A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Stabil közbiztonsággal a megelőzés az alapvető cél


Idén július elsejétől Róka Attila rendőr őrnagyot bízták meg a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrs parancsnoki feladatainak ellátásával. Szakmai életútjáról, a közbiztonsági helyzetről kérdeztük, és fontos tanácsokkal is szolgált.


A negyvenkét éves Róka Attila őrnagy Zircen él a családjával, tizennégy éve mondhatja magát a bakonyi kisváros lakójának. A kilencvenes évek végén járőrként kezdte rendőri pályafutását, majd a felsőfokú végzettség megszerzését követően nyomozótisztként teljesített szolgálatot a zirci rendőrőrsön. Folyamatosan araszolt felfelé a ranglétrán, megbízták a rendészeti állomány vezetésével és az őrsparancsnok-helyettesi feladatokkal, amelyet hét évig látott el.


Ezt követően két éven keresztül a Veszprémi Rendőrkapitányság járőralosztályának volt a vezetője, majd 2013-tól Győr-Moson-Sopron Megyében folytatta az egyenruhás hivatását, a győri kapitányság pannonhalmi rendőrőrsére került, ahol először rendészeti alosztályvezetőként látta el a feladatait, majd öt évig irányította az őrs munkáját. 2019-ben a Veszprémi Rendőrkapitányság hívására visszatért a Zirci Rendőrőrsre, ahol ez év nyaráig őrsparancsnok-helyettesi, majd 2021. július 1-től őrsparancsnoki feladatokkal bízták meg.


Róka Attila őrnagy nyolc év után tért vissza Zircre, ezúttal már a parancsnoki feladatokat látja el a rendőrőrsön

A céljai között kiemeli, hogy nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a megelőzési feladatokra, tervei között szerepel különböző ismertető programok indítása az iskolások, fiatalok körében.


A közelmúltban ülésezett a Városházán a Zirci Járás Közbiztonsági Egyeztető Fórum, melyen pozitív mutatók hangzottak el a Zirci járás közbiztonsági helyzetét illetően, s ezt az új parancsnok is megerősíti: – Stabilnak mondható a Zirci Rendőrőrs, illetve a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területének közbiztonsági helyzete, kirívóan közösségellenes, sorozat jellegű, erőszakos, illetőleg a lakosság felháborodását kiváltó eseményről nem tudok beszámolni – mondja általános értékelésében. Hozzáteszi, történnek kisebb súlyú bűnesetek, így például a közelmúltban egy zirci szórakozóhelyen helyi, korábban már jogsértő cselekmények miatt elmarasztalt személyek tanúsítottak megbotránkoztató magatartást, akiket azonban a kiérkező kollégáik elfogták, előállították, és az eljárást megindították velük szemben. Megemlíti továbbá, hogy Zirc környéki településeken történt egy négy eseményből álló lopássorozat, de az ott szolgálatot teljesítő körzeti megbízottaik, illetve a nyomozóik munkájának eredményeként elfogásra kerültek az elkövetők, és azóta letartóztatásban vannak.


Összességében megállapítja, hogy

évről évre csökken a regisztrált bűncselekmények száma, a statisztikai adatok is ezt mutatják, és ő is ezt tapasztalja, amikor egy kis összehasonlításra kérjük a két zirci szolgálati időszaka között. Hozzáteszi, hogy a javuló közbiztonsági helyzet nagyobb volumenben érthető, nemcsak járási, hanem megyei szinten is ez a jellemző.


A járás közlekedésbiztonsági helyzetére is kitér a parancsnok, melynek viszonyait meghatározza a 82-es főút forgalma. A nyár végi-ősz eleji időszakban történtek utoljára súlyosabb balesetek, melyek közül egy halálos kimenetelű volt, egy motorgépjármű-vezető nem az útviszonyoknak, illetve a saját képességeinek megfelelően választotta meg a sebességet. Annak érdekében, hogy az ősz végi és a téli szezonban elejét vegyük a baleseteknek, néhány jó tanáccsal is szolgál: fontos, hogy járművünket felkészítsük a megváltozott útviszonyokra, így például, ha még nem tettük meg, akkor szereljük fel téli gumiabroncs-készlettel, töltsük fel fagyálló folyadékokkal, jégoldószerrel, célszerű elhelyezni a csomagtartóban hólapátot, pokrócot, melegítőszereket. Ugyanakkor hangsúlyozza, nemcsak a járművet, hanem saját magunkat is fel kell készíteni: alkalmazkodni kell a csúszós útszakaszokhoz, a megváltozott látási viszonyokhoz és az ünnepek közeledtével a megnövekedett forgalomhoz is,

„egy sokkal türelmesebb vezetői magatartásra van szükség”.


A közelgő adventi időszakban a bevásárlóközpontok körül megnövekedett forgalom veszélyeire is int a zirci rendőrőrs vezetője, ugyanis, mint mondja, ezek a helyszínek azok, amelyek a tömeg miatt a zsebtolvajokat is vonzzák, így hát nagyobb figyelmet kell fordítani az értékeinkre. Az elkövetők megpróbálnak kihasználni minden kínálkozó alkalmat, hogy megkárosítsák a békés vásárolókat, ezért a járműben sem szabad látható helyen értéket hagyni. Beszél arról is, hogy nagyon sokan élnek az internetes vásárlási lehetőséggel, aminek szintén megvannak a buktatói. Felhívja a figyelmet, hogy

csakis bevált, ügyfélszolgálattal rendelkező weblapról vagy élőben is működő áruház internetes oldaláról történjen a rendelés.

Kelemen Gábor