A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Rendkívüli év után megújulva térhetnek majd vissza


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház azon kevés intézmény közé tartozik, amelyeknek a nyitvatartását kevésbé befolyásolja a járványhelyzet. Tavaly márciusban ugyanis egy nagyszabású turisztikai fejlesztés vette kezdetét, így látogatókat egyébként sem tudnak fogadni, de már nagyon várják a nyitást az új kiállításokkal.


– Számunkra nagy szerencsét jelentett, hogy az építkezési munkák zavartalanul tudtak folyni, és nem kellett izgulnunk, hogy a zárvatartás miatt lemaradunk a többi múzeum mögött – kezdi évértékelőjét dr. Ruttkay-Miklián Eszter igazgató, utalva arra, hogy a tavaszi járványhelyzet beköszöntével szinte egyidőben kezdődött meg az épületben a jelenleg is folyamatban lévő turisztikai fejlesztés. – Nagyon sok olyan munkát találtunk, amire a mindennapi működés mellett nincs idő, legyen szó leltározásról, takarításról, vagy éppen az újratervezésről. Amire a folyamatban lévő építkezés módot adott, azt elvégeztük ebben az időszakban – teszi hozzá.

Dr. Ruttkay-Miklián Eszter a legutóbb felújított mézeskalácsos műhelyben értékelt és tekintett előre


A vírus okozta bizonytalanság mellett a tavalyi esztendő abból a szempontból sem volt könnyű az intézményi dolgozók számára, hogy a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonya november 1-től munkaszerződéses jogviszonnyá alakult át. Ehhez kapcsolódóan készült egy tájékoztató és egy kérelem is a képviselő-testület irányába.


Dr. Ruttkay-Miklián Eszter visszatekintésében elmondja, tele voltak tervekkel a 2020-as esztendőre, így például a Reguly Vándorkiállításnak is több leszervezett helyszíne volt, de a járványhelyzet miatt végül csak Tatabányáig jutott el a tárlat, „ott érte a karantén”. A Reguly Emlékév programjai közül kettőt tudtak megtartani nyáron, miután feloldották a korlátozásokat. Az egyik a Reguly Fesztivál volt júliusban, a másik pedig az Emlékévnek a záró rendezvénye, augusztus 23-án, Reguly halálának napján, amikor a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület vitt színre egy darabot az újabb kutatási eredményekből, és bemutatásra került ezen alkalommal az a bélyeg is, amelyet az évfordulóra adott ki a Reguly Antal Múzeum.


Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumával közösen szervezett „Zirci Zöld” előadássorozat tervezett előadásainak egy részét sikerült megtartani. A lehetőségek függvényében folytatják majd a természetvédelmi önképzőkört, és a két évvel ezelőtt indított növénybörzés programjuk is tervben van. Bíznak abban is, hogy a vándorkiállítás folytathatja útját, a következő állomás a szegedi egyetem lenne áprilisban. Emellett készülnek a nagyobb városi rendezvényekre, a Múzeumok Éjszakájára, Bakonyi Betyárnapokra, ez utóbbinál rendre a kézműves szekcióval szokták képviseltetni magukat.

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület színvonalas műsorral készült a Reguly Emlékév zárására

(Fotó: Facebook/Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház)


A pályázati úton megvalósítandó kutatási projektjük keretében egy olyan honlap létrehozását tervezik, amelyen Reguly Antalnak kevésbé a tudományos gyűjtései, hanem inkább a feldolgozatlan és kiadatlan kéziratai, így például levelek, naplófélék lelhetők fel. Az anyagot a kiállításukba is be fogják építeni, egyfajta tudásbázisát képezi majd a látványos bemutatónak.


Az önkormányzat nyertes pályázata útján megvalósítandó „Komplex turisztikai fejlesztés Zircen” projekt keretében több ütemben zajlott a múzeumi épület felújítása, jelenleg a kiállítások rendezésénél tart a beruházás. Még bizonytalan, hogy pontosan mikor nyithat a múzeum, igazgató asszony bízik benne, hogy legkésőbb júliusban, a Reguly Antal születésnapjához időzített Reguly Fesztiválon már egy új épületben fogadhatják a vendégeket.


A Reguly Antal életéről és munkásságáról szóló új állandó kiállítás mellett az elmúlt években folyamatosan megújuló műhelysor is várja majd az érdeklődőket, amint módjuk lesz rá, a félbemaradt tanfolyamokat folytatni fogják. A földszinten lévő időszaki kiállítóterem felújítására is sor kerül a turisztikai projekt részeként, így ezentúl modern körülmények között tudnak rendezni tárlatokat.


Dr. Ruttkay-Miklián Eszter végül hangsúlyozza,

egy múzeum akkor működik igazán jól, ha bejönnek az emberek, akiktől szívesen fogadnak témákat, ötleteket is. Azt mondja, az állandó kiállítást érdemes lesz többször megnézni a helyieknek is, ugyanakkor nagyon számít majd a turistaközönségre. Kerthelyiséggel, terasszal kávézó is várja majd a múzeumba betérőket.

Kelemen Gábor