Iskola nyerte, amely már nyolcadik éve vesz részt az eseményen, és most sikerült a korábbi évek győzteseit is maguk mögé utasítaniuk, úgy, hogy a csapatuk egyik tagja akadályoztatása miatt nem tudott részt venni, így négy fővel vették fel a versenyt, ők: Justin Zalán, Bozsoki Vendel János, Spengler Csenge, Kondás Zsófia, felkészítő tanáruk: Gyenes Viktor. A második helyet a Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és AMI érdemelte ki, harmadik helyen végzett a Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola két csapata is csak pár ponttal maradt le a dobogóról.

A „Litéri felfedezők” győztes csapata az oklevéllel és a tortával

Az első helyezettnek járó fődíj ezúttal is egy torta volt a zirci Pepe Cukrászda jóvoltából, amely már a kezdetek óta biztosítja a „győzelem ízét”.

Minden csapat teljesítményét oklevéllel ismerték el a szervezők, és jutalmul egy-egy ajándékcsomagot is átvehettek.

„Ezt mind fenntartjuk!”

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei jelmondatának jegyében, a feladatsort követően minden csapatra várt az asztalon egy levél – nem postai küldemény, hanem annak a fáról lehulló fajtája –, melyen megfogalmazhatták a diákok a jövőnek címzett üzenetüket. A zirci múzeum ezzel csatlakozott a fenntarthatóság témájának széleskörű népszerűsítését szolgáló országos kampányhoz. A versenyen résztvevő csapatok többek között azt üzenték, hogy legyen kevesebb hulladék, gyűjtsünk szelektíven, vigyázzunk a Földre, védjük a környezetet, és járjunk sokat a természetbe, vegyük észre annak csodáit! – a leveleket a múzeum majd egy fára aggatja fel, hogy mások is olvashassák a jótanácsokat.

A diákok levélben üzentek az utókornak, ezzel is népszerűsítve a fenntarthatóságot


Cikk: Kelemen Gábor

Fotók: Szerző, Szervezők