A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Rövid idő alatt messzire jutni egy nemes célért

„Az év Veszprém vármegyei ifjú önkéntese” kitüntetésben részesült Detre Anita, városunk polgára. Emellett több zirci önkéntes is oklevelet vehetett át tevékenységének elismeréseként Veszprémben.


Az Agóra Veszprém Kulturális Központban megtartott díjátadón Varga Endre, a szervező és a pályázatot kiíró Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az önkénteseket a „hétköznapok hőseinek” nevezte. Megtudhattuk, hogy a díjat már tizedik alkalommal adják át, és az idei felhívásra érkezett a legtöbb jelölés. A pályázatokat négyfős szakmai zsűri bírálta el, akik a nonprofit szektor elismert szakembereinek számítanak.


Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés alelnöke ünnepi beszédében kiemelte,

nincs a társadalomnak olyan szegmense, ahol ne fejtenék ki tevékenységüket az önkéntesek, és hozzátette azt is, hogy az „életünk sem működhetne” az ő munkájuk nélkül.

Teszik mindezt kiemelkedő színvonalon és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. A társadalom megbecsülésére azonban számíthatnak, és ez a rendezvény is azt a célt szolgálja, hogy kifejezhessük a hálánkat irányukba.

Varga Endre méltatja Detre Anita munkásságát, jobbról Vörösmarty Éva, a vármegyei közgyűlés alelnöke

Mindkét kategóriában egy-egy díj került átadásra, és valamennyi jelölt oklevelet vehetett át.

Városunk képviseletét örömteli érzés járta át, amikor kimondták, hogy Detre Anita az év ifjú önkéntese Veszprém vármegyében.

A díjat azok kaphatják, akik még „fiatalok” az önkéntesség területén, tehát nem elsősorban a kort vették figyelembe, hanem a tevékenységben eltöltött időt.


Méltatásában elhangzott, hogy a tavalyi évben alakult Andante Sport, Oktatási és Kulturális Egyesület elnöke és egyik legaktívabb tagja, önkéntes tevékenysége azonban ennél jóval korábbra nyúlik vissza.


A környezetbarát és közösségi közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Héten a segítő közreműködésére a kezdetektől fogva számíthat az önkormányzat. Precíz adminisztratív munkájával hozzájárult a programsorozat keretében megvalósuló sportversenyek zavartalan lebonyolításához, majd idővel a szervezésből is kivette a részét, kreatív ötleteivel színesebbé téve a rendezvényeket.


Korunk egyik legégetőbb problémája a fenntartható közlekedésfejlesztés kérdése, és egyre elszántabban áll ki amellett, hogy minél többen válasszák a környezetbarát járműveket.

Ennek ösztönzésére szervezi meg egy országos kampányhoz csatlakozva évről évre a „Bringás Reggeli” programot, látványfelvonulásokat tartanak a városban, biciklis túrákat szerveznek, a Bringás Vándortábor keretében hazánk különböző tájait keresik fel az iskolásokkal. „Motorja” volt az egyesületük által eredményesen megvalósított kerékpáros szemléletformáló programnak.


Kiemelték továbbá, hogy

a fejlesztőpedagógus hivatását is nagyon jól hasznosítja az önkéntes munkája során, emellett az egészségmegőrzés és a családból örökölt karitatív szellemiség is megjelenik sokoldalú tevékenységében:

erre a legjobb példa a tavalyi évben életre hívott és a program sikerén felbuzdulva idén újra megrendezett „Karácsonyi Mókás Pulcsis Jótékonysági Futás”, amely a közös mozgás öröme mellett egyfajta segítési módja a városban élő rászorulóknak.

Detre Anita „Az év Veszprém vármegyei önkéntese” díjjal az átadó ünnepséget követően

„Az év Veszprém vármegyei önkéntese” díj is a Magas-Bakonyba került, ezt a szintén zirci kötődésű Varga Antal érdemelte ki lakhelyén, Olaszfaluban végzett kiemelkedő önkéntes tevékenységéért. Ebben a kategóriában elismerő oklevelet vehetett át Zircről Müllerné Wenczel Rita, Szemmelveiszné Pécsi Ildikó és Ulrich Józsefné.

A díjazott és az elismerő oklevélben részesülő további zirci jelöltek közös csoportképe

A díjátadó ünnepség a „Zenével írt történelem” Egyesület műsorával zárult, akik az idei évben kétszáz éve született Petőfi Sándor szellemét idézték meg zenés előadásukkal.Kelemen Gábor