A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Sváb recept bakonyi módra egy hangulatos családi délutánra

Zirci Német Nemzetiségi Családi Délutánt szervezett a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat az Erdélyi Baráti Kör Egyesülettel együttműködve az Alkotmány utcai Művelődési Házban.


Hagyományteremtő jelleggel a tavalyi évben hívta életre a Német Nemzetiségi Napot a nemzetiségi önkormányzat, a második alkalmat már „Családi Délután” címen hirdetve.

Változott a helyszín, a rendezvény bölcsője a Rákóczi téren ringott, most azonban tető alá vitték a szervezők a sváb kultúrát, dacolva az elmúlt időszak esős időjárásával. Idén az Erdélyi Baráti Kör Egyesület is társult szervezőnek.

Himnuszok nyitották meg a rendezvényt a Deutsch Klub közreműködésével

-A programok tekintetében az elsődleges célunk az volt, hogy a fellépők a környező településekről érkezzenek

– mondta el érdeklődésünkre Hédl Evelin, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki megragadta az alkalmat, és emléklappal köszönte meg a rendezvényen Bittmann Károly, Vajcsné Győri Éva, Fogl Ferencné, Baranyai József, Máj János és Tenk Mihály sok éve tartó nemes és önzetlen segítségét ahhoz kapcsolódóan, hogy idén ünnepli a Traunsteinnel kialakított partnerség huszonötéves évfordulóját a német nemzetiségi önkormányzat, a jubileumról a közelmúltban be is számoltunk.

Az elismerésben részesülők közül négyen. Balról: Bittmann Károly, Vajcsné Győri Éva, Fogl Ferencné, Tenk Mihály

Elsőként a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde két németes csoportja lépett színpadra, felavatva egyben a nemzetiségi önkormányzat jóvoltából kapott új fellépőruhákat. Majd a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 4/B. osztályos tanulói mutatták be az elmúlt egy év során elsajátított táncokat, énekeket.

Jutalmul minden fellépő gyermek egy ajándékcsomagot vehetett át.


A bakonyi sváb kultúra színe-javából ízelítőt kaphatott a nagyérdemű:

a bakonynánai Wasserfall Quintett, a nagyesztergári vegyes kórus, a Navratyil Duó, Tenk Mihály, valamint a Deutsch Klub gondoskodott a fergeteges hangulatról. A szervezők nagy örömére a Pergő Rozmaring táncház megismertette a vendégekkel a kezdő tánclépéseket, végezetül a Maszk Bábszínház egy csodálatos mesevilágba kalauzolta a közönséget.


Nagy közönség előtt új ruhában léptek színpadra az óvodások és az iskolások is lelkesen készültek a műsorukkalA környező települések sváb hagyományőrző csoportjainak fellépése köre építették a rendezvényt


A zenés-táncos műsorszámokat követően bábszínház zárta a színpadi programok hosszú sorát

Hédl Evelin hozzáfűzte,

a kísérőprogramokkal a gyermekes családoknak szerettek volna elsősorban kedvezni, ennek megfelelően lehetőség nyílt kézműveskedni, illetve „Ki mit tud svábul?” kvízt kitölteni.

A kérdésekre helyesen válaszolók ajándékban részesültek, és akik a kézügyességüket tették próbára sem mentek haza üres kézzel, az eredményhirdetésen további jutalmakat vehettek át a szervezőktől. A gyermekek, s persze valamennyi érdeklődő csodájára járhatott a Christkindl ruhába öltöztetett babáknak, melyek a Márkói Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából érkeztek Zircre.

Ki mit tud svábul? – a gyerekek próbára tehették nyelvi tudásukat is a tetőtérben zajló kísérőprogramok során

A kézműves foglalkozásokkal a családokat szólították meg a szervezők

A programon aktívan közreműködő gyermekek megjutalmazásáról is gondoskodtak a rendezvény gazdái

A gasztronómia sem maradhatott ki a hagyományőrző programok széles kínálatából, a rendezvényen kiválasztásra került egy recept a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, valamint a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház együttműködésével megalkotott Sváb szakácskönyvből.

Nemcsak a közösen kifőzött étel, hanem az egész napi kóstoló ízlhetett a vendégeknek, mert a szervezők már a jövő évi folytatásról beszélnek.


A rendezvény az Erdélyi Baráti Kör Egyesület „Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa” program mini pályázatának támogatásával valósult meg.


Cikk: Kelemen Gábor

Fotók: Szervezők