A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Sportpark és szabadtéri kézilabdapálya is létesül Zircen


Rendkívüli ülésen hozta meg a beruházások megvalósításához szükséges döntéseket Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.


A Nemzeti Fejlesztési Miniszter 2016. július 1-én hirdette meg a Nemzeti szabadidős – Egészség Sportpark Programot, mely lehetőséget teremt arra, hogy a magyar lakosság számára elérhető, a mindennapos sportolást, testmozgást biztosító, könnyen hozzáférhető és ingyenes létesítmények valósulhassanak meg. Zirc Városi Önkormányzat élt a pályázat adta lehetőséggel, amely eredményesnek bizonyult, és a képviselő-testület döntött a sportpart létesítésének elfogadásáról. A létesítmény az Alkotmány utcai sportpálya északi részén, a rúgófal mögötti területen kerül elhelyezésre. Gumiburkolattal ellátott felületre húzódzkodáshoz, tolódzkodáshoz, fekvőtámaszhoz, has- és hátizom erősítéshez, létramászáshoz, lépcsőzéshez, függeszkedéshez használható eszközök és párhuzamos korlát telepítése történik meg.


A másik sportcélú fejlesztés, a kültéri kézilabdapálya a III. Béla Gimnázium mögötti aszfaltos pályán kerül elhelyezésre a "Rekortán pálya fejlesztési program" keretében, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség indított a Magyar Kormány támogatásával kültéri kézilabdapályák építésére, a meglévő kézilabdapályák felújítására. A képviselő-testület támogatta a program megvalósítását. A beépítendő burkolat kék, az alapvonalon kívüli kifutó terek piros színnel létesülnek. A pályához palánkrendszer és labdafogó háló is készül. A létesítmény várhatóan idén júliusra elkészül.


A képviselő-testület teljes létszámmal jelen volt a nemzeti ünnep előtt egy nappal megtartott rendkívüli ülésen


Döntés született arról is, hogy a képviselő-testület adatszolgáltatással megteremti a lehetőségét egy esetleges fejlesztési hitel felvételének a városunkban eddig soha nem látott mértékű pályázati támogatás eredményeként megvalósuló projektekhez kapcsolódóan. Minderre azért van szükség, mert a pályázatok benyújtása óta eltelt két év alatt az építőiparban végbement jelentős áremelkedések miatt elképzelhető, hogy a tényleges kivitelezési költségek egyes projektek esetében meg fogják haladni a pályázatban szerepeltetett költségeket. Az adatszolgáltatás még nem vonja maga után a hitelfelvétel kötelezettségét, ugyanakkor, ha ennek nem tesz eleget a képviselő-testület, akkor ebben az évben már nem lenne lehetősége erre, így a projektek megvalósítása is bizonytalanná válhat. Képviselői indítványra név szerinti szavazás került elrendelésre. Lingl Zoltán, Nemes István, Ottó Péter, Varga Zita és Vörös Kálmán képviselők támogatták a határozati javaslatot, dr. Benczik Ágnes Adrienn, Kasper Ágota és dr. Kovács László képviselők nem támogatták a határozati javaslatot, dr. Horváth Sándor Árpád képviselő tartózkodott. A határozati javaslat végül egyszerű többséggel elfogadásra került, és ennek megfelelően, egy másik napirend keretében a költségvetésről szóló rendelet módosításáról is döntés született. A költségvetés főösszege 2 897 590 ezer forintra emelkedett.


A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló, a „Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése” című projekthez kapcsolódóan sor került a közbeszerzési eljárásra érkezett ajánlatok értékelésére is.


A testület döntött arról is, hogy a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság részére a lakosonként biztosítandó havi hozzájárulás összegét 65 forintban hagyja jóvá. Egyetértésüket fejezték ki a döntéshozók, hogy együttműködési megállapodást kötnek egy kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató társasággal szálláshely-fejlesztési konstrukciójú projekthez benyújtani kívánt pályázattal kapcsolatosan.

Kelemen Gábor