A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szájmaszkok és a jótékonysági vásár adománya


A segítő kezekre mindig szükség van, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Ady Endre utcai épületében „szájmaszk-varró műhellyé” alakult át a foglalkoztató-terem, hogy enyhítsenek napjaink egyik legfontosabb eszközének hiányán. A karácsonyi jótékonysági vásárból befolyt pénzt tartós élelmiszerekre fordították.


– A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet az intézményünket is érintette. A jogszabály kiemelten kezeli a 65 év feletti, és még kiemeltebben a 70 év feletti korosztályt. Három feladatunk is van, ami eköré csoportosul: a szociális étkezés – ezt inkább az idősek veszik igénybe –, az idősek nappali ellátása és a házi gondozás, melyek közül az idősek napközi otthonának a bezárását az elsők között rendelték el a járványhelyzetre való tekintettel – mondta el Nagyné Fáró Katalin, a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ vezetője.


A munkájuk ezzel nem lett kevesebb, hiszen telefonon folyamatosan tartják a kapcsolatot az ellátottakkal, az ebédet kiszállítják, a házi gondozásban és a támogató szolgálat személyi segítésében igény szerint továbbra is folyik a bevásárlás, gyógyszer-felíratás. A pszichiátriai betegek, fogyatékkal élők esetében eleinte ugyan nem tiltotta a jogszabály az intézményben való tartózkodást, de a krónikus betegségük, egyéb sérülésük indokolttá tette az otthonmaradásukat, foglalkoztatás jelenleg nem folyik. A szintén az intézményhez tartozó védőnői szolgálatban ügyeletet tartanak, a személyes találkozásokat az ÁNTSZ előírásainak megfelelően kerülniük kell, leszámítva a halaszthatatlan eseteket.


Az intézményi munkatársak készítik a szájmaszkokat a Segítő Kezek Háza foglalkoztató-termében


Azok a munkatársak, akiknek a megváltozott helyzetben felszabadult egy kis idejük, nekiláttak a szájmaszkok készítésének. A hiánycikknek számító eszközhöz az anyagot a zirci önkormányzat megbízásából és költségvállalásával szerezték be. Eddig mintegy 400 darabot gyártottak le, és folyamatosan juttatják el oda, ahol arra szükség van. Az intézményvezető hozzáteszi, nemcsak a munkatársaik, hanem a „Gyűszűkék” Foltvarró Klub tagjai és Lázár László Attiláné varrónő is készítenek szájmaszkokat az általuk biztosított alapanyagból, és másokról is tud, akik tőlük függetlenül, önkéntesen vállaltak ilyen tevékenységet a városban. Azt kérik, hogy

aki szívesen részt venne ebben a közös munkában és otthonában varrna maszkokat, jelezze az intézmény felé, hogy az elkészült darabok egy helyen legyenek, és onnan lehessen szükségletek szerint szétosztani a város intézményeiben dolgozóknak, illetve a lakosoknak. A jelzéseket a 20/563-20-70-es telefonszámon vagy a segitokezekzirc@gmail.com e-mail címre várják.


Amikor megszervezték a karácsonyi jótékonysági vásárt, Nagyné Fáró Katalin nem gondolta, hogy az abból befolyt adományra minden eddiginél nagyobb szükség lehet. Harmincegyezer forint értékben vásároltak tartós élelmiszert, higiéniai termékeket a napokban, amivel elsősorban azokat a családokat szeretnék segíteni, akik a járványhelyzet miatt nehéz gazdasági körülmények közé kerültek. Az intézmény vezetője kéri, hogy az igényeket jelezzék a 20/563-20-70-es telefonszámon vagy a segitokezekzirc@gmail.com e-mail címen.

– Senki ne jöjjön be az intézménybe, maradjon otthon mindenki, a csomagokat eljuttatjuk a rászoruló családoknak!

Nagyné Fáró Katalin a tartós élelmiszerekkel, amiket a karácsonyi jótékonysági vásár során befolyt adományból tudtak beszerezni – az akció megszervezésekor még nem tudták, hogy aktualitása lesz a segítségnek


Kelemen Gábor