A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Sokrétű személyiség az ifjúság soraiból


Fiatalok találkoztak szombat délután egy családi ház társalgójában. Beszélgettek művészetről, kultúráról, felidézték a zirci diákéveket. Megnézték a falra kihelyezett különleges grafikai alkotásokat is, amelyek Kőrös János Levente keze munkáját, fantáziáját dicsérik.


A fiatal zirci alkotó a hetedik kiállító a Szikla 5 Galériában. A Szeifert György művésztanár által 2014 tavaszán nyitott galéria nem vagy nem elsősorban bemutató jelleggel üzemel, általa a kapcsolatok kialakításának a valóságos lehetőségei teremtődnek meg.


Ezúttal az ifjúságnak nyitott ajtót a házigazda, és a vendégszeretet mellett jó tanári szokás szerint feladatot is kapott egy „vén diák”. Mentegetőzött, hogy nem a szavak embere, és egy picit ódzkodott a „felelettől” Kelemen Richárd, de felesleges volt aggódnia, hiszen remekül felkészült a tananyagból, elnyerte a szűk osztályközösség és a tanár úr tetszését. Szerinte Kőrös János Levente munkái önmagukért beszélnek, ezért inkább a sokrétű személyiségéről beszélt. Mint elmondta, középiskolában ismerte meg a művészt, aki akkoriban is polihisztorként tevékenykedett.

Grafikáit finom, kiművelt vonalak jellemezték, mindig ő rajzolta a legszebb fákat. Munkáinak érzékenységéhez groteszk humor is társul. Képzőművészeti alkotásai mellett készített rövidfilmeket, zenél, foglalkoztatja az irodalom és a tudomány is.

Kelemen Richárd méltatja művésztársát, Kőrös Jánost (középen). Jobbról Szeifert György házigazda


Kőrös János Zircen született 1990-ben, itt végezte az általános- és a középiskolát is. 2009-től 2014-ig Sopronban, az Alkalmazott Művészeti Intézetben tanult tervezőgrafikus szakon. A diploma megszerzését követően négy osztálytársával közösen kezdtek el dolgozni Budapesten, szabadúszó grafikusokként. A megrendelésekre készült munkák mellett főleg betűkkel kapcsolatos dolgokkal foglalkozik, és ebből a fővárosi műhelymunkából kaphatunk most egy kis ízelítőt Zircen.


Szeifert György köszönete jeléül a Magyar Grafika Évkönyvét nyújtotta át a két fiatalnak, a kiállító pedig átvehette a galéria jelképének számító szikladarabot is.

Jánost a családja és a barátai is elkísérték a kiállítás-megnyitóra, és örömét fejezte ki, hogy művésztársa, Kelemen Richárd – akivel egyébként közös projekten is dolgoznak – elfogadta a felkérését és megnyitotta a Sziklára felrakott tárlatát.


Kelemen Gábor