A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szakmaszeretet, igényesség, pontosság


Kiemelkedő szakmai munkásságának elismeréseként a „Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetést adományozta az önkormányzat Fátyol Ella ötvösművész, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára részére.


Az erdélyi születésű Fátyol Ella pedagógus 1993-ban települt át Magyarországra. Nyolc éven át a Veszprémvarsányi Általános Iskolában tanított. 2001. augusztus 16. óta a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola művész-tanára. Szakmai tanárként népművészetet, festő szakmai gyakorlatot, elméletet, rajz-festést, tűzzománc-technikákat tanít, illetve kipróbálta magát rajz és vizuális kommunikáció tantárgy oktatásában is. Többször volt művészeti tagozatos osztályok osztályfőnöke.

Fátyol Ella a „Zirc Város Közoktatásáért” elismerő oklevéllel a Városházán

Évente két-három kiállítást szervezett és rendezett, emellett olyan művészeti akciók fűződnek a nevéhez, mint az Action Art a Veszprémi Gizella Napokon, falfestési akciók hosszú sora, fény-árnyék installációk megalkotása a zirci Bagolyvárban, Porván és Veszprémvarsányban.

Éveken keresztül az összefüggő nyári szakmai gyakorlat is az ő szervezése alatt működött. Egyik látványos munkája Zirc másik középiskolájával együttműködve a festőműterem homlokzati részének festése, mozaikok megalkotása, burkolása. A helyi vállalkozások felkérésére készült tűzzománc-kiállításai éveken át rendkívül népszerűek voltak a közönség körében. Aktív résztvevője volt továbbá a zirci kórház dekorálási munkáinak is.


Tanítványai országos és területi versenyek nyertesei, helyezettjei, eredményes résztvevői az Egri zománcművészeti Biennálénak, a keszthelyi Helikon ünnepségeknek és számtalan kiállításnak, programnak. Diákjai közül többen végeztek formatervezőként Németországban.


Munkájának alapvető eleme a gyermek- és szakmaszeretet, igényesség, pontosság, elhivatottság, tapintat. Fejlett empatikus készségének, toleranciájának és érzelmi intelligenciájának köszönhetően – melyek felelősséggel és igazságérzettel párosulnak – mindig a tanulók, a gyermekek érdekeit tartotta a legfontosabbnak. Időt nem kímélve, tanításon kívül is foglalkozik a tehetséges tanulókkal, felkészíti őket a tantárgyi megmérettetésekre.


„A szakmailag jól felkészült, saját fejlődésére is igényes, alkotó pedagógus a művészeti képzés elindulása óta tagja a művészeti tantestületnek, sokat tett az iskoláért és tanítványaiért is. Észrevételei, tanácsai mögött nagy szakmai tudás, pedagógiai tapasztalat, emberi bölcsesség, és talán a legfontosabb, jó szándék húzódik.”


Az elismerésben részesülő személyt Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója méltatta, a kitüntetést pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita bizottsági elnök adta át.


Összeállította: Kelemen Gábor