A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Sokféle, jóféle pogácsa egy különleges leves mellé


Diós, tepertős, káposztás, krumplis, sós, vajas, sajtos. Különböző formájú és ízű finomságok. Pogácsa party-t rendezett a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ.


A nagy sikerű februári fánk party után márciusban a pogácsáé lett a főszerep. Az intézmény felhívása eredményesnek bizonyult, hiszen egy nagy asztal telt meg kelt tésztával az Idősek Otthonának ebédlőjében. A különféle pogácsák találkoztak, megismerkedtek egymással, aztán a nyírségi gombócleves mellé kerültek, melynek titkába a készítő, Müller Anikó avatta be a vendégeket.


Akár bakonyi étel is lehetne, hiszen krumplisgombóccal találkozhattunk a kanalazása során. Ezenkívül zöldségek hosszú sora megy a levesbe; sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, karfiol, zöldborsó, zöldhüvelyű bab, gomba. Meg kell pirítani a vöröshagymát, majd rátenni a húst. Háromszor zsírjára sütni, felönteni vízzel, és folyamatosan tenni bele a hozzávalókat nagy odafigyelés mellett. Miután a zöldségek megpuhultak, tejszínnel behabarjuk, petrezselyemzöldjét hintünk a tetejére, majd a végén citromlevelet csavarunk bele, amely pikáns ízt ad az ételnek. A végén vizes kézzel formált burgonyagombócot forralunk a levesben, amely lisztből, átnyomott héjában főtt burgonyából és tojásból készül, borssal, kis szerecsendióval ízesítjük. Legalábbis így csinálja Anikó, és igen jól, hiszen színültig kiürültek a mélytányérok, elégedetten bólogattak a vendégek.

Müller Anikó ismerteti a nyírségiből bakonyivá lett gombócleves fortélyait a vendégekkel

A szervező intézménynek van egy kapcsolódó gasztronómiai felhívása, szeretnék összegyűjteni a hagyományos, különleges vagy a környékre jellemző recepteket.

Nagyné Fáró Katalin intézményvezető asszony elmondta, tervben van, hogy ezeket majd egy naptár formájában kiadják. A Nusi néni által hozott öt pogácsás receptre már lehet építeni, és a vendégek egymással szóban megosztott konyhai fortélyai is azt bizonyítják, van realitása az elképzelésnek. Tudnak olyanról, akinek az 1840-es évekből származó szakácskönyve van. A leves- és pogácsakóstolót követően desszert helyett közös, a party-hoz méltó jóízű ötletelés vette kezdetét a résztvevők között.

Nagyné Fáró Katalin intézményvezető asszony veti fel tervét a szépkorúaknak, majd közös ötletelés kezdődött

A receptek mellett egy-egy hónapot fotóval is illusztrálnának. Az már bizonyos, hogy február hónapnál a fánk party elevenedve meg, egyet lapozva pedig pogácsahegyek tárulnának az olvasó elé.

Kelemen Gábor