A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Rendhagyó irodalomóra József Attila születésnapján


Már megszokhattuk a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolától, hogy mindig különleges programokkal készül a Költészet Napjára. Idén sem volt ez másként, ezúttal a színjátszó csoportjuk engedett bepillantást nyerni a kulisszatitkokba.


Kiss T. István, a Pannon Várszínház színművésze vezeti a színjátszó kört az iskolában – becsületére legyen mondva, hogy teljesen ingyen és bérmentve teszi mindezt –, s a Költészet Napjára egy rendhagyó irodalomórával készültek. „Három felvonásos” előadásuk első részében azt mutatták meg, hogyan dolgoznak a színfalak mögött, milyen gyakorlatokat kell elsajátítaniuk a színjátszóknak. A közönség láthatóan élvezte az előadást, az sem kizárt, hogy lesznek majd, akik ezek után csatlakoznak hozzájuk, már a gyakorlatból is kivették a részüket. A második felvonásban a vidámság, a humor kapott szerepet Romhányi József nyomán, majd a harmadik részben komolyabb hangvételű verseket szavaltak, elhangzott több költemény József Attilától is – számolt be az eseményről Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő.


Bemutatták a diákok társaiknak, hogyan zajlanak a színjátszó próbák (Fotó: Radics Péter)


Az intézmény vezetője örömmel tájékoztat arról is, hogy a közelmúltban a Magyar Diáksport Szövetség díját vehették át, harmadik helyen végeztek a középiskolások versenyében „Egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód” terén: – Azokat az iskolákat díjazták, akik arányaiban véve a lehető legtöbb diákot mozgatták meg a legtöbb sportágban. Testnevelő tanáraink nagyon sok sportágban szerveztek csapatokat, így például kosárlabdában, röplabdában, kézilabdában, strandkézilabdában, atlétikában, labdarúgásban. Nagyon sok helyre elmentek és szép eredményeket is értek el – teszi hozzá. Önzetlenül megjegyzi azt is, hogy Veszprém megyéből még két középiskola, a Vetési Albert Gimnázium és a Noszlopy Gáspár Gimnázium részesült elismerésben.


Ez a díj is kikerült az emeleti folyosón található vitrinbe, mely eszközt a Szent Bernát Gyógyszertártól kapták ajándékba. A dísztárgyak mellett művészeti kellékek is megbújnak az üvegfalak mögött, egyfajta kis keresztmetszetét adja ez az iskolában folyó sokszínű és színvonalas képzésnek.


Balázsné Györek Zsuzsanna büszke az iskola által elért eredményekre, méltó helyre kerültek a díjak


Nagy utazás előtt állnak most az iskola diákjai és tanárai, harminc fővel tíz napon át fogják bejárni Európa több országát, Ausztrián és Németországon keresztül ellátogatnak Hollandiába, Angliába, Skóciába és Írországba. Kétévente szerveznek nagyobb utazásokat, de arra korábban nem volt példa, hogy egy kirándulás alkalmával ennyi országba eljussanak. Kellemes utat, jó időtöltést, szerencsés megérkezést kívánunk, s reméljük, hogy megosztják majd velünk élményeiket!


Azt is megtudjuk, hogy új divat honol az iskolában, saját tervezésű pulcsikban járnak a diákok, s talán nem csinálunk túl nagy reklámot azzal, ha eláruljuk a márkanevet: „Béla”. A meleg tavaszi időben otthon maradtak a pulcsik, de a plakátokon továbbra is pózolnak benne a diákok.„Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek…” – óhatatlanul József Attila verse jut eszembe, amikor igazgatónő megmutatja a frissen elültetett növényeket az iskola udvarán. Tanárok, technikai dolgozók hozták a kis hajtásokat – van közöttük, amit otthon nevelgettek –, kaptak a volt zeneiskola ingatlanáról és a szakképző iskolából is. Négy osztály és az intézmény több munkatársa dolgozott az ültetésen a múlt hét folyamán, mintha éppen nagy költőnket köszöntötték volna születésnapján a kertészek.Kelemen Gábor