A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Sportversenyek, jótékonyság, új létesítmény


Zirc Városi Önkormányzat az idei évben is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált, annak támogatásával megvalósuló, a környezetbarát és közösségi közlekedést népszerűsítő programsorozathoz, az Európai Mobilitási Héthez. Szeptember 16. és 22. között különböző programokkal vártuk az érdeklődőket.


Az iskolások és óvodások számára meghirdetett, ügyességi feladatokkal tarkított versennyel, a „Kiskerekes” Futamokkal vette kezdetét a programsorozat.

A belterületi kerékpárúton kialakított akadálypályán műanyagmotorral, futóbiciklivel és rollerrel álltak rajthoz a gyerekek szüleik kíséretében. Minden célba érkező elismerő oklevélben részesült és ajándékot is kapott, a helyezettek jól megérdemelt érmüket is átvehették az eredményhirdetésen.


Eredmények: Lábbal hajtható műanyagmotor: 1. Bartus Molli. Futóbicikli Lány: 1. Bartus Milli Anna, 2. Takács Hanna. Fiú: 1. Hegyi Marcell, 2. Szukob Martin, 3. Lezsák Gergő. Roller Óvodás Lány: 1. Vörösházi Fanni, 2. Vörösházi Dalma. Fiú: 1. Komenda Zsolt Nolen, 2. Bors Dániel és Navratyil Levente holtversenyben, 3. Hédl Péter. Alsó Tagozatos Lány: 1. Sági Rebeka Eszter, 2. Ottó Zselyke, 3. Tenk Izabella. Fiú: 1. Tenk Zsombor, 2. Nagy Zétény, 3. Gyimesi Olivér. Felső Tagozatos Lány: 1. Sági Anna Réka, 2. Hegyi Dorina. Fiú: 1. Csillag Benedek, 2. Csillag Bertalan, 3. Gerber Áron.

A kerékpárúton kialakított körforgalomhoz érkezik egy kislány kedvelt közlekedési eszközével, a rollerrel

A rendezvényt követően közös fotó készült a résztvevőkről és a lebonyolításban közreműködő önkéntesekről


A Zirc Kerékpár Sportegyesület által már negyedik alkalommal kiírásra kerülő Zirc Kerékpár Gyermek MTB Kupa a bizonytalan időjárási körülmények és a kijelölt pálya állapota miatt elmaradt az iskola udvarán, a tervek szerint tavasszal pótolják majd be a versenyt. A mobilitási hét második napjának esős időjárása a kerékpáros városnézésre is hatással volt.


A helyi programsorozat legnagyobb rendezvénye, a „ZIRCATLON”, korábbi Zirci Duatlon futós-kerékpáros versengés immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre. A futást az Alkotmány utcai sporttelep területén, a kerékpározást az Alkotmány utca gépjárművek elől lezárt szakaszán teljesítették a versenyzők. Óvodástól a szenior korosztályig minden korcsoportban volt induló és váltócsapatok is eleget tettek a távok jelentette kihívásoknak.


A rendezvényt Ottó Péter polgármester nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket és beszélt az Európai Mobilitási Hétről, melyhez több mint 50 országból 3000 feletti a csatlakozó települések száma. Hangsúlyozta, hogy

Magyarország, a programhoz csatlakozó 238 településsel ebben az évben is az európai élboly tagja, ami köszönhető annak a nagyszerű szervezésnek, amelyet országosan az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinál a helyi önkormányzatokkal, s általuk a lebonyolításban részt vállaló szervezetekkel, civilekkel, támogatókkal együttműködésben, és természetesen annak a nagyon sok embernek is, akik a programok résztvevőiként népszerűsítik a rendezvényt. Köszönetét fejezte ki a szakminisztériumnak a zirci programok megvalósítására odaítélt egymillió forintos támogatásért, a rendezvény helyi támogatóinak, és a civileknek a szervezésben, lebonyolításban való közreműködésért.


Erről a versenyről sem ment haza senki üres kézzel, a teljesítményt elismerő oklevél mellett minden célba érkező kapott egy kis ajándékot, a dobogós helyezést elérők nyakában pedig megcsillant az arany, az ezüst, a bronz, az első helyezettek sportszerutalványt is átvehettek, míg a váltókategória bajnok csapatai ajándékcsomaggal gazdagodtak a díjátadón. A sportesemény immár hagyományosan rajtszámos tombolasorsolással zárult, melyen értékes nyereménytárgyak találtak gazdára, a főnyeremény egy országúti versenykerékpár volt.


A verseny eredményei, egyéni kategória: Óvodások: 1. Kanavosz Odett, 2. Bittmann Kristóf, 3. Kiss Botond. Újonc C Zirc Fiú: 1. Sági Péter Áron. Vidék Lány: 1. Sápi Boglárka, 2. Tenk Izabella. Újonc B Zirc Lány: 1. Ottó Zselyke, 2. Fisli Borka, 3. Sági Rebeka Eszter. Fiú: 1. Jakab Dusán, 2. Klespitz Dávid, 3. Klespitz Máté. Vidék Fiú: 1. Morgan Tivadar, 2. Varga Zétény, 3. Nagy Zsombor. Újonc A Fiú Zirc: 1. Csillag Benedek, 2. Csillag Bertalan. Vidék: 1. Varga Áron, 2. Mtewele Dávid, 3. Nagy Zalán. Serdülő: 1. Stáhl Károly. Felnőtt Nő: 1. Seligáné Wágenhoffer Judit, 2. Csillagné Biró Hajnalka. Senior B Férfi: 1. Bittmann Árpád, 2. Buda Imre. Senior A Férfi: 1. Berkes Lajos. Váltó kategória: Gyermek: 1. Villám Lábúak. Céges: 1. Jenci és a Nagyok. Családi: 1. Csillagok, 2. Jakab Család, 3. Buda Csali.


