A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A sportért és az ifjúságért dolgozik


Tüskés Endre díjjal tüntették ki Varjas József zirci sportaktívát, a MTTSZ Területi Klub Zirc elnökét, edzőjét, versenyzőjét.


A magas rangú elismerést évente három személy kaphatja meg, akik hosszú időn keresztül tevékenykedtek a megye sportjáért. A Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Sportszövetség által rendezett díjátadóra a Megyeházán került sor, ünnepi beszédet ez alkalomból Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke mondott. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár is.


A kitüntetést a Veszprém Megyei Sporthivatal néhai igazgatójának édesanyja, Tüskés Tivadarné adta át Varjas József részére. Méltatásában elhangzott, hogy

első periódusban 1989-től húsz éven keresztül vezette a zirci lövészklubot, mely idő alatt tíz országos bajnokot nevelt ki. Kiemelkedő érdemei vannak az utánpótlás-nevelésben, és abban, hogy a Zirc Kupa immár országos versennyé nőtte ki magát. A Veszprém Megyei Sportlövő Szövetségben is évek óta tevékenykedik – november eleje óta az alelnöki tisztséget is betölti –, és rendszeres résztvevője a szenior sportlövő-versenyeknek.

Varjas József zirci sportaktíva a Tüskés Endre díjjal a Megyeháza Szent István termében


Elérzékenyül, amikor arról kérdezem, milyen érzésekkel töltötte el a kitüntetés, s ugyancsak a könnyeivel küzdött, amikor az ünnep fényében, a Megyeháza ékes karácsonyfája mellett átvette a díjat. Már tavaly is kapott jelölést, akkor a szakszövetség elismerését vehette át ugyanezen a gálán. Szerényen azt mondja, vannak a sportlövészetben, akik jobban megérdemelték volna ezt a kitüntetést, de akik felterjesztették, nagyon jól tudják, hogy eddigi pályafutása során mennyit dolgozik szeretett sportjáért és az ifjúságért. Úgy látja, a gyerekek koncentrációs képességei fejlődnek a sportlövő-foglalkozások által, és fontos, hogy van hová tartozniuk. A klub életébe a tanítványokat és a szülőket is sikerült bevonni, megosztják egymás között a feladatokat, véleményt cserélnek, egy igazi csapatot alkotnak. Varjas József végül azt mondja, a Tüskés Endre díjat óriási megtiszteltetésnek tartja.

Kelemen Gábor