A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A roppant, jeges űrt felmelegíteni


Hetedik alkalommal rendezte meg Jótékonysági Délutánját a Zirci Római Katolikus Plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportja. A hívó szó ezúttal is meghallgatásra talált, sokan eljöttek és adományoztak rászoruló embertársaiknak, a műsort pedig színvonalas fellépések színesítették, gyerekek mutatták meg tehetségüket.


A jótékonysági rendezvénynek a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának Gobelin-terme adott otthont. A szép számmal összegyűlt közönséget Csaba Lilla, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB munkatársa köszöntötte, s vezette a műsort.


Ezúttal is zsúfolásig megtöltötte a közönség a Gobelin-termet, a rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester is


A Jótékonysági Délutánt Imrefi Mór plébános atya nyitotta meg,

aki az önzetlen, feltétel nélküli szeretetet emelte ki, amely nem veszett még ki a világból, jelen van a szívünkben. A szereplőket is ez a szeretet jellemzi, nem várnak viszonzást, ellenben örömet okoznak nekünk.


Szíjártó László atya, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója, a rendezvény fővédnöke a köszönetnyilvánításra helyezte a hangsúlyt beszédében. Először is az önkénteseik irányába fejezte ki háláját, akik nap, mint nap megtesznek mindent azért, hogy tárgyi adományokkal és lelki értelemben is segítsenek embertársaiknak. Köszönetet mondott a zirci apátságnak, az atyáknak, akik segítik az önkéntesek munkáját, az önkormányzatnak és polgármester úrnak a támogatásért. Nem utolsósorban azoknak az embereknek, akik eljöttek a Jótékonysági Délutánra, idejüket adták azért, hogy részt vegyenek a rendezvényen, adományaikkal segítsék a karitász szolgálatát, valamint a szereplőknek, akik szintén feláldozták az idejüket, s ez napjainkban nagyon fontos – mondta. Hangsúlyozta továbbá, hogy az állam is nagyon sok erőfeszítést tesz a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért.Az atya Tóth Árpád „Lélektől lélekig” című versét idézte, melyben van egy szomorú gondolat, e szerint köztünk, emberek között a „roppant, jeges űr lakik”. Hozzátette,


„Mi azért vagyunk itt, hogy ezt a roppant, jeges űrt felmelegítsük, és közelebb kerüljünk egymáshoz.”

Ulrich Józsefné, a húsz évvel ezelőtt alakult zirci karitász vezetője, a rendezvény főszervezője is köszöntötte a fellépőket, vendégeket, s beszámolt a csoportjuk ez évi tevékenységéről, amit a rászorulók, a hátrányos helyzetben lévők és a bajbajutottak megsegítéséért tettek. A hosszú felsorolás a helyi karitatív szervezet töretlen aktivitásáról árulkodott, s a csoportvezető sem felejtett el köszönetet mondani azoknak, akik segítették a munkájukat, ezzel a rászorulókat is.A gyerekszereplők mindig is meghatározták a Jótékonysági Délután repertoárját, az idei évben pedig csak gyermekek, gyermekcsoportok léptek fel, akik mellett természetesen ott voltak a felkészítő felnőttek is.

Elsőként a bakonybéli Marticsek család és egy kis barátnőjük adott elő kedvenc karácsonyi énekeiből egy csokrot. Majd a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 4.b osztálya következett, akik az idei évben arra vállalkoztak, hogy megmérettetik magukat Városlődön, a német nemzetiségi találkozón. A minősítőre összeállított vidám műsorukat mutatták be Gléring Klára pedagógus vezetésével.Ezt követően Ulrich Anna, a Győri Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium tizenkettedik évfolyamos tanulója örvendeztette meg a közönséget egy Nagy László-verssel. A következőkben a zenéé volt a főszerep, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola hegedűs növendékei mutatták meg a tudásukat Tarcsay Beáta zenepedagógus felkészítésében és kíséretében: a műsorblokkban hallhattunk duót, triót, kvartettet – fellépett Bolla Zsófia, Sárossy Boróka, Sárossy Barnabás, Szakács Zille, Szöllőskei Sára –, majd az óvodástól a középiskolás korosztályig együttzenélő Zirci Tücsökzenekar adott elő három zeneszámot.


Szavalatot és hegedűjátékot egyaránt hallhattunk a Jótékonysági Délutánon. Balról: Ulrich Anna, jobbról fent Sárossy Barnabás és Sárossy Boróka testvérpár, lent Tarcsay Beáta tanárnő és tanítványai, Szakács Zille, Bolla Zsófia, Szöllőskei Sára kvartettjeA jótékonysági rendezvényt a számos nemzetközi és hazai versenyen kiemelkedő eredményt elérő Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület versenytáncosainak műsora zárta. A látványos koreográfiák hosszú sorából Simon Rebeka, Kuti Panna, Gyarmati Emili, Kathi Evelin, Borbás Blanka, Dóber Fanni és Földesi Eszter adott ízelítőt, szóló, illetve duó produkciókkal szórakoztatták a közönséget, méltóképpen zárva a kulturális programot.Ulrich Józsefné zárszóként köszönetet mondott a fellépőknek a színvonalas előadásokért, a vendégeknek pedig, hogy elfogadták a meghívást a Jótékonysági Délutánra. A fellépőket, a vendégeket egy baráti beszélgetésre, süteményre, teára invitálták. A csoportvezető érdeklődésünkre örömmel újságolta, hogy 182 500 forintot találtak a kihelyezett gyűjtőurnában.


Az adományt a rászoruló családok karácsonyi csomagjának tartalmára és tűzifára költi a zirci karitász.

Kelemen Gábor