A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Segítik a diákokat, mint szülő a gyermekét


A „Zirc Város Közoktatásáért” önkormányzati kitüntetések és a Veszprémi Tankerületi Központ által adományozott „Lámpás-díj” átadására került sor a Városházán a Pedagógusnaphoz kapcsolódóan.


A továbbra is fennálló veszélyhelyzet miatt elmaradt a pedagógusnapi ünnepség, a „Zirc Város Közoktatásáért” szakmai elismerések átadására szűkebb körben került sor.

– Egy piciny, parányi, szemmel láthatatlan vírus, néhány hónappal ezelőtt, bár nem pedagógus, hatalmas leckét adott mindnyájunknak. Ennek következtében ezt a mai jeles eseményt sem tudjuk a korábbi, megszokott módon ünnepelni – mondta köszöntő gondolataiban Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottság elnöke. A szakma képviselőjeként hangsúlyozta, a mostani helyzetben még nagyobb felelősség hárul a pedagógusokra, hogy stabilitást, kapaszkodót, útmutatót tudjanak nyújtani a diákoknak.

Varga Zita bizottsági elnök köszöntő gondolatai Pedagógusnap alkalmából

„Tanárnak lenni hivatás, hiszen nemcsak az a feladata, hogy leadja az anyagot, hanem nevel, kíséri a diákok fejlődését, oltja tudásszomjukat, kiaknázza képességeiket, felkészítve őket az életre. A pedagógusok a tudás mellett erkölcsi tudnivalókat is igyekeznek átadni a gondjaikra bízott gyermekek számára, ápolják lelküket, összetartó közösségeket formálnak és vezetnek. A jó tanár segíti a diákjait, mint szülő a gyermekét. Ha kell, megvigasztalja és reményt nyújt neki, ha szükség van rá, fegyelmez, és dicsérni sem mulaszt el”

– mondta Varga Zita. Hozzátette, dicséretet nemcsak a diákok kapnak, hanem az arra érdemes pedagógusok is: a „Zirc Város Közoktatásáért szakmai kitüntetés azon személyeknek adományozható, akik kimagasló szakmai munkájukkal, vagy egész életművükkel elismerést szereztek, és ennek révén a város értékeit növelő eredményt értek el, hozzájárulva Zirc hírnevének öregbítéséhez.


Örömét fejezte ki, hogy az idei évben három pedagógusnak is átadhatják ezt a kitüntetést: Hofferné Jeskó Friderika, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusa, Fátyol Ella ötvösművész, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára és Holecz Tibor József, a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiumának történelem szakos tanára részesült elismerésben. Ebből az alkalomból egy másik kitüntetés átadására is sor került, Pergerné Gasparics Ágnes, a nagyesztergári Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusa „Lámpás-díjat” vehetett át Zircen a Veszprémi Tankerületi Központ vezetőségétől.

A kitüntetésben részesülők: Holecz Tibor, Fátyol Ella, Pergerné Gasparics Ágnes, Hofferné Jeskó Friderika


A „Zirc Város Közoktatásáért” kitüntetésben részesülőket a képviselt intézménynek megfelelően az iskolaigazgatók, Burján István, Balázsné Györek Zsuzsanna és Horváth Attila méltatták, az elismerő okleveleket pedig Ottó Péter polgármester és Varga Zita, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke adta át. A Veszprémi Tankerületi Központ által adományozott „Lámpás-díjat” Szauer István igazgató és Hontai-Cziráki Marianna szakmai igazgatóhelyettes nyújtotta át, a pedagógusi méltatást pedig Varga Zita ismertette. A kitüntetésben részesülő személyek méltatásáról kapcsolódó írásainkban olvashatnak. ITT, ITT, ITT és ITT

Hofferné Jeskó Friderika az elismerő oklevél átvételét követően

Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő méltatja Fátyol Ella tevékenységét

Holecz Tibor köszönetnyilvánítása a díjátadást követően

Pergerné Gasparics Ágnes és a Veszprémi Tankerületi Központ vezetősége hallgatja a méltatást


Pohárköszöntőt dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője mondott.

Először is gratulált az elismerésben részesülőknek. Hangsúlyozta, hogy a tanév második féléve a járványhelyzet miatt komoly együttműködést, kihívást jelentett a pedagógusoknak és a szülőknek egyaránt. A pedagógusoknak egy kontaktus nélküli tanítást kellett megvalósítaniuk, és a szülők számára is új helyzet állt elő, hiszen részben diákká, részben pedig pedagógussá kellett válniuk otthon. Minden nehézség ellenére azonban úgy látja, eredményes volt a tanév. Valamennyi kitüntetett pedagógus kapcsán kiemelte, hivatkozva az elhangzott laudációkra, hogy első volt számukra a diákokhoz fűződő viszony, hiszen erre tettek esküt a diploma átvételekor, hogy jó tanítványokat nevelnek. Az igazi pedagógus pedig az, aki a tehetséges és a kevésbé tehetséges diákból is a legtöbbet hozza ki – mondta dr. Kovács Zoltán, majd emelte poharát valamennyi pedagógusra, jó pihenést kívánva számukra a közelgő nyári szünetre.

Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője is köszöntötte a pedagógusokat a jeles nap alkalmából


Kelemen Gábor