A bakony fővárosa
archívum - esemény
archívum - hírek
Sokféle, jóféle pogácsa egy különleges leves mellé
Diós, tepertős, káposztás, krumplis,
sós, vajas, sajtos. Különböző formájú és ízű finomságok. Pogácsa party-t
rendezett a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ.
A nagy sikerű februári fánk party után márciusban a pogácsáé lett a főszerep. Az intézmény felhívása eredményesnek bizonyult, hiszen egy nagy asztal telt meg kelt tésztával az Idősek Otthonának ebédlőjében. A különféle pogácsák találkoztak, megismerkedtek egymással, aztán a nyírségi gombócleves mellé kerültek, melynek titkába a készítő, Müller Anikó avatta be a vendégeket.
Akár
bakonyi étel is lehetne, hiszen krumplisgombóccal találkozhattunk a kanalazása
során. Ezenkívül zöldségek hosszú sora megy a levesbe; sárgarépa, petrezselyem,
karalábé, zeller, karfiol, zöldborsó, zöldhüvelyű bab, gomba. Meg kell pirítani
a vöröshagymát, majd rátenni a húst. Háromszor zsírjára sütni, felönteni
vízzel, és folyamatosan tenni bele a hozzávalókat nagy odafigyelés mellett.
Miután a zöldségek megpuhultak, tejszínnel behabarjuk, petrezselyemzöldjét
hintünk a tetejére, majd a végén citromlevelet csavarunk bele, amely pikáns ízt
ad az ételnek. A végén vizes kézzel formált burgonyagombócot forralunk a
levesben, amely lisztből, átnyomott héjában főtt burgonyából és tojásból készül,
borssal, kis szerecsendióval ízesítjük. Legalábbis
így csinálja Anikó, és igen jól, hiszen színültig kiürültek a mélytányérok,
elégedetten bólogattak a vendégek.
Müller Anikó ismerteti a nyírségiből bakonyivá lett gombócleves fortélyait a vendégekkel
A szervező intézménynek van egy kapcsolódó gasztronómiai felhívása, szeretnék összegyűjteni a hagyományos, különleges vagy a környékre jellemző recepteket.
Nagyné Fáró Katalin intézményvezető
asszony elmondta, tervben van, hogy ezeket majd egy naptár formájában kiadják.
A Nusi néni által hozott öt pogácsás receptre már lehet építeni, és a vendégek
egymással szóban megosztott konyhai fortélyai is azt bizonyítják, van realitása
az elképzelésnek. Tudnak olyanról, akinek az 1840-es évekből származó
szakácskönyve van. A leves- és pogácsakóstolót követően desszert helyett közös,
a party-hoz méltó jóízű ötletelés vette kezdetét a résztvevők között.
Nagyné Fáró Katalin intézményvezető asszony veti fel tervét a szépkorúaknak, majd közös ötletelés kezdődött
A
receptek mellett egy-egy hónapot fotóval is illusztrálnának. Az már bizonyos,
hogy február hónapnál a fánk party elevenedve meg, egyet lapozva pedig
pogácsahegyek tárulnának az olvasó elé.
Kelemen Gábor