A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A rokonok odafigyelnek egymásra


„A rénnyáj haladtában” címmel időszaki kiállítás nyílt a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház földszinti kiállítóterében


Finnugor nyelvek találkoztak a hanti és manysi tárgyakkal berendezett szobában, fából készült sítalpak készülődtek a télre, csónak kötött ki a képzeletbeli parton. A rokonság együtt ünnepelt.


A vendégeket Ottó Péter polgármester köszöntötte. Külön köszöntötte a messziről jött vendégeket, a Finnugor Népek Világkongresszusa Konzultatív Bizottságának tagjait, akik Észt-és Finnországból, Norvégiából, és Oroszország különböző területeiről érkeztek hozzánk, képviselve saját népüket: finneket, észteket, számikat, kvéneket, karjalaiakat, udmurtokat, szetukat, inkeriket, vepszéket, komikat, marikat. Üdvözölte az idén Veszprémmel megosztva a „Finnugor Kulturális Főváros” címet viselő Iszkaszentgyörgy polgármesterét, Gáll Attilát. A tárlattal kapcsolatban elmondta: a Göcseji Múzeum Finnugor Néprajzi Parkjának gyűjteményéből és dr. Ruttkay-Miklián Eszter fotóiból állt össze, és a Laczkó Dezső Múzeum közvetítésével érkezett Zircre.

A Konzultatív Bizottság tagjai a Bakonyi Finnbarátok Körének tagjaival a kiállítás-megnyitón

A Finnugor Népek Világkongresszusa intézményét a Szovjetunió felbomlása után hívták életre, amikor még úgy látszott, hogy lehetőség nyílik az ott élő kis létszámú, őslakos népek kulturális újjászületésére, kapcsolataik önálló alakítására. Az első kongresszuson elfogadott alapvető Nyilatkozat szerint a Finnugor Népek Világkongresszusa „a finnugor és a szamojéd népek kormányoktól és politikai pártoktól független képviseleti fóruma, mely a világ finnugor népeinek együttműködéséről szóló Nyilatkozat alapján tevékenykedik” (Sziktivkar, 1992). A kongresszus végrehajtó szerve a Konzultatív Bizottság, mely félévenként ülésezik. Feladata többek között az együttműködés koordinálása és a finnugor népek jogainak képviselete nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának megfelelő munkacsoportjában is

A kiállítást Tatyjana Klejerova, a Finnugor Népek Világkongresszusa Konzultatív Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Örömét fejezte ki, hogy meg lehet ismerkedni itt, Zircen egy kis lélekszámú, veszélyeztetett népnek a művészetével. Sajnálta, hogy a manysi nép képviselője, Tatyjana Gogoljeva nem tudott a delegációval Magyarországra érkezni, hiszen tagja lett az orosz Dumának, így szélesebb körben tudja képviselni a manysiknak és a kis népeknek az érdekeit.


Megtudtuk, hogy az a terület, ahol a hantik és a manysik élnek, rendkívül gazdag kőolajban, földgázban, és törvényben szabályozzák azt, hogy a megtermelt javaknak az értékéből az ott élő népek kellőképpen részesüljenek, biztosítva ezzel a fennmaradásukat. Megvan a feltétele kultúrájuk magas szinten történő művelésének, és élhetnek az úgynevezett „nyelvi fészek” megoldással, ami a kérdéses nyelvek megőrzését és továbbterjesztését szorgalmazza. Kiemelkedő szellemi képviselőik is vannak a hantiknak és manysiknak. Az életfeltételek ugyanakkor meglehetősen szigorúak. Olyan foglalkozásokat űzni, mint a réntartás vagy a halászat, kellő szakértelmet igényel, és ennek elsajátítása mellett még szükséges a korszerű, egyéb ismeretek eljuttatása a kis lélekszámú, veszélyeztetett népekhez.

A kiállítás-megnyitón, balról: Gáll Attila és Ottó Péter polgármesterek, dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató és Tatyjana Klejerova, a Finnugor Világkongresszus Konzultatív Bizottságának elnöke


Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy

az ugor népek között a legnagyobb lélekszámúak, vagyis a magyarok odafigyelnek a legkisebb lélekszámúakra, a manysikra, hantikra, és bemutatják az életüket.

Mindezért köszönetét fejezte ki a kiállítás rendezőinek, és reményét fejezte ki, hogy a Konzultatív Bizottság erőt merít az itt látottakból és hallottakból. Dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató elmondta, a javarészt anyagi kultúrára koncentráló kiállításon a szellemi kultúra is jelen van, így például az „égből” leeresztett bölcsőt az obi-ugor mitológiából merítették, ahol az központi szerepet kap.


A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház az egész hetet a finnugor nyelvrokon népeknek szenteli, a központi ünnepségre – gazdag programkínálattal – október 15-én, szombaton kerül sor.

Kelemen Gábor