A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Sport, amely a bánya mélyéről tört fel


„Bányász foci, röpi és más sportemlékek” címmel nyílt kiállítás a Zirci Városházán.


Tavaly volt hetven éve, hogy megalakult a városunk sportéletét évtizedeken keresztül meghatározó Zirc-Dudari Bányász Sportegyesület, a korábbi „Dudar Bányász”. Ebből az alkalomból határozta el a város önkormányzata, hogy összegyűjti a bányászidők sportemlékeit és egy kiállításon bemutatja azokat. A tárlat a kezdetektől a sportkör megszűnéséig folyamatosan működő labdarúgó- és az egyik legsikeresebb szakosztály, a röplabda múltjára épül, de azért egyéb sportemlékek is felvillannak.


A sportkör egyik alapítójának, intézőjének emlékére egy kis iroda „nyílt”, világháború előtti focilabda került egy házilag összetákolt kapu felső sarkába, serlegek, bányász mezbe öltöztetett szobrok tanúskodnak a kiemelkedő sporteredményekről, sok-sok fotó lapul meg a piros-fekete színekkel szegélyezett üveglapok mögött, a falon csoportképek, egy tárló a pályaépítés történetét idézi meg.


A kiállítást Asbóth Ferenc volt bányász-labdarúgó, kézilabdázó és Kertész Zoltán, a röplabda szakosztály egykori vezetője, edzője nyitotta meg, megosztva a szép számú közönséggel emlékeit. A két sportember hosszú időn keresztül szolgálta a bányász színeket, és abban is hasonlítanak, hogy pályafutásukat követően mindketten ténykedtek játékvezetőként saját sportáguk színterein.


Asbóth Ferenc kézilabdázóként kezdte az ötvenes évek végén a vájárképző iskola tanulójaként, majd később áttért a labdarúgásra. Sok szép emléket őrzött meg a pályáról, és még öt évvel ezelőtt, közel hetven évesen is védett egy öregfiúk-mérkőzésen. A közönség nagy tapssal jutalmazta Feri bácsit.


A röplabda szakosztály ötvenes évek közepén kezdődő történetét Kertész Zoltán elevenítette fel, felsorolva az alapítókat, a kiemelkedőbb játékosokat, kitérve a sikerkorszak egy-egy jelentősebb állomására is. A többi szakosztályról sem feledkezett meg, megemlítette azokat, akik sokat tettek Zirc és a Dudari Bányaüzem közös sportéletéért, majd kérésére a közönség egy perces néma felállással adózott azok emlékének, akik már nem ünnepelhették velünk együtt ezeket a pillanatokat.

Kertész Zoltán emlékezik a múltra, mellette Asbóth Ferenc (Fotó: SKB)

A közönség ezt követően elindult a sportos időutazásra. Az „öreg focistákat” szinte el sem lehetett mozdítani a képek mellől, arcukon mosollyal, időnként egy kicsit elérzékenyülve néztek farkasszemet a múlttal, és érezhetően kellemes élményekkel, emlékekkel tértek haza a nosztalgikus „játéktérről”.

A kiállítás-megnyitón közreműködtek a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, az idén országos döntőbe bejutott Hajdú Botond zongorán, Lajtafalvi Eszter és Berkes Mihály furulyán játszott.


Kelemen Gábor