A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Semmelweis Ignác mosolya ragyogja be a zirci kórházat!

Ragyogóan sütötte a nap a zirci kórház kertjét, az árnyat adó fák alatt megpihentek fehér köpenyben és „civil” viseletben az ünnepeltek, hiszen tudták jól, hogy ez a nap róluk szól: a hála jelei érkeztek feléjük – volt, aki szavak formájába öntötte azt, volt, aki előadással kedveskedett az egészségügyben dolgozóknak.


A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet Semmelweis-napi ünnepségén az intézményi dolgozók mellett a házigazdák külön köszöntötték dr. Kovács Zoltánt, térségünk országgyűlési képviselőjét, dr. Lang Zsuzsannát, a vármegyei irányító intézmény orvos-igazgatóját és Varga Zitát, Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnökét.


Elhangzott, hogy

július 1-jén, Semmelweis Ignác születési évfordulójának napján ünnepeljük a magyar egészségügyben dolgozókat, elismerve a kitartásukat, munkabírásukat, elhivatottságukat.


Kissé rendhagyó volt dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatójának ünnepi beszéde, hiszen nem bocsátkozott különösebb értékelésbe, nem mélyedt el a 205 éve született Semmelweis Ignác életútjában – hiszen mint mondta, nagyon jól tudjuk, hogy mi mindent köszönhetünk neki –, egy valamit azonban kiemelt az „anyák megmentőjeként” is ismert orvos munkásságából, ami ma is üzenetként szolgálhat az egészségügyi dolgozók számára.

„Ezt úgy mondják divatosan, amolyan menedzser nyelven, hogy pragmatizmus. Mit is jelent ez? Megfigyelni a környezetünkben változó dolgokat, ebből megfelelő, jó következtetéseket levonni, utána ezt következetesen végrehajtani, majd végül az eredményeket értékelni”.

Dr. Vermes Tamás ünnepi beszédében egy fontos üzenetre hívta fel a figyelmet Semmelweis-nap alkalmából

Úgy látja, hogy ebben a kórházban mindezt jól csinálják, következetesen végzik a sebkezelést, a dekubitusz-megelőzést, a gyógyítást, a takarítást. „Tisztaság és rend van a házban. Szerintem, ha Semmelweis itt körbesétálna, akkor mosolyogna” – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy mindez egy közös munka eredménye, az egészségügy nem a rambók területe, nincsenek egyéni harcosok, közösségben kell dolgozni, együtt, egymással, kisegítve, időnként megsegítve egymást.


Örömét fejezte ki, hogy az idei évben július 1-től megvalósult az egészségügyben dolgozók béremelése. Végül köszönetet mondott mindenkinek azért a kollektív munkáért, amit a kórház érdekében végeznek, és amit létrehoztak az elmúlt tíz-tizenkét évben.


A Veszprémi Petőfi Színház szinte már törzsvendége a zirci kórház Semmelweis-napi ünnepségének, de évről évre megunhatatlan a produkciójuk: Oberfrank Pál színházigazgató ezúttal is a humorról gondoskodott egy témába illő verssel és egy ráadás Petőfi-mű is visszhangzott a parkban, Hirschl Laura és Keller Márton pedig a vidámságot, olykor az érzelmet hozta el az egészségügyben dolgozók szívébe.

Az utolsó dalt – Máté Péter „Azért vannak a jóbarátok” című örökérvényű klasszikusát – kéz a kézben énekelték, mintegy jelképezve, hogy össze kell tartanunk mindig, jóban és rosszban.


Oberfrank Pál színházigazgató elsöprő erejű szavalata és a fiatal előadópáros zenés műsora


A szabadtéri színházi műsor két felvonása között az elismerések átadására és a kinevezések ünnepélyes pillanatára került sor.

Vezetői döntés alapján Semmelweis-napi jutalomban részesült Gróf Krisztina takarító, Lukács-Vajda Nikoletta szociális munkás, Simon Károlyné ápolónő, Szabó Katalin recepciós, Szolgáné Zsöllei Erzsébet ápolónő.

Kiemelkedő és példaértékű munkájáért igazgatói dicséretet kapott Alföldi Attila beteghordó-műtőssegéd, Birnbauer Istvánné ápolónő, Erdélyi Istvánné műtősnő, Nagyné Balogh Judit gyógymasszőr és Punkné Balta Veronika konyhai kisegítő.

A Zirc Kórház Egészségügyi Szakdolgozója címet a kollektíva szavazatai alapján Sömjén Lászlóné ápolónő érdemelte ki.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője az intézmény vezetésének társaságában gratulál és virággal köszönti Sömjén Lászlóné ápolónőt, aki a legtöbb szavazatot kapta a Zirc Kórház Egészségügyi Szakdolgozója címre

„Zirc Kórházért” emlékéremmel tüntették ki Valler Ilona ápolási igazgatót, akinek a méltatását kapcsolódó írásunkban olvashatják.

Adjunktussá nevezték ki dr. Barabás Anna szakorvost. Bejelentették továbbá, hogy július 1-től Kuzman Ágnes diplomás ápoló, a Kistérségi Járóbeteg Központ vezetőasszisztense kapott megbízást az ápolási igazgatói feladatok ellátására.

A zirci kórház díjazottjai, kinevezettjei és az elismeréseket átadók közös csoportképe

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője pohárköszöntőjében először is gratulált az elismerésben részesülőknek.

Mint mondta,

ez a nap lehetőséget ad arra, hogy köszönetet mondjunk az egészségügyben dolgozóknak áldozatos munkájukért. Különösen a pandémia időszaka állította komoly kihívások elé a szakmát, de sikerült helyt állniuk és ezzel sok emberi életet megmenteniük.

Hozzátette azt is, hogy a mentős bajtársakra is gondolnunk kell ilyenkor, illetve lesz egy új csapat is, hiszen a vármegyei kórházhoz fog tartozni a védőnői hálózat. Bejelentette azt is, hogy márciustól újabb béremelésben részesülnek az egészségügyben dolgozók.


Azt kívánta a szakma képviselőinek, hogy minél több jó szót, mosolyt kapjanak a betegektől, és ez tartsa meg őket sokáig a hivatásukban, majd elsőként emelte poharát az ünnepeltekre.


Kelemen Gábor