A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A soha nem volt időpillanat végtelenségig növeli az élményt

Zirc kiváló művészeinek és a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Bagolyvárban, a ZIRCikON rendezvényhez kapcsolódóan. A tárlat ezen a héten szombatig még megtekinthető.


A kétnapos, nagyszabású fesztivál előestéjén benépesült a ciszterciek első zirci szálláshelyeként számon tartott, ikonikus épület udvara, visszatért a nyár is, ragyogó napsütés köszöntött városunkra.


A kiváló művészek alkotásait színvonalas előadásokkal ajánlották figyelmünkbe a fellépők. Elsőként a csizmák dobbantak és a szoknyák libbentek, a kárpátaljai testvértelepülésünkről, Dercenből érkező „Gyöngyösbokréta” Népi Együttes nyírségi és rábaközi táncokkal örvendeztette meg a szépszámú közönséget Korolovics Valéria felkészítésében, megalapozva a jó hangulatot az elkövetkezendő napokra.


Ezt követően Ujvári Ivett és Ujvári László Lehel Kosztolányi és Radnóti versekből, illetve azokból ihlette zenéből összeállított műsorral érintette meg az egybegyűltek szívét.

A derceni néptáncegyüttes műsorával kezdődött az ünnepi megnyitó

Az Ujvári-házaspár előadása – Ivett az irodalomért, Lehel a zenéért felelt

Mindkét előadást hosszas taps kísérte a közönség részéről, nincs is ennél őszintébb elismerés.

„Egy eddig soha nem volt időpillanat, zirci kiváló alkotók műveinek páratlan együttállása” – így jellemezte a tárlatot Wenczel Zsuzsanna, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnöke és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő nyithatja meg a kiállítást, amely

Kapros Kósa Edit textilművésznek a bibliai Ráhel fátylára emlékeztető műveit, Hoffer Ildikó keramikus meghatóan bájos és elvarázsoló figuráit, Szűcs István Miklós képzőművész, tanár úr képeit – közöttük a jásdi búcsúval engem lenyűgöző művét –, Földesi Barnabás festőművész merész színválasztású modern képeit és a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges növendékeinek gyönyörű, ígéretes alkotásait mutatja meg az érdeklődőknek”.

Csoportkép is készült a kiállítókról: Szűcs István Miklós okleveles képzőművész, Földváriné Lajtafalvi Kata, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti intézményvezető-helyettese, Kapros Kósa Edit textilművész és Hoffer Ildikó keramikus. Földesi Barnabás festőművész akadályoztatása miatt nem tudott jelen lenni

A megnyitó szónoka ezután József Attilát idézte, akinek a sorai nemcsak az irodalomra, hanem minden más művészeti ágra érvényesek. E szerint a művész a valóságelemekből indul ki, ezeket azonban nem másolja, hanem átalakítja, teljes egészet alkot belőlük, és ez a teljesség az eltakart valóság helyett áll, az ábrázoltat a művész teljes valóságnyivá növeli.

A művészi visszatükröződés egyik leglényegibb sajátosságának nevezte, hogy érzéki jellegű, így hát nemcsak az értelmünkre, hanem az érzelmeinkre is hat, egész emberi valónkat ragadja meg, élményt nyújt.

Wenczel Zsuzsanna egy soha nem volt időpillanatnak nevezte városunk kiváló művészei és a diáktehetségek közös kiállítását

Minden embernek bőségesen vannak élményei, de bármilyen változatos és izgalmas életet is él valaki, az élményei viszonylag szűkösek, mert térben és időben korlátozottak.

Az élményhiányt, élményszükségletet tudja kielégíteni a művészet, s képes ezek számát – ami a jelen kiállítás alkotásaira is nagyon igaz – szinte a végtelenségig növelni.

Nemcsak azzal, hogy a befogadóban a művész saját egyéni élményeihez hasonlókat idéz fel, hanem azzal is, hogy a képzeletére hatva újszerű, ismeretlen élményeket képes kelteni – hallhattuk.

Wenczel Zsuzsanna végül hangsúlyozta, hogy

minden, a tárlatban szereplő műalkotás előtt állva gazdagabbak leszünk, hiszen életet, színt, sőt mozgást, eszmei átlátszóságot, lelki tartalmat érzékelünk általuk. Ehhez a rendkívüli kalandhoz kívánt jó szórakozást mindenkinek.

A megnyitót követően érdeklődve vette szemügyre a közönség a páratlan kiállítást

Az ünnepi gondolatokat követően a szervezők egy kis ajándékkal köszöntötték a művészeket és a III. Béla Gimnázium művészeti intézményvezető-helyettesét.

A derceni táncos fiatalok léptek oda, hogy az alkotó kezekbe adják a művészeti élményért nyújtott hála jelét.

A tárlat megtekinthető volt a ZIRCikON fesztivál ideje alatt,

augusztus 14-től 19-ig pedig 12.00 és 18.00 óra között látogatható a Bagolyvárban.


A remek hangulatú megnyitó a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületnek és az Erdélyi Baráti Kör Egyesületnek együttesen köszönhető, a teremfelügyeletet pedig a Zirc Városi Nyugdíjas Klub, a Mozgáskorlátozottak Zirci Csoportja és önkéntesek vállalták.


Kelemen Gábor