Gyerekek és felnőttek is indultak a ZIRCATLON versenyen, a futást és kerékpározást ötvöző duatlonban

A családi váltó résztvevői a megérdemelt jutalmakkal

Kiss Bertalan, a szerencsés nyertes édesapjával vette át a tombola fődíját, egy versenykerékpárt


Fotók: Boross László

A programsorozat második naptári hete bringatúrával indult Alsópere célállomással.

„A kerékpáros túrával legfőbb célunk az volt, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét környezetünk szépségére, a körülöttünk található értékek megóvásában és a természet védelmének érdekében ránk váró szerepre, kötelességünkre, a közös sportolás és mozgás örömére. Az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított útszakasz tartogatott kihívást minden tanulónknak. A táj szépsége, a városunkat körülölelő Bakony látványa azonban lenyűgözött mindenkit. Több rövid pihenő után fáradtan, de vidáman érkeztünk a Nádasdy család egykori falujába. Alsóperében a Verga Zrt. munkatársa várt bennünket, aki mesélt a cég feladatairól. A gyerekek képet kaphattak arról, milyen szerteágazó és több pilléren álló munka folyik itt. Egy gyors nutellás-kalács uzsonna után az ifjúságot technikai feladatok is várták. Az őszies időjárás nem szegte kedvünket a hazaút során sem. Volt olyan tanuló, akinek ez volt az első hosszabb túrája. Nagyon büszkék vagyunk a csapatra! Köszönjük, hogy velünk tartottatok. Reméljük, élményekkel telve, kellemes fáradtsággal a lábaitokban tértetek haza!” – írják beszámolójukban a túra szervezői, Barcsai Beatrix és Detre Anita pedagógusok, akiknek a felhívására tizenkét diák jelentkezett, a túrát két rutinos bringás-vándoros gimnazista segítette.

Az általános iskola „F” épületétől indult a túra Alsóperébe

A célállomáson különböző ügyességi feladatok vártak a túrázókra (Fotó: Detre Anita)

A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetével történő együttműködésben a szeptemberi véradás is az Európai Mobilitási Héten került megszervezésre. Aki kerékpárral érkezett vért adni, egy a programsorozat nevével ellátott szilikonos karkötőt vehetett át. Csaknem negyvenen nyújtották segítő karjukat, és sokan érkeztek környezetbarát kétkerekűvel.

A zirci Cziráki István, Veszprém megye legtöbbszörös véradója is kerékpárral érkezett a véradásra, mellette Magyar Lászlóné területi vezető, aki örömmel vette a program csatlakoztatását az Európai Mobilitási Héthez

(Fotó: Wolf Sarolta)


A Magyar Kerékpárosklub már évek óta szervez Bringás Reggeliket országszerte. Idén szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon 60 helyszínen várták reggelivel vagy uzsonnával a kerékpárral érkezőket.

Városunk immáron második alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a környezetbarát és fenntartható városi közlekedésre. A zirci óvoda autók elől lezárt parkolójában vártuk reggelivel az iskolába, óvodába vagy munkába kerekezőket.

Sajnos az eső közbeszólt, de a kedvezőtlen időjárás ellenére több mint százan vettek részt a bringás reggelin. A péksütemények mellett – melyet a Piller Pékség ajánlott fel – gyümölcslé várta az érkezőket. A reggelin kívül matricával és Kerékpáros Kisokossal kedveskedtünk, melyet a Magyar Kerékpárosklubtól kaptunk. Az esemény ideje alatt „Egyél jót! Tegyél jót!” felhívással adományt gyűjtöttünk az erdélyi testvérvárosunkban, Baróton élő árva és szegény gyerekek étkeztetésére, melyet a Gondviselés Segélyszervezeten keresztül juttatunk el a rászorulóknak. Nemcsak a reggelire érkezők, hanem a kezdeményezésről tudomást szerzők nagylelkű felajánlásából több tízezer forint gyűlt össze, melyet ezúton is köszönünk – számoltak be az eseményről a Bringás Reggeli helyi szervezői, Detre Anita és Barcsai Beatrix.

Radics Péter két gyermekével is a környezetbarát közlekedést választotta az Autómentes Napon

A Bringás Reggelin jót ehettek és jót tehettek a résztvevők, hiszen egy adománygyűjtési akcióra is sor került

A zirci programok egy új létesítmény megnyitásával zárultak:

kerékpáros felvonulással egybekötve, hivatalosan is át lett adva a forgalomnak a Zirc-Kardosrét kerékpárút, mely Zirc Városi Önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően valósult meg a TOP „Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen” elnevezésű projekt keretében. A kerékpárutat dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Ottó Péter polgármester és Hellebrandt Ferenc alpolgármester közösen adta át, majd együtt bringáztak a felvonulókkal a városrészbe.

Balról: Hellebrandt Ferenc alpolgármester, dr. Kovács Zoltán, Zirc térségének országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester az új kerékpárút átadóján. Kerékpáros felvonulással egybekötve avatták fel a létesítményt


Az Európai Mobilitási Hét programjai Zirc Városi Önkormányzat főszervezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főtámogatásával, több helyi vállalkozás, civil szervezet és intézmény támogatásával, önkéntesek segítségével valósultak meg, a versenyek lebonyolításának fő közreműködő partnere az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület volt.


Kelemen Gábor