A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Saját magunkat védjük, ha a természetet védjük


„Könnyű szárnyakon” címmel dr. Kartal Béla lepkegyűjteményéből nyílt kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében.


Dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató köszöntőjében elmondta,

2006-ban a Veszprém Megyei Közgyűlés segítségével került az intézményhez a 2005-ben elhunyt dr. Kartal Béla orvos, lepkész gyűjteménye. Születésének 85. évfordulója adta az alkalmat a megemlékezésre, a gyűjtemény bemutatására.

Az igazgató külön köszöntötte dr. Kartal Béla családját és dr. Gubányi Andrást, a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos és gyűjteményi főigazgató-helyettesét, akik megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót.


Az alaphangot Arany János „A lepke” című költeménye adta meg Szakács Ildikó előadásában.


A kiállítást dr. Ábrahám Levente, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum igazgatója, egyetemi docens, Bakony-kutató nyitotta meg, akiről megtudhattuk, hogy erősen kötődik ehhez a tájegységhez és a zirci gimnáziumban érettségizett. Ismertette dr. Kartal Béla életpályáját, aki orvosként és természetbúvárként is sikeres volt, több kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, a természet szeretete pedig végigkísérte életét. Tallós Pál erdőmérnökkel való találkozásakor kötelezte el magát a lepkék világa mellett, és nemcsak gyűjtő, hanem természetfotós is volt.

A kiállítás-megnyitón balról jobbra: dr. Kutasi Csaba, dr. Ábrahám Levente, Szakács Ildikó, dr. Gubányi András

Óriási jelentőségűnek nevezte azt a munkásságot, amelyet dr. Kartal Béla a gyűjteményében felhasznált, és azt az információmennyiséget, amivel ez a gyűjtemény rendelkezik.

Természetbúvárként szinte az egész megyét feltérképezte, nagyon sokat járt a Balaton-felvidéken, a Déli- és az Északi-Bakonyban, Kab-hegy környékén. Lakhelye, Veszprém egy lepkészeti centrum is volt abban az időszakban, amikor a vizsgálatait egykori barátaival; lepkegyűjtőkkel, természetszerető emberekkel együtt végezte. Megemlítette dr. Dietzel Gyulát – akinek a lepkegyűjteménye szintén a zirci múzeum tulajdonát képezi, s két éve nyílt is belőle kiállítás – továbbá Bartalos Pétert. Mindez a Bakony-kutatás keretében történt, melynek kapcsán rámutatott, hogy nem volt még hazánkban ilyen hosszú élettartamú kutatóprogram, és hangsúlyozta, ezt a hagyományt folytatni kell, hiszen saját magunkat, az emberiséget védjük azzal, ha meg tudjuk védeni a természetet, az egyes fajokat, élőhelyeiket.


Dr. Ábrahám Levente beszélt arról is, hogy a lepkék a természetnek egy nagyon kicsi szegletét adják, és talán a legszínesebb rovarcsoportról beszélhetünk. A globális felmelegedés az ő világukat is megritkította, sajnos nagyon sok olyan faj eltűnt a Bakony területéről, amely egykor még Kartal Béla hálójába kerülhetett. Azt mondta, irigyli a múzeumot a katonás rendbe állított példányokért és a cédulák alatt pontosan megnevezett információk miatt, melyek nagy értéket képviselnek a jövő számára.

Bízik abban, hogy nemcsak a dobozokban maradnak meg a lepkék, hanem a természetben is, megóvásuk mindannyiunk feladata.

Olyan fajok is láthatók a kiállításban, amelyek a természetből már sajnos eltűntek, de az élőkre vigyáznunk kell

A megnyitó beszédet követően dr. Kutasi Csaba igazgató köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik közreműködtek a kiállítás létrejöttében.


A tárlat december 31-ig tekinthető meg a múzeum apátsági épületének SarokGalériájában.


Kelemen Gábor