A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Segítség karanténban, nyáron, iskolakezdéskor


A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász a támogatói segítségével az elmúlt időszakban is sokoldalú, aktív tevékenységet fejtett ki, legyen szó a rászoruló családoknak juttatott adományokról, online tanulásról, növénytermesztésről, iskolakezdésről, nyári táborról, vagy éppen katolikus ünnepről.


A tavaszi karantén idején a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde munkatársainak segítségével a rászorulók részére eljuttatott csomagokról már beszámoltunk korábban. Ehhez az időszakhoz fűződik, hogy a karitász által kiválasztott rászoruló családok gyermekeinek online tanulását könnyítette meg hét asztali számítógép ajándékozásával egy zirci székhelyű cég, amit ki is szállítottak a megadott címre. Nyár elején a Vezir-Hús Kft. száz kilogramm disznózsírt ajánlott fel a karitász által támogatott családoknak – tudtuk meg Ulrich Józsefné csoportvezetőtől, aki a további jótékonysági akciókról is beszámolt a részünkre.

Ulrich Józsefné csoportvezető a csomagokkal, melyek kiosztására kerültek a rászorulók részére

A nyári hittantáborban különböző ízesítésű palacsintát sütöttek a résztvevő gyermekeknek, akik nagy örömmel fogadták a szívből jövő kedvességet. Augusztus 15-én, a zirci templom búcsújának ünnepén, a misét követően agapéra hívták a karitász tagjai a híveket.

Már évek óta segítik a nehezebb körülmények között élő családok gyermekeinek beiskoláztatását. A tanévkezdésre 29 család 51 gyermeke vásárolhatott 3000 forint értékű iskolaszert a WB-IRON Bt. papír-írószer üzletében. A rászoruló családok élelmiszereket, valamint a Henkel Magyarország Kft. jóvoltából mosószert és kozmetikumot tartalmazó adománycsomagot vehettek át. Ez utóbbiból még további harmincöt családnak készített csomagot a zirci karitász. A komplett csomagokba a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma jóvoltából befóliázott szájmaszkok, az Algida felajánlásának köszönhetően tornazsákok is kerültek. A karitásznak a Veszprém Főegyházmegyei Karitászhoz benyújtott pályázata révén nyolc gyermek részesült 5-5000 forint értékű Erzsébet-utalványban.

Ulrich Józsefné csoportvezető kínálja a hittantábor résztvevőinek az általuk elkészített palacsintát

Egy tavaszi adományozás „hajtásait” is figyelemmel kísérték az önkéntesek: az „Öngondoskodó háztartások” program keretében hat család kapott 23-23 csomag vetőmagot.

Borbély Zoltán boldogan mutatja kertjében az adományba kapott vetőmagból szépen fejlődő növényeket

A zirci karitász több mint húszéves tevékenységének gyümölcse is beérett,

az elmúlt időszakról szóló számadásban a csoportvezető arról sem felejt említést tenni, hogy augusztus 20-án, az államalapítás ünnepségén Pro Urbe-díjat vehettek át Zirc Városi Önkormányzattól.


Kelemen Gábor