A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Szabadidejüket áldozzák az embertársaikért


Hatodik alkalommal rendezte meg a Zirc Római Katolikus Plébánia Árpádházi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportja Jótékonysági Délutánját.


A rendezvénynek immár hagyományosan a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-terme adott otthont, a vendégeket Csaba Lilla köszöntötte.A Jótékonysági Délutánt Imrefi Mór plébános atya nyitotta meg. Először is köszönetét fejezte ki a karitásznak a munkájáért. A Szentírásra hivatkozva hangsúlyozta, nem elég a hit Jézus Krisztusban, hanem hitből fakadó cselekedetekre van szükség. Elmondta, a Zirci Egyházközség úgy döntött, hogy a rendezvényt, egyben a zirci rászorulókat 100 000 forintos támogatásban részesíti, és a Zirci Ciszterci Apátság is ugyanekkora összeget adományoz jótékonysági célra, így fejezve ki a jézusi példamutatást. „Szívből kívánom, hogy eljöjjön egyházközségünkbe, s Zirc városába a szeretet országa” – fogalmazott a plébános.Szijártó László atya, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója, a rendezvény fővédnöke először is Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Márfi Gyula veszprémi érsek jókívánságát, köszöntését tolmácsolta az emberek felé.Kiemelte, hogy a zirci karitász csoport önkéntesei már nagyon régóta példamutatóan végzik a tevékenységüket, és nagyon sokan segítik az ő munkájukat, szolgálatukat, amiért köszönetét fejezte ki. Mint azt elmondta, a karitász nemcsak tárgyi adományt gyűjt a rászorulóknak, az önkéntesek a szabad idejüket áldozzák embertársaikért, s erre nagy szükség van napjainkban.

„Az egyik legértékesebb, amikor az időnket tudjuk odaajándékozni a másiknak”.

Követendő példaként állította a keresztény magyarok elé Árpád-házi Szent Erzsébetet, mint mondta, önzetlen, tevékeny szeretetéből mindannyiunknak kell egy kis szeretetet elsajátítani.


A köszöntő gondolatok után kulturális műsorral folytatódott a délután, melyben zenének, éneknek, táncnak, irodalomnak, érzelmeknek, jó hangulatnak egyaránt helye volt, a fellépők hol könnyet csaltak a szemekbe, hol mosolyt az arcokra. Előbb Balogh Bea óvodapedagógus és Katona Bálint diák énekes duettjét hallhattuk, majd Ulrich Anna középiskolás diáklány szavalata következett. Ezt követően fuvolamuzsika járta át a termet Palánkai Hanna és Palánkai Tünde, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás diákjai és felkészítő tanáruk, Búzásné Rezsőfi Lívia előadásában.A komolyzene után a néptáncé volt a főszerep, a csetényi Bujka Néptánccsoport moldvai és felcsíki táncokkal örvendeztette meg a közönséget. A Jótékonysági Délutánt a bakonynánai Wasserfall Harmonika Kultúrcsoport műsora zárta. A női-férfi harmonikás duó és a dalnok kvartett olyan jó hangulatot csinált, hogy egyik számukat a közönség tapssal kísérte.Ulrich Józsefné, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoport vezetője, a rendezvény főszervezője köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek és a vendégeknek. Elmondta, az elmúlt év jótékonysági délutánjának adományából 75 mázsa tűzifát adtak hét családnak. A karitász a támogatói, önkéntesei segítségével igyekszik segíteni a nehezebb körülmények között élőket, és már készülnek rá, hogy advent idején is ott legyenek, ahol éppen szükség van rájuk.A csoport vezetője két nappal később, Árpád-házi Szent Erzsébet magyarországi emléknapján, november 19-én örömmel újságolta, hogy a kihelyezett gyűjtőurnában 130 000 forintot találtak az emberek jótékonyságának köszönhetően. Ehhez még hozzájön a plébános atya által ismertetett adomány,

így összességében 330 000 forintot tudnak a rászoruló családok karácsonyi csomagjának tartalmára és tűzifaadományra költeni.

Kelemen Gábor