A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A swing magyar hercege Zircet is meghódította

Alighanem nem túlzunk azzal, ha azt mondjuk, az akusztikus élmény mellett többeknek kedve lett volna táncra perdülni péntek este a Városházán. A „swing hercegeként” is ismert, Fonogram-díjas Gájer Bálint volt a vendége Zirc városának a Békefi Klubkoncertek programsorozat keretében.


Gájer Bálint egy kereskedelmi csatorna zenei műsorában ezüstérmet szerzett, aztán sorra zsebelte be a díjakat, már négy nagylemeze jelent meg, a swing’n pop stílus meghonosítójaként, vezéralakjaként tartják számon idehaza.

Az énekest Reviczky Balázs jazz zongorista kísérte, akiről megtudhattuk, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése óta több műfajban is szerzett tapasztalatot, és rendszeresen koncertezik ismert hazai előadókkal, Gájer Bálint zenekarának állandó zongoristája.


A Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programja által támogatott Békefi Klubkoncertek rendezvénysorozat harmadik állomásán a Városházát ismét megtöltő közönséget Csaba Lilla, a szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa köszöntötte. Bemutatva az előadókat előrebocsátotta, hogy

a „Voice & Piano” című műsorban nemcsak az elhangzó dalok, hanem a két művész egyedülálló nagyszerűsége is garantálja a remek hangulatot.

Csaba Lilla köszöntötte a közönséget és mutatta be a két művészt a Békefi Klubkoncertek harmadik állomásán

Nem csalódtunk az elmondottakban, hiszen Gájer Bálint igazi showmanként tündökölt a színpadi reflektorfényben, nemcsak elénekelte, hanem ismertette is a zeneszámok hátterét, melyek egy kivétellel anyanyelvünkön hangzottak el.

Ilyen volt a koncert indításaként Nat King Cole L-O-V-E című dala, amelynek magyar verzióját éppen az énekes felkérésére készítették el. Elhangzott az idehaza Komár László előadásában is ismert Mambo Italiano az eredeti, Dean Martin-os hangszereléssel, és nem hiányozhatott a swinges repertoárból Frank Sinatra „New york, New york” című klasszikusa sem.


A kezdeti „lámpaláz” után a közönség is egyre merészebben kapcsolódott be a műsorba, ehhez persze kellett az énekes agitálása is, amelynek nem nagyon tudott ellent mondani a nagyérdemű, a magyar filmklasszikus, a Valami Amerika betétdalának refrénjét már a hallgatóságra bízta Gájer Bálint, aki a zenei stílushoz illő csettintgetéssel és időnként egy ütős hangszert kézbe véve fokozta a hangulatot. A táncdalfesztiválok kora már a februári klubkoncerten is megelevenedett, és a harmadik állomáson is kijutott a hatvanas évek örökzöldjeiből a közönségnek Szécsi Pál „Csak egy tánc volt” című dalával.

Egy újabb emlékezetes est Zircen – Gájer Bálint és Reviczky Balázs koncertje nagy sikert aratott a Városházán

Az ismert előadóktól kölcsönzött, „gájeros” stílusban tálalt slágerek mellett több saját dalát is elhozta az énekes Zircre.

Az első, Fonogram-díjas nagylemezről a „Bájkeverő” és a terembe hamisítatlan cha-cha-cha hangulatot varázsló „Bomba” méltán nyerte el a közönség tetszését a pezsgő dallamával.


Gájer Bálint őszintén vallott arról a boldogságról, amit kisfia születése jelent számára, meg is ihlette őt Kristóf, s eljátszotta azt a dalt, amely a negyedik nagylemezére is felkerült. „Az élet sok örömöt ad, a nagy csoda mégis te vagy” – ismételte meg többször, tán könnyeket is csalva a közönség szemébe.


A swing hercegének diszkográfiájából a „Kívánj hármat” című nóta volt az utolsó. Természetesen nem kellett szó szerint érteni legutóbbi lemezének könnyed, latin lüktetésű címadó dalát, de a műsort lezáró vastaps is elárulta, hogy

minden kívánsága teljesült azoknak, akik jegyet váltottak erre az estére.

Kelemen Gábor